Tokrat se spuščamo po divji pisti sveta

Kulturna ali glasbena novica
26. 6. 2014 - 14.10

Zdi se, da je zadnje dni svet bolj kot oder, postal veliko zeleno igrišče. Kolektiv Betontanc bo pod taktirko Matjaža Pograjca v današnji premieri v Stari elektrarni zelenico prelil na oder in postavil pisto. Zdi se, da se Pista sveta, kot je naslov predstave, ne bi mogla bolje postaviti v dani čas in prostor. Katarino Stegnar, performerko v predstavi, smo povprašali, ali gre za naključje, ali je premislek o športu in športnih junakih namenoma navržen v divjo športno evforijo, ki je zavzela svet.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Čistost športa se v današnjem času in prostoru zdi iluzija. Je predstava obujanje ideala ali vzpostavljanje kritične note tej spektakularnosti, ki se podaja navijaču, gledalcu?

*Izjava se nahaja v posnetku.

Ko s plakatov mahajo razni drugi kvazi-junaki, se zdi, da je edino šport še tisti, kjer jih človek lahko najde …

*Izjava se nahaja v posnetku.

Kakšna pa je ta športna pista, postavljena pod gledališke žaromete? Spektakel odra navsezadnje ni tako drugačen od spektakla, ki se podaja v kontekstu športa. Navsezadnje, telo, žarometi, pot in slava sijejo z enako močjo …

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Tekmovalnost pa je danes osrednji drive ne samo športa, umetnosti, temveč družbe nasploh. Najti mesto, kjer bi človek lahko neovirano od vseh teh komponent izražal svoje misli, podajal svoje mnenje, je težko. Tako platformo je do nedavnega omogočal Časopis za kritiko znanosti, ki, zaenkrat še, deluje pod okriljem Študentske založbe. S preoblikovanje založbe v zavod Beletrina pa so se na tem zemljevidu vzpostavila povsem drugačna merila. Članice in člani uredništva so se zato odločili, da bodo stvar vzeli v svoje roke. Danes ob 18. uri se v prostorih Socialnega centra Rog na Trubarjevi kane zgoditi ustanovitev Kluba prijateljev in prijateljic Časopisa za kritiko znanosti. Nekaj več bo povedal Andrej Kurnik:

*Izjava se nahaja v posnetku.

Prijatelji in prijateljice želijo prevzeti ustanoviteljstvo zavoda, saj želijo ohranjati odprtost in demokratičnost in s tem še naprej odpirati prostor glasovom, ki so vse prevečkrat potisnjeni na rob in utišani s strani dominantnih tržnih struktur.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.