Novice v solsticiju

Kulturna ali glasbena novica
21. 12. 2016 - 15.10

Danes je zimski solsticij, najkrajši dan v letu. Po keltskem običaju je na ta dan keltski praznik Yule. Kljub temu, da je to čas, ko je tema največja, so ga Kelti povezovali z boginjo Freyo in ga razumeli kot praznik luči. Solsticij namreč predstavlja konec enega cikla, umirjanje, pripravo za novo rast in nov življenjski krog. Karkoli bi vas danes razbesnilo, naj zato ostane del starega cikla. Globoko vdihnite. Osredotočite se na nov začetek. Imejte v mislih, da se bodo po današnjem datumu tudi dnevi spet začeli daljšati.
 

Ker na zimski solsticij noč doseže svojo rekordno dolžino, so ga mednarodne filmske institucije izbrale za praznik kratkega filma. To pomeni, da po več kot 50 državah po svetu potekajo maratonske projekcije kratkih filmov različnih filmskih žanrov. V Sloveniji se Noč kratkih filmov odvija drugič, potekala pa ne bo le v Slovenski kinoteki, temveč tudi v 15 drugih dvoranah po celi Sloveniji. Ogledali si boste lahko tako animirane kratke filme za otroke, animirane filme za odrasle, klasike kratkih filmov pa tudi izbrane izdelke z letošnjega Festivala slovenskega filma in bolj eksperimentalne filme. Ano Lampret, strokovno sodelavko Slovenskega filmskega centra, smo povprašali, kako se animirani filmi, ki jih boste lahko videli danes, razlikujejo od tistih, ki jih je bilo mogoče videti na Animateki.

*Izjava

Povprašali smo jo tudi, kakšna je vloga filmskih klasikov na festivalu.

*Izjava

Praznovanja so navadno povezana tudi s plesi. V dvorani Vitkar na Parmovi si boste lahko ogledali plesno miniaturo Vrsta, ki je nastala v produkciji plesnega kolektiva bitnamuun. O delovanju skupine smo se pogovarjali z njeno članico Hano Alhadi.

*Izjava

Kaj v vaši predstavi simbolizirajo vrste?

*Izjava

S performativnim predavanjem Ljubim svoje plesalce se bo praznovanje nadaljevalo v Španskih borcih. O zgodovini nemškega gledališča bo razmišljal nemški koreograf, publicist in umetnik, Uri Turkenich.
 

Za konec se bomo prazničnemu času posvetili bolj strokovno. Marko Kerševan bo v Trubarjevi hiši literature predaval o momentu religioznega v praznovanju. Predavanje bo skušalo odgovoriti na vprašanje, kakšna je vloga krščanke tradicije pri našem sodobnem razumevanju praznikov, in v kakšnem odnosu sta pri tem krščanstvo in ateizem.

Danes je dovoljena tema. Jutri je nov dan.

Kulturne novice je pripravila Zala Pavšič

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.