Od destrukcije do avtodenunciacije

Kulturna ali glasbena novica
18. 4. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. Danes ob 13.00 uri se je v ljubljanski Moderni galeriji pričel mednarodni simpozij Void, Lack and Destruction - Black metal and negativity. Konferenca se odvija v sklopu diskurzivnih dogodkov obeleževanja 50-letnice Radia Študent in v organizaciji naših redakcijskih sodelavcev. Na njej bo sodelovalo osemnajst domačih ter tujih govork, med njimi tudi Simon Smole, ki nam nekaj govork tudi predstavi.

IZJAVA

Poleg refleksije dozdajšnje black metal teorije se bo besedovalo predvsem o možnih povezavah teorije z novimi političnimi in kulturnimi konteksti. O konceptu konference in teoriji, ki pritiče temu temnemu metalskemu podžanru, spet Smole.

IZJAVA

Eden izmed pomembnejših konceptov black metal teorije je gotovo koncept negativnosti, do neke mere povezan tudi s pojavom vse popularnejšega teoretskega anti-humanizma. O problematičnosti tega Smole.

IZJAVA

Smole je na simpoziju sodeloval s prispevkom Walter Benjamin’s Satanic Smile. Ako ste ga zaradi nepreložljivih obveznosti zamudili, vam za pokušino ponujamo njegov povzetek.

IZJAVA

Simpozij bo, kot se spodobi, kulminiral jutri ob 21.00 s koncertom dveh domačih black metal bendov — After Era in Ways of a Heretic — v Menzi pri Koritu. Funkcioniral bo tudi kot benefit za izdajo zbornika konference. Za konec pa še poziv Smoleta k udeležbi. Ni še prepozno!

IZJAVA

 

Ob 19.00 se bo v GalerijaGallery otvorila razstava Avtodenunciacija Sama Ribič Glažarja. Gre za münchenskega umetnika, čigar umetniški opus preči predvsem vprašanja identitete, tako individualne kot kolektivne, političnega pozicioniranja umetnosti ter problematike, povezane s telesom. O tem, kako je omenjena polja zanimanja povezal v nocojšnjo razstavo, ter tokratnih estetskih strategijah Samo Ribič Glažar.

IZJAVA

Poleg lastne identitetne ambivalentnosti je umetniku za vsebinski navdih pri kiparski instalaciji služila drama Profesor Bernhardi avtorja Arturja Schnitzlerja. Kot nam v nadaljevanju pojasni Ribič Glažar, so protagonisti v njegovi umetnini izpeljanke gospoda Schreimanna, docenta otolaringologije iz omenjenega dela.

IZJAVA

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.