Sence in smrt

Kulturna ali glasbena novica
16. 10. 2014 - 14.15

V navezavi z današnjo novico bi lahko parafrazirali Pasolinijevo trditev, da se imamo zahvaliti prav smrti, ker nam ta omogoča, da se skozi življenje izražamo. Včeraj se je namreč v Lutkovnem gledališču Ljubljana odvila predpremiera predstave Račka, Smrt in tulipan. Predstava, nastala na knjižni predlogi Wolfa Erlbrucha, je zaživela v režiji Fabrizia Montecchija. Slednji je z igro senc predstavil dokaj težko temo tako za otroke kot za odrasle. Soočanje in razumevanje smrti, ki odrasle večkrat postavi v neprijetno situacijo z otrokovim vprašanjem tipa: »Kam pa je šel dedek?« Uprizoritvi je sledil pogovor v krogu strokovnjakov in režiserja, ki so skušali dotično problematiko razložiti in osvetli otroški pogled na smrt.

Razvojna psihologinja, dr. Ljubica Marjanovič Umek, je navedla, kako otrokom pomagamo preseči stigmatizacijo smrti kot tabuja:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V nadaljevanju je predstavila še svoj pogled na smrt v predstavi in kako lahko odrasli postopajo pri podajanju razlag na otrokova vprašanja o takšnih tematikah:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Moderatorka je pogovor preselila na samo igro senc in na režiserjevo videnje zgodbe:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Režiser je povedal, kakšno je njegovo gledišče o funkciji gledališča in umetnosti nasploh pri odpiranju takšnih tem, kot je smrt. V izjavi v njegovem imenu govori prevajalka:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Za konec pa je podal še odgovor, zakaj v predstavi nastopa tulipan in kaj predstavlja:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Senčna predstava bo premiero doživela prav danes, ob 19. uri na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. Vabljeni vsi, starejši od 5 let, predvsem tisti, ki bi se radi terapevtsko očistili in doživeli katarzo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.