Petkova in vikend kultura

Kulturna ali glasbena novica
3. 6. 2016 - 15.10

Mi, evropski mrliči je najnovejša predstava Sebastijana Horvata, ki jo bomo lahko v nedeljo zvečer premierno pogledali v Slovenskemu mladinskemu gledališču. Obeta se nam politični teater ali angažirano gledališče, le da se prevprašuje smisel tega angažmaja, saj že v uvodu svarijo, da živimo »v sistemu, ki ne samo da ne prepoveduje kritike, ampak jo predstavlja kot bistveni del umetniškega tržišča.«

Izhodišče sta besedilo Simone Semenič, napisano kot refleksija na predstavo Dušana Jovanovića Žrtve mode bum-bum, in poezija Srečka Kosovela. In kaj imajo skupnega predstava, poezija in sedanji čas, v katerega Horvat umesti predstavo? Družbeno kritičnost in deklarativno političnost ter vsekakor vprašanja, na katera iščemo odgovore že stoletja: ali obstaja boljša prihodnost, in če obstaja, kako zadržati status quo dobrega političnega trenutka?

Sebastijan Horvat nam je zaupal detajle nastanka predstave, ki bo premierno na ogled to nedeljo, petega junija.

Izjava

Tako kot nedeljska premiera, ki se okvarja s sedanjim trnutkom, se današnji dogodek dneva vrti okrog sedanjosti oziroma – sodobnosti!

Trienale sodobne umetnosti U3, ki je osmi po vrsti in naslovljen Onkraj naše oble, bodo odprli ob osmih zvečer v Moderni galeriji. Gostijo svetovno znanega, popularnega in uglednega kustosa Borisa Groysa, ki bo imel v soboto, torej jutri natančno opoldne, prvo javno vodstvo po razstavi. Za vse vas, ki pravite, da ne razumete sodobne umetnosti, da rabite razlage in vodstva, je to izjemna priložnost, da poslušate avtorja in zaštekate njegov način dela in gledanja. Morda vam bo U3 pisan na kožo, morda boste razočarani. Najbrž pa vas ne bo pustil ravnodušnih. Prisluhnimo Igorju Španjolu iz Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, ki je v pripravi pričujoče manifestacije imel funkcijo Groysove desne roke.

Izjava

Za razliko od prejšnjega trienala ta ne temelji na performativnih praksah, ampak na scenografsko razkošni in teatralni postavitvi. Videli bomo velike produkcije, bogate ambientalne postavitve, za katere je vsak izmed umetnikov dobil veliko prostora za svoje delo.

Zanimalo nas je tudi, kje so prostori, kjer se bo U3 dogajal. Spet Igor Španjol, koordinator, pomočnik oziroma desna roka gostujočega kustosa:

Izjava

Festival Fotonični trenutki, ki ga v mesecu fotografije organizira galerija Photon, se tudi danes ponaša s bogatim programom. Miho Colnerja smo prosili, naj nam napove dogodke:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness