Zvočni sprehod v gledališče

Kulturna ali glasbena novica
24. 5. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. Jutri, 25. maja, se v organizaciji ljubljanske Drame začenja šesti Drama Festival, ki bo potekal še do 31. maja. Po besedah organizatork si lahko tudi letos obetamo predstave nekaterih najboljših - tako evropskih kot slovenskih - režiserk, s tem spojem pa skušajo internacionalizirati slovensko gledališko kulturo. Za oris programa, ki poleg osmih uprizoritev vsebuje še diskurzivne dogodke, smo poprosili dramaturginjo Drame in soselektorico festivala Evo Kraševec.

Izjava

Kraševec posebej izpostavlja festivalsko predpremiero Izobčenke. Gre za avtorski projekt, zasnovan na delih slovenskega dramatika Rudija Šeliga in nastal pod režijsko taktirko Mirjane Medojević. Premierno bo sicer uprizorjen šele letošnjo jesen v Mali drami.

Izjava

Po mnenju soselektorice gre za razmeroma kompakten program, ki želi provocirati tradicionalne gledališke estetike. Rdečo nit predstavlja prevpraševanje moči gledališča in tega, kaj nam lahko gledališče kot umetniška oblika ponuja ob refleksiji današnjega sveta.

Izjava

Letošnji program je zaznamoval izbor več hrvaških predstav, tudi zaradi bližine hrvaškega prostora in rednega spremljanja repertoarjev hrvaških gledališč. Vendar, kot nam v nadaljevanju pojasni Kraševec, to ni edini razlog.

Izjava

V okviru festivalskega dogajanja Svetlobne gverile se bo jutri ob 21. uri na nekdanji trasi Pionirske proge, to je med Koseškim bajerjem in ljubljanskim živalskim vrtom, zgodil participatorni zvočni dogodek Pionirska železnica - od nikoder nikamor v izvedbi umetniško-raziskovalnega kolektiva Nonument Group. Kolektiv nam na kratko predstavi članica Neja Tomšič.

Izjava

Nadalje smo Tomšič povprašali, kaj je Pionirska železnica sploh bila in zakaj se kolektivu zdi zanimiva za umetniško intervencijo.

Izjava

Za konec nam Tomšič obelodani še estetske strategije, s katerimi bo kolektiv oživljal to pozabljeno železnico.

Izjava

Pri tem so ubrali večplasten pristop: od svetlobnih atmosfer do vmesnih performativnih elementov, pripovedovanja ter zvočnih atmosfer. Projekt bo kasneje predstavljen tudi v obliki umetniške publikacije in razstave.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness