Vem, vode in cyberpunk

Kulturna ali glasbena novica
31. 5. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, v zadnjih Kulturnih novicah tekočega tedna najprej v Galerijo Kresija, kjer bo drevi ob 20.00 potekala otvoritev razstave z naslovom A veš … You know!, ki združuje dela četverice slovenskih ter četverice belgijskih umetnikov. Tematsko izhodišče skupka razstavljenih del je vizualni premislek o okoliškem prostoru in resničnosti. V navezavi na slednja so umetniki upodobili svoje vizije fiktivnih ter utopičnih mestnih in podeželskih krajin.

Imena slovenske polovice avtorjev del so Adrijan Praznik, Ivana Bajec, Jara Vogrič in Maruša Meglič. Razstavljali bodo še Lisa Matthys, Nel Bonte, Pieter Leon Vermeersch in Stefanie De Vos iz Belgije. Razstava, ki bo na ogled do 2. junija, je sadež sodelovanja Umetniške platforme za sodobno umetnost WARP s sedežem v belgijskem Sint-Niklaasu ter ljubljanske GalerijeGallery. O tematiki in motiviki razstave smo povprašali kustosinjo Laureline Soubry, glavno koordinatorko WARPA.

IZJAVA

O sodelovanju med WARPOM in GalerijoGallery zopet Soubry.

IZJAVA

Kustosinja še o dogajanju projekta izven Kresije.

IZJAVA

Danes ob 19.00 se pričenja osrednji literarni festival Primorske. Govorimo kakopak o novogoriškem Mestu knjige, v sklopu katerega se bo letos do 7. junija zvrstila bogata linija dogodkov, ki bodo praviloma povezani z vodami. Vode v vsej heterogenosti svojega pomena - kot ekološki in politični problem, vir premikanja ter povezovalke svetov - so letos bile namreč določene za tematsko izhodišče festivala. Mesto knjige, katerega prva uresničitev sega v leto 2015, bo letos utelesilo preko 30 dogodkov. O pomenu festivala Mesto knjige znotraj literarnega prostora in regije Katja Pahor.

IZJAVA

Podrobneje o tematiki in o programu, ki se z njo povezuje, ponovno s Katjo Pahor.

IZJAVA

Širše o programu ponovno Pahor.

IZJAVA

Danes od dveh dalje pa potekajo tudi otvoritveni dogodki velike razstave del študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ob zaključku študijskega leta. Razstavljeni izdelki s področja likovne umetnosti, oblikovalstva in restavratorstva bodo na ogled do tretjega junija. Pri razstavi je sodelovalo več kot 500 študentov.

Drevi bo ob osmi uri v Osmozi potekal multimedijski literarni večer, ki bo v obliki prebiranja del literarnega gibanja cyberpunk preizpraševal naravo in mesto sodobnega človeka v obstoječi tehnološki eri kot subjekta tehnokratske prihodnosti. Kiborg v svojem svojstvenem univerzumu - kiberprostoru - je osrednji protagonistični element pisanja kanadsko-ameriškega avtorja Williama Gibsona, ki je z romanom Nevromant pristavil temeljni zidak cyberpunku kot literarni smeri, ki se prek motivskih vzporednic z znanstveno fantastiko fokusira na kritiko tehnokracije. Dogodek je namenjen razmisleku o žanrski naravi cyberpunka kot forme bodisi literarne bodisi vizualne umetnosti, o tem, kakšna in če sploh kakšna je njegova prihodnost, o tem, ali je transformacija cyberpunka v vizualno estetiko v zadnjih letih resnična sprememba, ter o tem, ali je bila angažirana avantgardna vizija cyberpunka zgolj iluzija.

Kulturne novice je pripravila Tjaša.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness