Rudi se potepa

Kulturna ali glasbena novica
4. 7. 2019 - 15.00

Danes se v Novem mestu začenja tradicionalni festival ulične umetnosti Rudi Potepuški, ki se je z več kot desetletno tradicijo delovanja v organizaciji knjigarne in založbe Goga ustalil kot prireditveni unikum v regiji. Serija dogodkov, ki na novomeški Glavni trg vsako leto privede pisano množico obiskovalcev, tako rekoč predstavlja tudi edino priložnost, v kateri se lahko novomeška publika sreča z ulično kulturo. Glede na širok koncept pojma ulične kulture se program festivala z vsako izvedbo spreminja in tako publiki vsako leto ponuja drugačen programski fokus oziroma rdečo nit festivala. Tokrat je ta osredotočena na gibanje. O izvedbi letošnjega potepuškega Rudija smo govorili z organizatorico Vesno Kelbl s knjigarne in založbe Goga, ki je opisala potek letošnjega Rudija Potepuškega: 

Izjava

Tridnevni festival sicer na prvi pogled ustvarja vtis dogodka, namenjenega mlajši populaciji, a nas lahko to tudi hitro zavede. Vsebine, ki jih ponuja letošnja edicija Rudija Potepuškega poleg izpostavljene gibalne umetnosti vključujejo tudi številne družbene problematike. Z navidez zabavnimi in atraktivnimi vsebinami festival ustvarja medgeneracijski presek, ki privablja pozornost najmlajše publike, medtem ko se istočasno loteva tudi širših družbenih problematik. Kot primer lahko izpostavimo današnjo predstavo irskega Turas Theatre Collective, ki se osredotoča na problematiko pregona. 

Izjava

Poleg doprinosa festivala v neposrednem okolju Novega mesta govorimo tudi o edinstvenem kulturnem dogodku v širši regiji. O vlogi festivala v jugovzhodni slovenski regiji spet Vesna Kelbl:

Izjava

Glede na to, da je primarna dejavnost organizatorja vezana predvsem na književnost, smo za konec spregovorili še o morebitni vključitvi bolj literarno podkrepljenih vsebin, ki jih ni mogoče zaslediti v letošnji izvedbi festivala. 

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.