Sublimno v arhitekturi, preteklo v prihodnjem

Kulturna ali glasbena novica
29. 10. 2015 - 15.10

Ob 18.00 si v Muzeju sodobne umetnosti obetamo novo predavanje v ciklu Arhitektura =/= Umetnost. In sicer dvojno, v izvedbi Jožeta Baršija in Emila Jurcana. Predavanje prvega je naslovljeno Ali je sublimacija še operativen pojem, predavanje drugega pa Subverzija forme v arhitekturi. Jurcan se nanaša na vprašanje žrtvovanja spreminjanja prostora v zameno za možnost prevpraševanja prostorskih narativov, ki se danes ponuja arhitekturi. Barši se bo vprašal o operativnosti koncepta sublimnega v arhitekturi. Temo kontekstualizira Jože Barši:

IZJAVA

Ob 20.00 hrvaški slikar, pisatelj in filmski ustvarjalec Željko Kipke v mariborski KIBLI odpira razstavo z naslovom Peta retrofuturistična razstava: 4 filmi, na kateri predstavlja svoje dozdajšnje filmske projekte in retrofuturistične razstave, ki so v preteklosti iskale prisotnost sedanjega oziroma tedanjega prihodnjega in tako prevpraševale sprejete koncepcije časa. Prejšnje razstave na Reki, v Ljubljani in Zagrebu so tematizirale delo Stanlyja Kubricka, vesoljski eskapizem, privzeti kolonialni režim po vstopu Hrvaške v EU, vez med hollywoodsko industrijo in alternativnim filmom. Več nam je povedal sam Kipke:

IZJAVA

Že drugi dan v Cankarjevem domu poteka mednarodni kritiški simpozij z naslovom Umetnost kritike, kjer se razpreda o metakritiških temah. Zastavljeni okvir je, sodeč po samopredstavitvi simpozija, dobro znan: koliko šteje kritiški glas v domnevni odsotnosti velikih kritiških fevdalcev, vprašanja sloga in podobno. Po dopoldanskih predstavitvah referatov ob 16.00 sledi druga debata s povabljenimi kritiki, na kateri sodelujejo Peter Kolšek, Mojca Pišek, Asja Bakić, Ondrej Hanus in Anja Radaljac. Pogovor moderira Maja Šučur.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness