Nova pošta, nove produkcije

Kulturna ali glasbena novica
16. 3. 2018 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah so v fokusu dogodki, ki se imajo zgoditi v Novi pošti, kjer sta v Fokusu: režiser Schlingensief, v prihodnjem tednu pa sodobna aktivistična skupina Zentrum fur Politische Schonheit ali po naše, Center za politično lepoto. Za tiste, ki še ne veste: Nova pošta je gledališki in performativni prostor eksperimentacije ter predstavlja novost v produkcijskem modelu. Kar je zanimivo, je, da je projekt realiziran v koprodukciji javnega zavoda Slovensko mladinsko gledališče in nevladne organizacije - Zavoda Maska. Več o produkcijskih novostih nam pove Urška Brodar, dramaturginja in soorganizatorka Nove pošte.

Izjava

 

Torej, zakaj imamo v fokusu nemškega filmskega in gledališkega režiserja ter artivista Christopha Schlingensiefa? Pravijo, da je bil enfant terrible, saj se je v letih ustvarjanja, umrl je namreč pred osmimi leti, s svojimi umetniškimi akcijami postavljal na rob sprejemljivega in oblastem postavljal zrcalo do te mere, da so ga morali med umetniškim projektom v Kasslu, ob izjavi “Ubijte Helmuta Kohla”, celo začasno zapreti. Kdo je Helmut Kohl in zakaj bi naj ga bilo potrebno ubiti?

Izjava

Naj tu dodamo, da je, ker sta Nemčija in Evropska skupnost kmalu po razglasitvi neodvisnosti priznali Slovenijo, Kohl prejel red za izredne zasluge Republike Slovenije.

 

V Novi pošti bo danes ob 19. uri ogled filma v režiji Paula Poeta z naslovom Tujci, raus!, Schliengensiefov kontejner. Kontejner je tudi osrednji simbol Nove pošte in umetnosti, ki se obnaša kot prosilec za azil, o performansu Schliengensiefa pa Brodar pove:

Izjava

 

Filmski projekciji bo sledil pogovor z nekdanjim vodjo uredništva za kulturo pri avstrijskem dnevniku Der Standard, Clausom Philippom ter kuratorko in dramaturginjo Veronico Kaup-Hasler. V nadaljevanju vikenda si lahko v Novi pošti ogledate še projekcije filmov v režiji Schliengenziefa, in sicer Teror 2000, Nemški pokol z motorko in 120 dni Bottropa. Projekcijam bodo sledili pogovori. V prihodnjem tednu pa imajo v rokavu še kakšne priboljške za politične aktiviste, ki jih lahko kar neposredno prakticirate med obletnico zasedbe v Rogu.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.