Več filmov za manj denarja

Kulturna ali glasbena novica
6. 9. 2016 - 15.10

Danes dopoldan se je v Slovenski kinoteki odvila tiskovna konferenca 19. Festivala slovenskega filma, ki bo letos potekal med 13. in 18. septembrom na tradicionalnih lokacijah v Portorožu. Letos se je prijavilo 167 filmov, kar znese 21 prijav več kot v lanskem letu. Pri tem Nerina T. Kocjančič, vršilka dolžnosti direktorja Slovenskega filmskega centra, v festivalskem katalogu opozarja na obraten trend vsakoletnega zmanjševanja sredstev s strani SFC. To je rezultiralo v prijavi večih polprofesionalnih in prostovoljskih produkcij, ki pa zaradi vloženega časa in volje konkurirajo profesionalnim produkcijam, kar slednje spodbuja k še boljšemu delu, za katerega nihče ni pošteno plačan. Nerina T. Kocijančič pa v katalogu opozarja tudi na sledeče ukvarjanje z denarjem. Citiramo: »Na področju dokumentarnega filma, na primer, nastane izrazito malo družbeno aktualnih, provokativnih filmov tako srednjemetražnega kot celovečernega formata. Producenti in televizijski uredniki avtorjem očitajo, da jih aktualnost naj ne bi inspirirala, avtorji pa pravijo, da televizije ne zanima poglobljena raziskava, ki je temelj dokumentarnega filma. Zanimal naj bi jih predvsem s čim manjšim finančnim vložkom zapolnjen program.« Konec citata.

Igor Prassel, direktor festivala, je ob zapisu v katalogu pozval tudi predsednika vlade h prepoznavanju možnosti ekonomskega dobička iz filma; ministra za kulturo glede opravičila Jožku Rutarju – nekdanjemu direktorju SFC - zaradi neresničnih obtožb, ki so vodile v njegov odstop; župana občine Piran k večanju ponudbe kvalitetnega razvoja občine in nenazadnje tudi Avditorij Portorož, čemu vse leto ne uporablja filmskega projektorja, ki je na voljo, in čemu se tam ne izvaja filmska vzgoja, kot se na drugih lokacijah Art kina mreže Slovenije. Glede prijavljanja večjega števila filmov pa Prassel meni tako:
Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kratki filmi bojo letos ponovno tako v lastnih programskih sklopih kot tudi pred celovečernimi predvajanji. Kar nekaj celovečercev je svojo premiero sicer že doživelo tekom leta, nekaj pa bo tudi premier. Med že videne sodijo Houston, imamo problem; Deckument – od rolke do skejta in na primer tudi Ne grem na koleno, dokumentarec o slovenski popularni glasbi, kjer je svoje scenaristične sposobnosti izpopolnjeval tudi Miha Šalehar. Slednji je tudi eden od filmov v produkciji Radiotelevizije Slovenija, ki tokrat ne bodo predvajani v celoti. Od prijavljenih so namreč izbrali le nekatere. Kateri so najboljši, pa bo povedala 5-članska žirija.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Zaradi prenekaterih razočaranih obrazov, ki jim v izbor filmov ni uspelo priti, je Bojana Bregar, ena od selektoric festivala, naslovila še namen Festivala slovenskega filma.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ker pa se Festival slovenskega filma dogaja predvsem pod okriljem Slovenskega filmskega centra, nas je zanimalo, kako je bilo preko poletja, ko so zaradi neresničnih izpustov informacij v nekaterih medijih Jožku Rutarju odvzeli na volitvah pridobljeni mandat direktorja SFC.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Medtem je na ministrstvu za kulturo prav burno. Slovenski planinski muzej v Mojstrani je letos postal eden od štirih prejemnikov bienalne nagrade sklada kralja Alberta I.. Nagrade so sicer že bile podeljene v soboto, 3. septembra, v St. Moritzu, kjer je ta belgijski kralj, tudi navdušen gornik in plezalec, rad dopustoval.

 

***

Sicer pa so na ministrstvu za kulturo pravkar predstavili tudi osnutek arhitekturne politike v Sloveniji s podnaslovom – Arhitektura za ljudi. Z Nacionalnim programom za kulturo 2014–2017 je bila kakovostna arhitektura v Republiki Sloveniji prvič prepoznana kot eno izmed samostojnih področij širšega javnega interesa na področju kulture. Uvideli so, da je implementacija arhitekture kot elementa kulture in življenja v uniji, do sedaj umanjkala, kar se kaže v nižanju kakovosti življenjskega okolja in vrednosti prostora. Jeseni bojo na to temo organizirali še okroglo mizo, ki naj bi sprožila široko javno razpravo o tematiki. Vaše odzive na dokument pa sprejemajo na posebnem elektronskem naslovu na ministrstvu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness