Solze morske deklice in Igorja Zabela

Kulturna ali glasbena novica
9. 12. 2016 - 15.15

Današnje Kulturne novice začenjamo z veselo novico. Kirk Douglas je namreč danes vstopil v častitljiv klub 100-letnikov. 1916. leta rojen hollywoodski igralec je v svoji zlati karieri odigral kar nekaj kultnih vlog. Gledali smo ga lahko v filmih, kot so Obračun pri O.K. koralu ter Kubrickova Spartak in Steze slave. Igralec s prepoznavno luknjico v bradici, ki je oboževal dobro vino in plastične operacije, je leta 1995 prejel oskarja za življenjsko delo. Ni pa prejel nagrade Igorja Zabela.
 

Če se ukvarjate s sodobno umetnostjo in boste imeli toliko sreče kot 100 letni Douglas, vas morda nominirajo za nagrado, ki jo od leta 2008 podarja Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo. Cilj društva je ohranjati dediščino in pomen dela umetnostnega zgodovinarja in kustosa Igorja Zabela. Več o njegovem vplivu na slovensko moderno umetnost nam je povedala Urška Jurman, programska vodja društva.

 

Izjava

 

Nominirance in nagrajence nagrade izbira tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo po en kustos, umetnik in teoretik. Slovensko kvoto je izpolnila Zdenka Badovinac, direktorica Moderne galerije. Letošnji dobitnik nagrade 40000 € je ruski teoretik in kustos Victor Misiano, ki je Igorja Zabela dobro poznal. Povprašali smo po kriterijih izbiranja nagrajencev, a jasnega odgovora nismo prejeli. Lahko pa slišimo več o delu in vplivu Misiana:

 

Izjava

 

Od umetnosti na kopnem se selimo v morje. Že filmi so predvideli ta scenarij - stopijo se ledene ploskve in človeštvo se znajde v potopljenem svetu. Razen cigaret, ki magično preživijo, je vse narejeno iz odpadkov. Spomnimo se samo Kevina Costnerja s plavalno kožico in reciklirano vodo iz urina. Filmsko iznajdljivost ustvarjanja iz plastike lahko primerjate z umetniško instalacijo plastike iz morja v Muzeju arhitekture in oblikovanja.

 

Züriška razstava je gostovala že po vsem svetu in sedaj ozavešča tudi v državi s 47 kilometrsko zaplato obale. Kustosa Christian Brändle in Angeli Sachs iz Muzeja za oblikovanje v Zürichu sodelujeta s slovenskima kustosoma Špelo Šubic in Nikolo Pongrac. Razstavo si lahko ogledate vse do konca aprila. Ker se nam vsem približno svita, kako vse to izgleda (kup smeti v galeriji, seveda), nas bolj zanima, kaj plastika v morju sploh pomeni. Za morje, živali in človeka. O tem nas bo na hitro izobrazil Oliver Bajt, raziskovalec Morske biološke postaje Piran v sklopu Nacionalnega inštituta za biologijo.

 

Izjava

 

Čeprav se gospod ukvarja z znanstvenim proučevanjem plastike in mikroplastike v morju ter nima preveč stika z umetniškimi praksami, veselo pozdravlja pričujočo razstavo.

 

Izjava

Od plastičnega nasmeha Kirka Douglasa do velike plastične zaplate v Pacifiku je Ano in Denisa nadzorovala Ana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Treba je spoštovat starost.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness