Ljubljana in/ali Maribor?

Kulturna ali glasbena novica
22. 9. 2020 - 15.10

Mestna občina Maribor bo jutri ob 8. uri objavila poziv za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, ki so zaradi koronavirusne epidemije utrpeli veliko škodo. Javni poziv bo odprt do porabe sredstev, najdlje do 2. novembra. Ni pa še znano, koliko denarja iz občinskega proračuna bo šlo v ta namen. 

Tekom koronavirusne epidemije smo sproti poročali o poskusih reševanja samozaposlenih v kulturi. Združenje organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija je takoj, ko je Svet za nacionalno varnost vlade Marjana Šarca 9. marca letos sprejel ukrep prepovedi izvajanja javnih dogodkov v zaprtih prostorih, na Ministrstvo za kulturo in Vlado Republike Slovenije naslovilo javno pismo, s katerim je hotelo opozoriti na posebnost nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi. Vlada Janeza Janše je na seji 23. marca sprejela prvi zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, a se je kljub izplačilu denarnega dodatka samozaposlenim v kulturi ognila vprašanju reševanja krize v kulturni sferi na dolgi rok. 

V Ljubljani je Aktiv delavk in delavcev v kulturi junija in maja organiziral serijo protestov, da bi opozoril na neodzivnost ministrstva. Mestna občina in ministrstvo ter nekatere institucije so nato poleti organizirali kampanjo Mi smo #odprti za kulturo, da bi opozorili na pomen kulturnega in umetniškega sektorja vobče. Poleg tega moralnega učinka je odprti oder na Muzejski ploščadi Metelkova omogočil izvajanje festivalov in projektov, finančnega učinka pa bržkone ni imel. Ljubljanska občina je tudi sicer v svojih aktivnostih poskušala predvsem omogočiti umetnikom izvajanje njihovega dela. Kako so samozaposlenim in kulturi pomagali in še nameravajo pomagati v Ljubljani, smo vprašali Matejo Demšič, vodjo mestnega oddelka za kulturo:  

Izjava

 

Demšič razloži, čemu so služili omenjeni ukrepi: 

 

Izjava

Očitno pa so potrebo po podpori samozaposlenim zaznali tudi v Mariboru. Kakšno je stanje v mariborski kulturi in zakaj vidijo potrebo po podpori samozaposlenim, nam je povedala podžupanja Alenka Iskra:

Izjava

Iskra predstavi vsebino poziva za dodelitev delovnih štipendij samozaposlenim v kulturi:

Izjava

Iskra podobno kot Demšič izpostavi, da ukrep ni zadosten za reševanje mariborske kulture na dolgi rok:

Izjava

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness