Manipulacija, zaupanje in čas

Kulturna ali glasbena novica
22. 9. 2015 - 15.15

V okviru festivala EX PONTO se dragemu poslušalstvu danes zvečer v Kinu Šiška kaže priložnost, da si ogleda performans, naslovljen Manipulacije v režiji Bojana Jablanovca. S kom ali s čim se bo manipuliralo, naj zaenkrat ostane skrivnost. Zaupajte nam, da bo v prihodnjiku, ki ga pričakujete, tudi razkrita. Zaenkrat opravimo s tistimi par piarovskimi obveznostmi in prisluhnimo izjavi, v kateri nam omenjeni režiser opiše nastanek ter zasnovo same predstave.

Izjava je dostopna na posnetku.

Predstava po eni strani vzpostavi nerazgradljivo vez med dejanjem manipulacije in učinkom zaupanja, po drugi strani pa priznava, da nesovražnega odnosa, ki kot svojo osnovo ne bi posedoval zaupanja, preprosto ni. Država, Bog, politična reprezentacija ... ni važno. Če pa je zaupanje samo po sebi manipulacija, mar obstajata tako dobra kot slaba manipulacija ali če obrnemo vprašanje – dobro in slabo zaupanje?

Izjava je dostopna na posnetku.

Ta na zaupanju temelječa razmerja moči, ki jih slika predstava, pa po besedah avtorja pripadajo posebni obliki časovnosti: anticipaciji prihodnosti. Zaupamo in se podrejamo pričakovanjem časa, ki naj bi zadostil našim željam. Za kaj gre pri tovrstnih skokih v čas, ki ga še ni, in za kaj v njegovem nasprotju, suverenem momentu časa »tukaj in zdaj«?

Izjava je dostopna na posnetku.

Vzdrževali smo se na idejni ravni in presejali konceptualne ločnice, ki snujejo predstavo. Izven konceptualnega pa nam, ker gre za predstavo, in ne filozofsko besedilo, za konec preostane naslednje vprašanje. Kako se imajo razlike med zdaj in pozneje, med zaupanjem in nezaupanjem namen izvesti pred očmi gledalcev?

Izjava je dostopna na posnetku.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.