MULTIVIZIONARNOST BELEGA ZAJCA

Kulturna ali glasbena novica
30. 12. 2015 - 15.10

Prihodnost pripada tistim, ki se nanjo pripravijo danes, je menda nekoč rekel Malcom X. Da to še kako drži, priča že tok časa. A bolj kot samoumevnost prihodnosti je morda zgovoren pogled na same priprave. Kako se na negotovost novega leta pripravlja ljudstvo, kje nabira znanje in se od njega presežkov odpočije? Pa poglejmo.

Ultimativna rešitev največjega problema sodobnega človeka – nenehne časovne stiske – se bo prikazala v Kinodvoru. Tam si boste lahko danes ogledali film Macbeth. V dobrih 100 minutah si tako prikrajšate mukotrpno branje 100 strani Shakespearovega teksta. Balzam za Belega zajca. V tem kontekstu morda ni naključje, da bo zvečer v Daktariju koncert zasedbe Hamlet express. Dodamo naj, da je na poti med enim in drugim prizoriščem lekarna, kjer lahko nabavite antipsihotike ter se tako pomirite od anksioznosti, ki jo ne le živite, temveč vam preti tudi v prihodnosti.

Alternativno lahko zavijete v Konzorcij in prelistate eno, katerokoli izmed Berardijevih del ter se hitro najdete v analizi družbeno-eksistenčne mizerije in vsesplošnem beganju v iskanju svojega mesta v intenzivnem boju za zmago nad lastno utrujenostjo. Brez panike, ujeli boste tudi štante, ulična prepevanja božičnih šlagerjev in svojo dozo žlahtnega medenega šnopca.

Skratka, možnosti je toliko, da se ti zblazni. Pa sploh še nismo prišli do koncerta Nuše Derende s prijatelji in silvestrovanja subkulture, imenovane samski. Za pičlih 79 evrov dobite ne le 21 različnih jedi, temveč morda najdete tudi svojo dušo dvojčico. Če pa to ni lep obet za prihodnost …

 

Lahko pa vse skupaj pošljete sajvestekam in se odpravite v Urbanistan. Preden osupnete nad lastno nevednostjo, kje za vraga je Urbanistan, naj vam - na hitro, seveda - pojasnimo. Gre za sklop fotografij in multivizij Matjaža Krivica, ki bo pod skupnim naslovom Welcome to the Future svoje 15-letno ustvarjanje drevi predstavil v mariborski Kibli. Poleg serije Urbanistan pregledna razstava zajema še serije Kaliyuga, Kopanje prihodnosti, Pleme in Anonimni prijatelji. Krivic se v svojem opusu ukvarja z življenjem v urbanem kaosu, vizualni in avditorni nasičenosti bivanja v družbi. S svojo bliskavico nato osvetli taktike preživetja posameznikov in družbenih skupin, ki verjamejo, da je lahko življenje, torej prihodnost drugačna. Kot pojasnjuje Krivic, začenši z longitudinalnim projektom fotografiranja hipi dogodkov Rainbow Gathering.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness