KAM NE ITI

Kulturna ali glasbena novica
11. 10. 2019 - 15.15

Današnje kulturne novice bodo morda bolj podobne tisti neki izpuljeni dlaki na jeziku. Naj bodo tokrat malo bolj meta-novičarske in naj se v postmodernistični maniri vprašajo, kaj je njihova funkcija. Promocija dogodkov, njihova kritična refleksija ali vsebinska razdelava bralcem, ki ne vedo kam iti in kam ne? Kaj pa če bi današnje novičke zastavili v formi: Kam ne iti? Ker Ljubljana je živopisni kolaž alternativne scene, skoraj vsak dan boš prišla do neskončnega diskutiranja, filmskih projekcij, kritičnega ali nekritičnega mišljenja, protestnih floskul, gledaliških iger, performansov, plesa, na koncu pa še do zastonj alkohola … Vse je tu zate, čaka nate. Pridi!

A kolikokrat se nam zgodi, da stojimo pred zaprtimi vrati. In kolikokrat se zgodi, da ob poplavi dogodkov ljudje nimamo časa niti razmisliti: Pa zakaj ravno danes, ravno ta dogodek? In kdaj točno se je zgodilo, da je tisto, kar je hotela biti alternativna scena, postala le še ena malo bolj seksi institucija za prenekatere umazance, ki vihajo nos nad čistimi in steklenimi galerijami.

Danes spet, vse polno dogodkov. Eden izmed njih se bo dogodil danes ob devetih v Slovenski kinoteki v okviru festivala Mesto žensk. Projekcija bo na današnji večer obujala spomine na Shulamith Firestone, feministko drugega vala feminizma v Ameriki. Film Shulie je režirala Elisabeth Subrin, ki je pravzaprav rekonstruirala kratek film o Shulamith Firestone iz leta 1967. Torej tri leta pred izdajo njene knjige Dialektika spola oziroma pred njenim feminističnim udejstvovanjem. Več o samem delu ste lahko slišali danes v prispevku z naslovom Izvor vsega je psihoseksualen Ane Reberc. Zato naj za novice navedemo le nekaj glavnih točk, ki jih odpira ta knjiga. O njej govori Katja Čičigoj.

Izjava

Kaj pa lahko preberemo v manifestu?

Izjava

Ker smo novice že začeli z vprašanjem institucionaliziranja ex- alternative, se banalno sprašujemo: Kaj bi Firestone povedala o današnji feministični sceni?

Izjava

Kar smo pravkar slišali, je ravno tisto, kar nas že ves čas muči. Če Mesto žensk odpira vrata zgolj svoji sceni, akademski, umetniški srenji, torej ohranja svoj teritorij samonanašalnosti, smo se znašle v zagati. Minister bo ob otvoritvah govoril o mehkobi in nežnosti svoje mame, Mestna občina Ljubljana pa bo pobratila svoje sestre. Upsi.

Poskusimo zapustiti to zdesetkano Ljubljano, morda se lahko prestavimo še malo v Maribor, kjer se danes začenja Mednarodna skupinska interdisciplinarna razstava sodobne umetnosti. Dogodek z naslovom Napeta sedanjost bo otvoritev doživel danes ob 19. uri na razstavišču KIBLA Portal. Razstavo si lahko ogledate vse do 28. decembra.

Če ne v Maribor, pa domov. Ali je to spet pokazatelj obupanosti? Da se zapremo v privatno in pozabimo, da si je javno pač treba ponovno začeti jemati. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness