Kulturni razpad vrednot

Kulturna ali glasbena novica
29. 1. 2013 - 14.15

 

V današnji kompilaciji nekulturnih novic bo osrednja tema povratek kulture v Cankarjev dom.

 

Ob dvajseti obletnici festivala No Border Jam bo jutri v Škucu novinarska konferenca založbe Front rock, kjer bodo predstavili CD kompilaciji No Border Jam 7 in NBJ Workshop Compilation ter strip No Border Jam: Tale of Fight for Survival.

 

Dodajmo kanček bizarnosti z omembo še ene jutrišnje novinarske konference, navajamo, »ob zapiranju in predaji Info točke Maribor 2012«, karkoli že to pomeni. Ta bo v Mariboru.

 

V četrtek, 31. januarja, pa bo v Cankarjevem domu dogodek z naslovom Odprta tribuna civilne družbe - Slovenska kultura sredi razpada vrednot. Gre za pobudo Društva slovenskih pisateljev, ki želi nadaljevati tradicijo tribun iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Na njej nameravajo povedati tisto, česar se med demonstracijami na ulici menda ne da sporočiti dovolj razločno. Na tribuni naj bi nastopilo trideset govorcev, predstavnikov različnih organizacij, med katerimi so poleg Društva slovenskih pisateljev navedeni tudi Koordinacijski odbor kulture Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev, Odbor za pravično in solidarno družbo, Gibanje TRS, Vseslovenska ljudska vstaja, Janša naj odstopi kot premier in še številne druge.

 

Iniciativa za tribuno je ena izmed mnogih hvalevrednih pobud, ki so nastale v času napetosti ob dekonstrukciji državnih sistemov. Ne moremo pa mimo vtisa, da dogodek po svoji formi odstopa od horizontalnega načina delovanja, ki je značilen za večino uporov, ki trenutno potekajo po Sloveniji. Paradoksno je, denimo, da naj bi ljudsko vstajo v tem okviru zastopal nek govorec, saj pri vstaji ne gre za organizacijo civilne družbe, temveč za uporniško gibanje, velikokrat pod geslom »Nihče nas ne predstavlja«. Ena izmed aktivnih udeleženk gibanja je dogodek komentirala takole:

 

// izjava v posnetku oddaje //

 

Videti je, da prihaja do trka med preživetim konceptom civilne družbe, ki je v resnici zgolj del državne hierarhije, in samoiniciativnostjo posameznic in skupin, ki si prizadevajo za korenite družbene spremembe. Kljub temu, rekli bi, generacijskemu prepadu, bo tribuna vseeno dobra priložnost za premislek o lokalni civilni družbi in njeni fiksiranosti na vrednote, pogosto z izrazitim nacionalnim predznakom.

 

Kulturne novice je malce razvrednotil Nenad J.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.