Neomejenost vizualnih umetnosti

Kulturna ali glasbena novica
25. 2. 2016 - 15.10

Vodnikova domačija in Stripburger gostita razstavo Kurentove dnevne refleksije in Homerjeve izmišljije. Saša Kerkoš in Davide Toffolo skozi prigode likov Kurenta in Homerja reflektirata današnje družbeno-politično stanje. Otvoritev razstave, ki se bo zgodila drevi ob 19.00, bo sicer prvi dogodek iz serije Živel strip!, Živela animacija!, ki prinaša tudi kreativen spremljevalni program in natečaj za mlade striparje ter animatorje. Pogovarjali smo se s kuratorko razstave, Katerino Mirović.

Izjava

Avtorja razstave sta vsak na svoj način in samostojno obravnavala različne tematike, čeprav oba lika izhajata iz zgodovine in sta umeščena v današnji čas. Pri delu sta avtorja imela precej proste roke – nista bila omejena s konceptom ali skupinskim delom, tudi lika Homer in Kurent sta bila izbrana naključno. Razstava bo gostovala še v Italiji, oba lika pa naj sodelujočim na natečaju služita kot inspiracija.

Izjava

V Galeriji Jakopič bodo drevi ob 18.00 obravnavali problematiko vključevanja gluhih in naglušnih v svet likovne umetnosti. Načeloma to naj ne bi drastično vplivalo na kreativnost in ustvarjanje, se pa študentje s tovrstnimi težavami sicer dnevno spopadajo z ovirami na predavanjih. Dasiravno gre za precej logično zadevo, se seveda tudi tukaj srečujejo s kupom birokratskih zapletov. Za študentovega tolmača ni neposredno poskrbljeno, prav tako ne za plačilo. Zanimivo je tudi to, da se na Univerzi v Ljubljani s prilagajanjem študija za gluhe in naglušne ne srečujejo pogosto. Na okrogli mizi bodo sodelovali gluhi ali naglušni likovniki, med njimi en študent, dva nekdanja študenta ter naglušni pedagogi. Izhajali bodo iz prilagojenosti podajanja snovi na ALUO, kaj več o vstopu v profesionalne sfere pa bodo povedali udeleženci, ki so se s tem že spopadli. Moderatorka okrogle mize Tamara Trček Pečak:

Izjava

Pa še to: Blaž Lukan, Tone Kuntner in Diogen Laertski so predstavili svoja nova literarna dela, nov film bratov Coen pa bo zvečer začel svoj osvajalski pohod po Sloveniji. Ave!

Novice je pripravila vajenka Nika.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.