Svetlobni projekt modne znanosti

Kulturna ali glasbena novica
17. 6. 2015 - 15.16

Ni ravno sončno, v še bolj temno noč pa nas bo drevi popeljala razstava Območje somraka. Konstelacijo svetlobnih objektov tudi tokrat pripravlja Svetlobna gverila, svoj prostor pod soncem pa ji bo ponudila Galerija ŠKUC. Žarela boda naslednja umetniška imena: Boris Beja, Anna Berglind, Tina Drčar, Elena Fajt in Alessandro Lupi. Območje somraka ponuja prostorsko specifične svetlobne inštalacije. Zakaj pravzaprav sploh tak naslov? To nam je zaupala organizatorka in programska selektorica Katerina Mirović:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kot opisuje Mirović, bo na pričujoči razstavi prav vse »subtilno« - svetlobna prehajanja ter izbrane teme: narava, ego, spomini, mediacija. Kaj pa sproža v opisnem tekstu omenjeno tesnobnost oziroma nelagodje?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Iz območja somraka pa, izgleda, naposled le izstopa znasntveni pristop k modi, ki ga na slovenskem kritično primankuje. Pri založbi Aristej je skupina soavtorjev izdala knjigo z naslovom Moda in kultura oblačenja. Urednici knjige sta Elena Fajt in Maruša Pušnik. Prva predava na NTF-ju, druga pa na FDV-ju, s čimer se v knjigi povežejo oblikovalski in družboslovni vidiki. Gre za prvo tovrstno znanstevno študijo, saj se o modi na slovenskem piše predvsem na publicističen, nestrokovnega način. V dotični izdaji najdete, citiramo: »Zgodovinski pregled tekstilne industrije na Slovenskem, analizo življenja tekstilnih delavk, predstavitev razvoja tekstilnih surovin in mode, predstavitev problemov modnega oblikovanja danes, alternativnih praks, modnega novinarstva in fotografije.« Kaj sploh predstavlja alternativne prakse mode? Govori sourednica Elena Fajt:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Elena Fajt nam je kot primer alternative opisala tudi projekt Shirting:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Obleka je nosilec sporočila in predstavlja specifično interakcijo z okolico. Fajt kot odgovor na to, zakaj se o modi piše zgolj publicistično, še pove, da sicer znotraj določenih študijskih predmetov predavatelji sicer naslavljajo modo, a modula teorije mode zaradi pomankanja umerjenega strokovnega znanja še vedno ni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.