Strategija razvoja Slovenije 2014-2020

Kulturna ali glasbena novica
16. 4. 2013 - 14.10

Včeraj je v prostorih "Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij" na Povšetovi beseda tekla o razvojnem dokumentu, ki je šele v pripravi in je še odprt za predloge, namige, resne razprave vseh, ki jih zadeva. Zadeva pa vse, ker naj bi bil krovni strateški dokument, ki opredeljuje razvojno vizijo in prioritete razvoja Slovenije v obdobju 2014–2020. V izhodiščih "Strategije razvoja Slovenije", ki so objavljena na uradni strani vlade Republike Slovenije, boste v konfuznih iztočnicah zaman iskali poglavje kultura in umetnost. Ti sta namreč opredeljeni kot kulturne in kreativne industrije, kar je pojem, prevzet iz evropske terminologije in označuje vse in nič obenem. Lahko bi rekli, da gre za novo paradigmo, kjer se kultura ne tretira več v svetem pomenu ohranjanja nacionalne identitete, ampak jo združujejo s podjetništvom in ostalimi panogami, ki so profitabilne. Prav ta, komercialna plat tako imenovanih industrij pa najbolj dviguje obrvi kulturnikom, saj se torej kulture po novem ne bo tretiralo kot javne dobrine, ampak izključno kot dodatek, denimo turizmu.

Tudi po Unescovi definiciji so prihodki pomemben del kulture, ampak ne morejo biti prioritetni pri določanju česarkoli v zvezi z kulturo. Oziroma s kulturnimi in kreativnimi industrijami, pod katere naj bi spadali tako visoka umetnost kot tudi ponudba na bolšjem trgu.

O tem, kaj naj bi bilo v dokumentu zapisano, saj bo ta med drugim služil kot podlaga za načrtovanje operativnih programov nove evropske finančne perspektive, se je včeraj pogovarjala kulturniška vladna in nevladna srenja. Vprašali smo eno izmed govornic, dr. Vesno Čopič s Fakultete za družbene vede, če lahko povzame, kaj si misli o tem dokumentu:

 

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V posvetu so poleg dr. Čopičeve sodelovali še dr. Jože Vogrinc, dr. Nika Murovec, Peter Tomaž Dobrila, predstavniki ministrstva za kulturo in drugi zainteresirani.

Ker se je v pogovoru večkrat izpostavilo podjetništvo oziroma "v kakšen papir zaviti kulturno produkcijo, s čim jo povezati, zapakirati in nenazadnje prodati", so v prvi plan prišli samozaposleni v kulturi, ki se s tem vprašanjem ubadajo vsak dan. O samozaposlenih smo vprašali Vesno Bukovec iz „Odprte zbornice za sodobno umetnost“:

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Z včerajšnjim posvetom o vlogi kulture v dokumentu Strategija razvoja Slovenije 2014-2020 so na Povšetovi začeli niz nevladniških posvetov, med katerimi bo po eden za vsako od prioritet Strategije. Te so: podjetnost, znanje, zeleno, vključujoča družba, učinkovita javna uprava. Posveti se bodo zvrstili v tem in naslednjem tednu in se posvečajo predvsem udeležbi nevladnih organizacij v izhodiščih in programu strategije.

Dokumente, predloge in osnutke lahko spremljate na spletnemu forumu civilni-dialog.net, kjer lahko tudi sodelujete pri oblikovanju skupnih stališč in predlogov. Danes je na sporedu posvet na temo znanje, in sicer izjemoma v prostorih Mladinskega sveta Slovenije na Dunajski 5. Posvet se začne ob 15. uri.

O strategiji razvoja je poročala Iva A. Boras.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Znanstvena fantastika mag. Toneta Ropa, najbolje plačanega slovenskega javnega evropskega uslužbenca.
Med brskanjem po Delovem arhivu smo naleteli tudi na natanko deset let staro poročilo, da je »vlada premiera Toneta Ropa v osnutek nove strategije razvoja zapisala, da bo Slovenija do leta 2013 presegla gospodarsko raven držav Evropske unije«. Strategijo smo za zanamce že katalogizirali z UDK 82-312.9 znanstvena fantastika.
Pa še to - Znanstvena fantastika
Delo, 19.06.2014

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.