Kritiziramo umetnost in MOL

Kulturna ali glasbena novica
5. 4. 2016 - 15.15

Na 100. obletnico rojstnega dne Gregoryja Pecka in dvaindvajseto smrti Kurta Cobaina novice začenjamo z današnjo potrditvijo Mestne občine Ljubljana. Za STA so danes zjutraj potrdili, da junija začenjajo z rušenjem na območju Tovarne Rog. Izjave z MOL-a za Radio Študent do zdaj žal nismo mogli dobiti. Na občini navajajo, da bodo večinoma rušili, citiramo: »Stavbe, ki jih Rogovci ne uporabljajo«. Konec citata. Spomnimo, da pred več kot desetimi leti stavb v Rogu ni uporabljal nihče. Zaenkrat je potrjeno, da ne bodo rušili Studia Samorog, v katerem deluje umetnica Breda Pivk. Prva faza, kot ji radi rečejo, tako imenovane »revitalizacije območja Roga« naj bi pomenila ekološko sanacijo in rušitev prizidkov tovarne. Ignorantski odnos občine do želja uporabnikov Roga ni uničil dobrega programa ob pravkaršnjem proslavljanju desete obletnice. Dogodki ob rojstnem dnevu bodo trajali vsaj še do polovice aprila. O nadaljnjem rušenju Roga bomo na Radiu Študent še poročali. Upamo, da čim manj.

 

**

Da pa ne bomo na navje pošiljali le objektov, prisluhnimo še, kdo se po novem sprehaja po Elizejskih poljanah. Včeraj so sporočili, da je v nedeljo umrl švedski pesnik, pisatelj, esejist in kritik Lars Erik Einar Gustavsson, ki smo ga pri nas lahko videli leta 2008 kot častnega gosta festivala Dnevi poezije in vina. Istega leta je pri nas izšla tudi njegova pesniška zbirka Ne prej ne potem. Sodil je med prejemnike mednarodnih literarnih nagrad IMPAC Dublin, bil pa je tudi nominiran za Nobelovo nagrado.

 

**

Tudi v bližnji okolici se bomo spominjali mrtvih. Ob 19ih se bodo v Klubu Mladinskega v Slovenskem mladinskem gledališču spominjali preminulega pesnika Aleša Debeljaka. Nanj bodo spominjali Uroš Zupan, Aleš Črnič, Marko Mlačnik in Maruša Novak. Brezplačno.

 

**

V SCCA na Metelkovi bo danes prav tako ob 19ih potekalo predavanje Ekaterine Degot: Ko so vsi kritični, nihče pa ni kritik, v sklopu niza predavanj pod naslovom Kako kritično je stanje kritiškega pisanja? O tem smo se pogovarjali z eno od soorganizatork dogodka Urško Jurman iz Društva Igorja Zabela za teorijo in kulturo. Kaj je glavna tema predavanj?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kaj so vodila umetnostnih kritikov danes? Ali je res, da kritike berejo samo še umetnostni kritiki?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness