Rokken' You Eternally

Oddaja
14. 3. 2015 - 18.00

1. Van Halen, Right Now - Vrnitev starih rokerjev na vrh glasbenih lestvic je često bila rezultat "inovativnega" videospota, in Right Now ni bil izjema. Videospot, ki prikazuje razna sporočila, ki se začnejo z besedama "Right now..." (Right Now your life is getting shorter and your memory is getting longer) je dobil nagrado videspot leta na MTVjevih Video Music Awards leta 1992. Marsikateri američan si ga je zapomnil tudi po uporabi v promocijski kampanji za "revolucionarno" pijačo Crystal Pepsi: šlo je za gazirano pijačo v stilu Pepsija oz. Coca-Cole - okus je bil precej podoben - ki pa je bila prozorna. Tako kot druge inovativne pijače, ki so bile del kratkotrajnega "clear craze" na začetku devetdesetih, Crystal Pepsi ni bil pretirano uspešen in je kmalu izginil iz prodajnih polic. Škoda, kajti Crystal Pepsi je bil dober, in ga pogrešam veliko bolj kot Van Halen-ov komad.

2. Winger, Seventeen - 

3. Warrant, Cherry Pie - Post-GnR hair metal boom je dosegel največji domet poletja 1989, in eden izmed mnogih skupin, ki so jahali ta val je bil Warrant (omenimo še White Lion, Cinderella, Great White). Warrant je prišel na sceno z balado Heaven, ki je bila okej; osebno lahko rečem, da je videospot za Heaven bil trenutek, ko sem zaznal, da je količina las v metalu presegla neko zdravo mejo. Naslednje leto sledil komad Cherry Pie, ki je prišel na 10. mesto Billboardove lestvice. Dejansko.

4. Skid Row, 18 and Life - Poleg malo manj znane agresivne generacijske himne Youth Gone Wild, sta vrhunec skupine Skid Row zaznamovali dve baladi - I Remember You in 18 and Life. Roko na srce, da bi moral takoj, na pamet izstreliti eno skupino, po kateri sem si najbolj zapomnil dotičnega leta, bi rekel da Skid Row, tako množično so jih predvajali na MTV-ju in pa tudi na Top 40 radijskih postajah. Obe baladi sta solidni, in bi bil hejtr, če bi zanikal, da je skupina Skid Row imela smisel za komercialna rock besedila in da je vsaj za nekaj časa polnila vrzel, ki je nastala med čakanjem na Use Your Illusion I in II. Kruta balada o doživljenjski zaporni kazni 18 and Life se je pojavila istočasno kot komada Another Day in Paradise Phila Collinsa in Oh Father Madonne, kar kaže na nek mini boom v komadih z "true life" besedili, torej o smrti, zaporu, revščini... Zakaj je bilo temu tako, ne vem; vem samo, da me je to takrat v uber morilo.

5. Tesla, Love Song - Daleč najboljši komad v današnjem izboru, Love Song, s svojo nenavadno, raztegljivo AA BB CC strukturo je odličen in ne rabi komentarja. Dasiravno je Tesla za večino svojega obstoja bil "opening act" za bolj markantne hair metal izvajalce, in - tako pravi Wikipedia - bila opredeljena kot "glam metal", pri preboju v mainstreamu na začetku devetdesetih so pokazali drug, bolj kompleksen obraz: poleg Love Song, večina se jih danes spomni po njihovi priredbi protestniške himne Signs, komada, ki ga je originalno posnela skupina Five Man Electrical Band leta 1971. V Videospotu za Love Song (ki precej spominja na videospot za Paradise City) ne manjka visokih čup in dvojnih kitar, a lahko skupino Tesla tudi razumemo kot zgodnjo predstavnico kratkotrajnega pre-alternative/post-hair obdobja, v katerem so na MTV-ju cvetele skupine, kot so Ugly Kid Joe, Soul Asylum in Blind Melon (govorim o pozicioniranju na MTV-ju in v mainstreamu, ki je bilo bližje tradicionalnemu rocku, dasiravno z nekaterimi izrazitimi alternativnimi notami). 

6. Def Leppard, Let's Get Rocked - No. No no no no no no. No no no, no no no no no no no no no no no no no no no no no no, no no no no no no no no no no no no no no no - no no no no. No, no no no no no no no no no (no no no no no no no no), no no no no no no no no no no no - no no no no no no no no no no no no no - no no no no no no no no 1987 no no no no! No, 1993! No no no no no (bili smo na pikniku za praznik 4. julija leta 1993 (zgodovinski okvir: bil je zadnji velik piknik t.i. Yugoslav Radio Club, preden se je ta razpustil) in mlajši smo cel dan viseli pred MTV-jem, in se prav spomnim da sta daleč najbolj predvajana komada bila Let's Get Rocked in pa Nuthin' but a G Thang (!), kar je pretty fucking mindblowing) no no no no, no no no no no no no... no no no no, no no no no. No, no no no no, no no. No no no no no no no no. *Shout outs to Anthony Fantano, nujno pejte čekirat njegovo genialno recenzijo rapperja Big Sean!!!!

7. Great White, Once Bitten, Twice Shy - Kadar slišim besedno vezo "One Hit Wonder", me misel vedno vleče na skupino Great White. Res je, njihov MTV moment je bil kratek in sladek, a gre v resnici za skupino, ki je aktivna vse od leta 1978 in ki temu primerno ima velikansko diskografijo. V epilogu videospota piše "Coming Soon to a Beach Near You", kar odlično zadene lahkotni, nezateženi, plesni vajb komada (ritmični "lead in" in solaža na koncu komada malo spominjata na disco oz. funk). Pilotova naklonjena ocena je nemara tudi odraz tega, da je skupina dokaj hitro in dostojno zašla v pozabo.

8. Pearl Jam Stone Temple Pilots, Plush (MTV Unplugged version) - "Treba se je zavedati, da pri corporate rock-u ne govorimo o zgodovini, temveč o zgodovinah" - Louis Althusser

Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness