Sokol ali parazit?

Kulturna ali glasbena novica
18. 11. 2013 - 14.10

Kulturne novice začenjamo s predstavo »Sokol« Iztoka Kovača in Janeza Janše, ki bo v Španskih borcih na ogled danes in jutri ob 20. uri. Gre za obnovljeno solo predstavo »Kako sem ujel Sokola«, ki jo je koreograf Iztok Kovač odplesal že pred več kot dvajsetimi leti. Takrat je predstavljala enega izmed mejnikov v slovenski sodobnoplesni produkciji. Po tej predstavi je Kovač ustanovil skupino in zavod EN-KNAP ter razvil samosvoj koreografski in plesni jezik. Kaj je plesna predstava predstavljala takrat in kakšno distanco, poleg časovne, ima do nje danes, smo povprašali kar Iztoka Kovača:

//////////////////////////IZJAVA///////////////////////////////////

 

Kovač bo predstavo odplesal pri enainpetdesetih, Janša mu pri svojih devetinštiridesetih ne bo le pomagal rekonstruirati izvirne predstave, ampak se bosta skupaj posvetila novemu plesnemu telesu. Sokol, ki metaforično predstavlja premagovanje omejitev človeškega telesa, bo tokrat odpiral drugačen tip in drugačno raven vprašanj, kot jih je original. O kakšnih vprašanjih je govora, nadaljuje Kovač:

///////////////////////IZJAVA//////////////////////////////////////

 

Konec predstave je posnet pogovor med Kovačem in Janšo, kjer klepetata o tem, da ples nikogar ne zanima, da je plesalcev malo, o umetniških pokojninah, o tem, da bi Janša delal sladoled, Kovač pa morda spet učil smučanje ... Pogovora ne slišimo do konca, gostilniški šunder ga preglasi. Na vprašanje, kakšen je ples tistega, ki vztraja, odgovarja Kovač:

////////////////////////IZJAVA/////////////////////////////////////

 

Novice nadaljujemo z napovedjo ljubljanske predpremiere dokumentarnega filma »Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj«. Avtor dokumentarnega zapisa je Janez Burger, ki je na vprašanje, kako označiti Breclja, odgovoril takole: »Marko Brecelj je poezija. Poezija, ki je življenje. Poezije pa se ne da ubesediti drugače kot z verzi.« Film si lahko pogledate v Cankarjevem domu ob 20.30.

 

Vabljeni pa tudi na prvo javno predavanje Seminarja za politično teorijo Mirovnega inštituta z naslovom Legenda o Heglu, na katerem bo predaval dr. Zdravko Kobe, filozof in predavatelj nemške klasične filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. V ospredju legende je očitek Rudolfa Hayma iz leta 1857, da naj bi z Orisom filozofije pravice Hegel postal ustrežljivi filozof pruske države. Če je ta legenda utemeljena in če vas zanima premislek o konceptu in zgodovinskem položaju države, vabljeni v Trubarjevo hišo literature ob 20. uri.

 

Kulturne novice je pripravila Sabrina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness