Kultura se vrača

Kulturna ali glasbena novica
10. 6. 2020 - 15.10

Danes se bodo v Ljubljani zvrstile kar štiri premiere - kultura se vrača.

Zavod Bunker v Stari mestni elektrarni organizira dogodek Triptih ::: (trojno tripičje). K sodelovanju so povabili tri umetnice mlajše generacije s pridruženimi ustvarjalci, ki se predstavljajo s projekti na temo ekologije in družbe. Tery Žeželj in Ivana Vogrinc Vidali se predstavljata z avdio-vizualno instalacijo, ki odgovarja na vprašanje: »Kdo smo mi, ki smo ustvarili okoljsko krizo, kdo smo mi, ki jo občutimo, in čigav svet je svet, ki se končuje?« V instalaciji mapirata obstoječe in naključne rešitve, ki nastajajo v času poznega kapitalizma in ponujajo alternativno realnost, ter naslavljata vprašanja emisij, odpadkov ter organiziranja produkcije in življenja.

Ob 19. uri se bo odvila druga premiera v sklopu Triptiha, ki ga Zavod Bunker organizira v sklopu projekta ACT - Art, Climate, Transition, in sicer zabavna monodrama Brine Klampfer. V njej nastopa slovenski publiki dobro znani improvizator Peter Frankl s prijatelji. Monodrama Za narodov blagor satirično reciklira realnost zadnjih mesecev in prevprašuje pridnost ali poslušnost na primeru umivanja rok - ukrepu, ki ob upoštevanju rešuje življenja. Improvizacijo na odru vzporeja z nadabsurdnimi, improviziranimi vladnimi odloki, vabili, prepovedmi in novimi domačimi koreografskimi gestami množic.

Naslednja premiera bo v Stari mestni elektrarni na sporedu ob 21. uri. Predstava Trans-Plant Luke Martina Škofa in Nike Švab operira s pojmi, kot so zero-waste, upcycling, onesnaževanje, proizvajanje energije in fotosintetiziranje. Zabavna tragedija, kot lahko le ugibamo, gradi na ključni napaki protagonista, ki ga njegove dobronamerne, a napačne akcije privedejo do tragičnega konca. Katarzično se veselimo: »Res dobro, da sem ustvaril kokos, to mi je res ratalo. S kokosom lahko tudi glivice pozdraviš, veš.«

Vprašanje o izvedbi, natančneje, kako bo potekalo manevriranje s publiko na omenjenih premierah v času omejitev, smo naslovili na predstavnico za odnose z javnostjo, Tamaro Bračič Vidmar:       

Izjava

To pa je hkrati tudi prva predstava v Stari mestni elektrarni po začasnem zaprtju, pove Bračič Vidmar:

Izjava

Predstave in instalacija bodo na ogled še jutri, čemur bo ob 22. uri sledil Zbor za publiko v moderaciji Katarine Stegnar.

 

Še ena današnja premierna predstava, sicer že razprodana, je Gejm v režiji Žige Divjaka. Koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Maska naslavlja vprašanja begunske krize in opozarja na vlogo slovenske mejne politike pri odgovornosti za izgubljena življenja. Tako kot so neomejena policijska pooblastila, je brez pravil tudi predstava Gejm, v kateri poskušajo ljudje na begu za življenje prehoditi zadnjih 100 kilometrov poti v Bosni in Hercegovini in jo zaključiti s prečkanjem magične schengenske meje. Na odru bodo Primož Bezjak, Sara Dirnbek, Maruša Oblak, Matej Puc in Vito Weis.

Po dolgem spanju je danes na sporedu tudi prvi postkoronski open air Ignor. Ob 20.15 uri se, če ne prikapljate tja že prej, pred Gromko začne odvijati program z nastopajočimi Miho Zadnikarjem, Nežko Struc, Žanom Gradom, Tanjo Božić, Rajkom Muršičem & Ryuzo Fukuharo, Simono Jerala in Jernejem Županičem ter z razkritim presenečenjem, G-Balance bluesom.

 

Včeraj pa je Aktiv delavcev in delavk v kulturi ob natanko 15. uri pred kulturnim ministrstvom izvedel Poslednjo akcijo za kulturo. Ob Poslednji akciji v kulturi torej tudi poslednjič o tej akciji v Kulturnih novicah na Radiu Študent. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.