Nova epizoda s financiranjem v kulturi

Kulturna ali glasbena novica
28. 10. 2013 - 13.15

Krompirjeve počitnice so se začele, učenci in dijaki si lahko za en teden oddahnejo, naredijo kaj za telo in duha, a kulturne novice si ne morejo privoščiti premora, saj je kultura nenehno v teku. Seveda pa so tudi v kulturi nihanja, ne samo zaradi krompirjevih počitnic, ampak tudi zaradi negotovega financiranja, ki jo pesti že nekaj časa.

Zadnja epizoda na to temo je pravkar sveža novica, da je Ministrstvo za kulturo RS na razpisu za financiranje kulturnih programov na področju umetnosti negativno odgovorilo na vlogo zavoda Delak, v okviru katerega izvajajo program Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič. Razlog za zavrnitev financiranja naj bi bil formalne narave, prijavitelji naj namreč ne bi izpolnili neke razpisne rubrike.

Gre za štiriletno financiranje v višini 50.000 evrov na leto, kar po besedah Živadinova predstavlja nekaj več kot tretjino letnega proračuna zavoda. 30.000 evrov zavod pridobi še iz občinske blagajne, ostalo pa iz drugih virov. Prisluhnimo Živadinovu.

- izjava se nahaja v posnetku -

Vprašanje pa je seveda tudi, kakšen program je zavod Delak prijavil, kaj je torej tisto, česar izvedba je v naslednjih štirih letih ogrožena zaradi te odločitve ministrstva?

- izjava se nahaja v posnetku -

Poleg tega naj bi bilo po besedah Živadinova ogroženo tudi Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij krajše KSEVT, ki se sicer v največji meri financira iz prodaje vstopnic, in celotna postgravitacijska umetnost, katere osrednji, če ne celo edini producent je prav zavod Delak. Kaj o tem misli Živadinov?

- izjava se nahaja v posnetku -

Gre torej za kar veliko presenečenje za zavod, ki bo morebiti imelo precejšnje negativne učinke na njegovo delovanje, vendar je Živadinov nad to situacijo bolj razočaran kot pa jezen.

- izjava se nahaja v posnetku -

Še povabilo na 4. Bienale slovenske neodvisne ilustracije za konec. Otvoritev bo ob 20. uri v Kinu Šiška, ko se bodo odvili tudi performansi Ane Baraga, Branka Humarja in Ratka Gačeše. Glede na to, da organizatorjev nismo dobili na telefon, predlagamo, da na otvoritvi sami vprašate, kaj pomeni beseda 'neodvisni' v imenu bienala.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.