ŠOUkaniranje

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
10. 7. 2015 - 16.00

Ekipa Napihovanj z mešanimi občutki opaža, da se slovenska medijska krajina kultivira. No, če se kultivira, še ne vemo, se pa definitivno pridno gnoji, da že kar smrdi. Pa ne govorimo o hlapcih časopisa Delo ali RTV-ja niti ne o novi medijski hiši največje opozicijske stranke. No, morda je današnja tema najbolj podobna slednji, saj bomo govorili o novem spletnem novičarskem portalu Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Prav tako tudi nimamo v mislih študentskega lista Tribuna niti njene nove urednice, ki je bila proti volji sodelavcev imenovana zaradi svoje razsvetljene politike spletnega »približevanja študentom«. Jok. Tribuna je sicer izšla zadnji teden izpitnega obdobja, v njej pa si študenti lahko skozi pol ducata seminarskih nalog pridobijo kritičnih ter aktualnih informacij, ki bodo za nameček še »študentom blizu«. Denimo aktualna recenzija Zolajeve Beznice. In kakor Zolajeva Beznica je tudi nova Tribuna tiskana na mrtvih drevesih. No, sicer Zolaja lahko dobimo v elektronski obliki, za novo Tribuno pa bo še vedno z dopusta treba iti na faks. No ja, zgolj na nekaj faksov, ne pa recimo na filofaks. Še sreča, da so Beznico tam že prebrali.

Ne da bi sedaj šikanirali novo Tribuno, ekipa Napihovanj si želi le doumeti ozadje tega velika razglasa, ki je nastal na najbolj razglašeni dan, 25. junija. Takrat je ŠOU v Ljubljani skromno in ponižno med vrsticami napovedal novo dobo študentskega informiranja. Na njihovi strani so na ta dan namreč najavili, citiramo in ne napihujemo: »V želji po prenehanju širjenja napačnih informacij in zavajanja javnosti bomo na spletni strani www.sou-lj.si redno objavljali točne informacije v zvezi z aktualnim dogajanjem. Zato vabimo vse tiste, ki bi si radi ustvarili lastno sliko, da spremljate našo spletno stran.« - konec citata ne pa napihovanja. Za lastno sliko glejte našo stran. Več kot nas je, hitreje bomo na cilju. Novica ni podpisana tako, da izjave ne bi mogli pripisati neki osebi ali celo piarovcu, tako da je to očitno glas omnipotentne Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Toda v ekipi Napihovanj moramo vendarle ugotoviti, da gre tu za še eno krivico Ani Pavlič, novi odgovorni urednici študentskega lista Tribuna. Po tem ko so ji malopridni, dasiravno številni, no ja, vsi sodelavci pobegnili in ji za nameček še ukradli koncept spletenega približevanja študentom, so podobno malopridnost zagodli tudi s strani ŠOU v Ljubljani, saj bodo uresničevali neizpolnjeno vizijo Šoubune ter širili novice onkraj tiranije resnice, papirja in novinarjev.

Kot se za novi spletni portal, ki bo širil združeno resnico in kritično ter etično mišljenje, spodobi, je bil ta manifest lansiran z medijskim twistom - kot kritična opomba neke kulturne novice Radia Študent, ki je navdušeno poročala o ne eni, ampak kar dveh Tribunah, vendar je poudarila tudi razočaranje, da bo nova Šoubuna dostopna le v tiskani obliki. ŠOU, ki je očitno razočaran zaradi konservativne realizacije aktualne urednice, je ostro napadel dejstvo, da sploh poročamo o takih malopridnostih.

Če bi bili ničevi, bi na prvo žogo lahko to brali le kot kritiko Radia Študent, pa še ta bi bila precej neutemeljena. Zdi se, da ŠOU še svojega lastnega statuta ne razume najbolje. A ekipa Napihovanj se vendarle ne zadovolji s tako trivialnimi razlagami in mislimo, da smo vendarle uspeli doumeti širšo plat te novice o novicah.

A ravno to navidezno nerazumevanje lastnega ustroja je jasen znak, da gre za diverzijo, saj se dogaja že drugi prevzem Tribune v samo pol leta. Pomislite, novičarski portal ŠOU v Ljubljani je doslej deloval skorajda izključno kot kulturna redakcija, ki je širil estetske sodbe tipa »Najbolj vroča zabava v mestu.«

Po drugi strani imamo torej napad na verodostojnost Radia Študent, ki je pač starševski tough love, kritični naboj, ki je potreben za vzpostavitev medija. Radio Študent je nastal iz študentskih protestov, ŠOUnews pa iz protesta študentske organizacije … Po drugi strani ŠOUnews tudi vzhičeno reklamira novo Šoubuno, a to je le odraz razočaranja nad mlajšo sestrico Radia Študent in morda priročen izgovor pri pogajanju o žepnini. To novico s strani ustanoviteljice o nezadovoljstvu nad ustanovljenimi moramo razumeti kot konstruktivno, saj je v nasprotnem primeru tukaj nekaj hudo narobe.

V ekipi Napihovanj smo tako lahko le zadovoljni, da bo poleg SDS-ovskega medijskega portala tudi študentska organizacija ustanovila svoj lasten medij resnice in kritičnosti. Ma kakšen medij, sama institucija se bo nepristransko izrekala o svojih zadevah. Ker smo v ekipi Napihovanj ljubitelji predfrančiškove RKC, lahko tako politiko le pozdravljamo. Glede na finance bi si lahko privoščili eksperimentiranje, v srednjeveški maniri bi lahko najeli tekače, ki bi v slogu kuponkota širili novice po mestu. Ali še boljše - naj najamejo tisti parti bus Povezanih, ki je priročen za nabiranje glasov pri študentih, ki se komajda zavedajo, da obstaja Študentska organizacija, kaj šele, da smo vsi njeni neprostovoljni člani. Nekateri tudi nezaželeni. Morda bi bolj pritikalo Študentski organizaciji, da se v slogu podobnih omnipotetnih institucij zave svoje absolutnosti in deluje v tej tradiciji. Morda bi bilo bolj primerno, če bi vnesli institucijo izobčenja. V primeru, če kdo spregovori proti nauku ali, še bolje, ako nekdo ne opravi kvote študentskega dela. To pa se verjetno ne bi zgodilo, saj bi izobčenci potem imeli možnost ustanoviti svojo lastno organizacijo, to pa vendar ne bi bilo moralno. Niti legalno.  

Glede na neoliberalni novorek, ki kraljuje v ŠOUnews diskurzu, bi bilo morda smiselno razmisliti o dosledni neoliberalni reformi znotraj študentske organizacije. Morda bi jo lahko prestrukturirali tako, da ima volilno pravico vsak, ki opravi določeno kvoto preko študentskega servisa. No, hipiji bodo kot pogoj izsilili še kulturno udejstvovanje. Ali pa se ukine in nam za vsako uro študentskega dela nakažete tistih nekaj procentov, ki gre drugače njim, ki vedo.

Za konec pa še geslo za nova medija: Nisi paranoičen, če so vsi proti tebi.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness