Niti ne nova na sceni

Kulturna ali glasbena novica
4. 11. 2016 - 15.01

Saj bi vam rekli, da imate danes v Rušah KantFest, 14. festival kantavtorstva, da preverite, če se tudi v lokalnih nam vrstah kali kak bodoči Nobelov nagrajenec. Pa vam ne bomo. Zlato ali kakšno drugo kanto najdite sami.

 

***

Saj bi vam tudi rekli, da bo zvečer v Stari mestni elektrarni premiera plesne predstave Snježane PremušPoesis sebstva, ampak vam verjetno tudi ne bomo. Roka Vevarja itak poznate. S Snježano pa sta prepletla telo in jezik. Zavoljo participatorne predstave, seveda. Smo pa ugotovili, da se v Vevarju skriva tudi prerokovalska žilica, saj je že leta 2009 jasno videl prihodnost kulturne politike in sodobnega plesa v Sloveniji.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Še ene stvari vam prav tako gotovo ne bomo povedali. Lenka Đorojević in Matej Stupica bosta Prosto padla v Centru in Galeriji P74. Ampak ker je vsakdanjost distopična in nesmiselna, se o tem lahko nadalje pozanimate sami. Je pa galerija na poti tja, kjer se ziher vidimo zvečer – v Menzo pri koritu, kjer se ob 21:00 začne Klubski maraton 16!

Aja, preden greste v Menzo lahko vržete oko v Galerijo Alkatraz, ker ravno David Istvan in Colin Black tam razstavljata Adrenalin.

 

***

Eno stvar smo vam pa res hoteli povedat. Najprej pa osvežimo spomin. Na kratko: februarja letos so na Slovenskem filmskem centru organizirali volitve za novega direktorja. Ljudstvo je glasovalo za Jožka Rutarja, za katerega pa ni glasovala vlada vse tja do začetka poletja. Strokovna javnost je šla na noge, pozvala Ministrstvo za kulturo, naj končno dela za kulturo, ne proti njej, pa ni bilo od tega nič. Rutarja so izbrisali s seznama plačnikov SFC, Festival slovenskega filma je otvorila vršilka dolžnosti. Zakaj ta ukrep vlade, ni bilo jasno nikomur. Je pa vlada za direktorico včeraj potrdila Natašo Bučar, ki bo mesto nasledila 1. decembra. Ime vam je morda znano iz krogov festivala LIFFe, morda, ker je bila direktorica 12. Festivala slovenskega filma, morda, ker je bila pomočnica direktorja Slovenskega filmskega sklada, morda iz marketinških vod Kinodvora, kdo bi vedel. Na ministrstvu pravijo, da ima vizijo, in to prepričljivo.

 

***

Mimogrede, če bi rade želele ostati lepe in svobodne, vam bodo čez vikend to dobro povedale v Cankarjevem domu. Seksizem free. Da veste, kaj pričakovati, smo vam iz Facebook dogodka izvlekli citat hrvaške Praktične žene iz 1956:

Zašto žene odlaze na koncerte i »kulturne priredbe« mnogo više nego muškarci?

Za ovo postoji biološka osnova. Na koncertima i drugim sličnim priredbama potreno je sedeti mirno, a muškarcima je težko da sede mirno. Žena je najdeblja oko bedara i bokova. Usled te težine ona se prosto ukotviu stolicu i u njoj se oseća veoma ugodno. Kod muškarca je obrnut slučaj. Njegov gorni deo tela je znatno teži, naročito grudi i ramena. Čovek je građen za akciju, a ne za sedenje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

grizo je celo življenje drku mizo

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness