Odraščanje v politične zveri

Kulturna ali glasbena novica
26. 2. 2021 - 15.10

V današnjih kulturnih novicah se posvečamo programu Mlado mladinsko, ki mlajšim od dvajsetih let pomaga pri iskanju lastnih glasov ter raziskovanju razmerja med političnim in zasebnim. Včeraj se je v Mladinskem gledališču v okviru serije pogovorov z naslovom Dežela pridnih odvil pogovor o tem, kako lahko gledališko udejstvovanje pomaga mladim pri razumevanju in premoščanju koronakrize. O soočanju s krizo so se pogovarjali voditelj Boštjan Narat ter članici Mladega mladinskega, Mija Kramar in Aiko Zakrajšek.

Program Mlado mladinsko je bil že od samega začetka zasnovan kot dolg učno-ustvarjalni proces, pri katerem udeleženci in udeleženke pridobivajo gledališka znanja ter se vadijo v artikulaciji. Kljub temu da je pandemija kolektivu Mladega mladinskega močno otežila delo, pa jim je po drugi strani omogočila več časa za razmislek. Več pove vodja programa in režiserka Ana Duša.

izjava

Kljub omenjenim pozitivnim učinkom pa ne smemo pozabiti, trdita Kramar in Zakrajšek, da so mlajši od dvajsetih let že slabo leto dni iztrgani iz šolskih okolij in omejeni na ozek družinski krog, zaradi česar izgubljajo priložnosti za oblikovanje lastnih stališč in zavzemanje prostora v svetu. Kot je v pogovoru izpostavila Mija Kramar, članica kolektiva Mlado mladinsko ter študentka prvega letnika Filozofske fakultete, dolgotrajna izolacija predstavlja velik problem za duševno zdravje mladih.

izjava

Na področju izobraževanja mladih se je tako oblikovala nenavadna situacija. Po eni strani se od mladih pričakuje, da bodo z nenehnimi izboljšavami svoje samoorganizacije nadomestili vlogo institucij v svojem življenju, po drugi strani pa jim vlada ne zaupa, da bodo ob ponovnem odprtju šol spoštovali zaukazane ukrepe. O prepričanju, da so mladi sposobni prevzeti odgovornost zase, ne pa tudi za druge, smo se pogovarjali z Aiko Zakrajšek, prav tako članico Mladega mladinskega in dijakinjo tretjega letnika.

izjava

Kot je v včerajšnjem pogovoru izpostavil voditelj Boštjan Narat, je Mlado mladinsko prostor, ki mladim pomaga »odraščati v politična bitja«. Preizpraševanje razmerja med življenjem posameznika in življenjem v družbi je sicer eden izmed glavnih ciljev programa, ki ga podrobneje pojasni Ana Duša.

izjava

Mladi, med njimi tudi Zakrajšek in Kramar, so 9. februarja bojkotirali pouk na daljavo, s čimer so želeli začeti komunikacijo z ministrstvom, doseči odprtje šol in poskrbeti za dodatne prilagoditve priprav na maturo. Kljub temu da je bila akcija deležna velike podpore, je obe gostji včerajšnjega dogodka presenetil odklonilen odnos njunih vrstnikov in vrstnic. Člani iniciative so prejeli številne očitke in celo grožnje, ki pa prizadevanj mladih za izboljšanje razmer niso ustavili. Komentira Zakrajšek.

izjava

Skupni prostor Mladega mladinskega tako omogoča prav refleksijo o togih političnih in osebnih predsodkih, ki sta jih izolacija in informacijska prenasičenost v času pandemije močno povečali. Politično, ki ni nujno tudi osebno, pa ni le stvar Mladega mladinskega, ampak gledališča nasploh, zaključi Ana Duša.

izjava

 

Kulturne novice je pripravil Jaka, mentoriral je Jernej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness