Sodobni migranti

Kulturna ali glasbena novica
10. 6. 2013 - 14.15

Danes se začenja 4. Festival migrantskega filma, ki bo do 21. junija potekal v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Murski soboti in Vipavi. Festival je posvečen vsem ljudem, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove in iskati zaščito v tujini. V Kinodvoru bo ob 19. uri potekala otvoritev ob ogledu filma Germanija. Več o festivalu nam je povedala ena od organizatork, Marija Uzelac iz Slovenske filantropije:

__________

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

__________

 

Vse projekcije in spremljevalni dogodki festivala so torej brezplačni, saj organizatorji želijo, da bi se čim več ljudi lahko seznanilo s problemi migracije v današnjem svetu.

Festival filma Kino Otok se je sicer pred dnevi zaključil, a njegovi festivalski filmi se selijo v Ljubljano. Danes se bo v Kinoteki predvajal politični film K Madridu – skeleča svetloba! Film je delo mladega režiserja Sylvana Georgeja, ki ga še posebej zanimajo teme razrednega boja. O tem smo se pogovarjali s programskim vodjem Kinoteke, Jurijem Medenom:

 

__________

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

__________

 

Minister za kulturo je v petek javnosti predstavil osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2014–2017. Z njim so na ministrstvu želeli podati smernice oziroma nakazati, kakšne bodo v prihodnosti prioritete kulturne politike. Minister je poudaril, da bo upošteval tri glavna načela: vrhunskost, raznovrstnost in dostopnost. Zelo zanimivo je poglavje o trgu dela na področju kulture. Cilj je namreč, da se do leta 2017 število zaposlenih v kulturnih poklicih poveča. Hkrati pa bo zaposlovanje v javnem sektorju v prihodnjih letih ostalo zelo omejeno. Konkretnih rešitev in predlogov, kako bi to dosegli, je v dokumentu naštetih kar nekaj, vprašanje, ali so uresničljivi ali ne, pa ostaja odprto. Zainteresirana in strokovna javnost ima za odzive in iskanje skupnih rešitev čas do 8. julija. Dokument je javno dostopen na spletni strani Ministrstva za kulturo.

 

Kulturne novice je pripravila Tjaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.