Guns & Tigers

Recenzija izdelka
6. 4. 2020 - 13.30

Netflix nadaljuje svoj pohod z dokumentarnimi serijami, ki se jih drži oznaka “true crime”. Hype je leta 2015 sprožila dokumentarna serija z naslovom Making a Murderer. Svetovno spletišče pa se v teh dneh samoizolacije ukvarja predvsem z zadnjo bizarko iz zbirke ameriškega cirkusa z naslovom Tiger King: Murder, Mayhem, Chaos. V dokumentarni seriji se res pojavi kar nekaj kraljev, predvsem tistih, ki si ta naziv dodelijo kar sami, večina osrednjih oseb pa kraljuje predvsem človeškemu narcisoidnemu kompleksu, ki se odraža že v lastništvu zveri, kot so velike mačke. In taki ljudje ustvarjajo in gnetejo teren za celo paleto zločinov in kaosa. V središče pozornosti postavljajo ljudi, ki želijo biti slavni in bogati, vir tega pa jim predstavljajo divje eksotične živali. Glavno vlogo pa prevzame ultimativni redneck Joe Exotic.

Joseph Schreibvogel a.k.a. Joe Exotic a.k.a. Tiger King je v spomin svojemu pokojnemu bratu in sebi zgradil živalski vrt oziroma, bolje rečeno, metamfetaminsko gej Valhalo, sam pa je verjetno bolj eksotičen kot snežni leopard. Eksotično je že njegovo pravo ime Schreibvogel. Lahko si živo predstavljamo, da so njegovi predniki pripadali kakšni pisarski ali celo neke vrste obveščevalno naravnani nemški družini iz 18. stoletja, geni katere so po migraciji čez lužo degradirali v šolski primer ameriškega redneckovstva. The Greatest Showman; te besede si je Joe ponavljal vsakič, ko je zjutraj vstal in si zapenjal eno izmed bleščečih srajčk s tigrastim vzorcem pred ogledalom. V Valhali, ki si jo je postavil nekje bogu za ritjo, je vladal kaos in za kosilo se je ponavadi postreglo meso s pretečenim rokom trajanja. Slednjega se je navadno izkopalo iz odpadnih kamionov ene izmed ameriških trgovinskih franšiz. Ta Valhala je bila živalski vrt in pribežališče za raznorodne odpadnike družbe, ki jih je Joe sproti pobiral po zaprašenih cestah.

Vendar Joe Exotic, da ne bo pomote, ni samo lastnik živalskega vrta, je tudi iluzionistični nastopač, voditelj oddaje Joe Exotic TV, lip sync kantri zvezda in nenazadnje nekdanji svobodni kandidat za ameriškega predsednika leta 2016 ter kasneje še za guvernerja zvezne države Oklahoma. Ljubezen mu po navadi kar sama potrka na vrata. Le kdo bi se lahko uprl poscani bundesliga čupi in povešeni koži okoli oči, na kateri se komaj še drži rinkica. Ta podoba je prepričala tudi tiste, ki sicer prej niso bili istospolno usmerjeni. Malo ljudi bi lahko reklo, da so pripravljeni lagati o svoji istospolni usmerjenosti samo zato, da lahko v rokah držijo malega tigra, se cele dneve ganjajo okoli s štirikolesnikom, streljajo s kalašnikom in imajo na razpolago celo paleto drog. No, tudi v tej Valhali se ti na koncu do kraja sfuka.

Ampak to še ni vse. Joejevo druščino lastnikov eksotičnih zasebnih živalskih vrtov sestavlja še kopica ljudi, ki v miselnosti niti niso spet tako drugačni, imajo le drugačen slog in uporabljajo drugačne besede. Prva v vrsti je Joejeva življenjska sovražnica, gospa Carole Baskin s Floride, katere zavetišče za velike mačke temelji na donacijah in prostovoljnem delu. Baskin se je torej v nasprotju z Joejevim redneckovstvom odločila za bolj krščanski slog v variaciji Matere Terezije, pod plaščem katere skriva svoje prave namene.

Carole Baskin ni samo crazy cat lady, ampak crazy big cat lady, katere glas se zviša in se spremeni v živčen smeh, ko pogovor nanese na nepojasnjeno izginotje njenega prvega moža, ki naj bi po Joejev mnenju pristal v želodcu njenih tigrov. Naš glavni protagonist je nad Carole dnevno spuščal shitstorme v obliki eksplicitnih in transparentnih videoobjav na svojem YouTube kanalu. Bila je njegova prva in zadnja misel v dnevu. Mu pa Carole ni ostala dolžna, saj je tudi sama dodobra izkoristila možnosti manipuliranja in samopromocije preko socialnih omrežij. V središče dokumentarca je tako postavljen Joe Exotic in njegova verbalna virtualna vojna s Carole Baskin. In bolj kot same velike mačke in ljubezen, ki naj bi jo oba gojila do njih, je v njima sovraštvo, ki ga gojita drug do drugega.

Joe Exotic je stavil na svoje nastopaštvo in na mladiče, s katerimi je komaj podpiral svojo dejavnost, ki pa je bila v bistvu protizakonita. Slabo finančno stanje je v živalski vrt pripeljalo dva strica iz Las Vegasa. Podjetnik/morilec Jeff Lowe in James Garretson, debeli podjetnik z lemurjem, sta bila seveda samo navidezna finančna odrešitelja, ki sta Joejevo zaslepljeno in noro dušo na koncu izkoristila sebi v prid. Na ta način sta tudi prestopila bregove in se znašla na strani cilja Carole Baskin – utišati in uničiti Joea. Želja po maščevanju in slavi sta tako zameglila že tako okrnjeno razsodnost in dojemljivost človeka, kot je Joe, ki je bil v očeh vseh prvi klovn svojega posla.

Kar bi nas v seriji moralo najbolj pretresti, je izkoriščanje divjih zveri – velikih mačk, ki so se rodile in bodo tudi pognile za ograjo, ne glede na to, kako velika je, in dejstvo ob koncu zadnje epizode, ki razkriva, da samo v ZDA v ujetništvu živi od 5 do 10 tisoč tigrov, medtem ko naj bi jih bilo v naravi manj kot štiri tisoč. Vendar pa se kopica člankov in videov, ki so serijo pograbili kot zrelo grozdje, osredotoča predvsem na ljudi, za katere bi težko rekli, da jih še vodi kakršnakoli strast in ljubezen do teh živali. Mahamayavi Bhagavan Antle  a.k.a. Doc Antle, samooklicani guru in doktor magičnih znanosti, si je z lastništvom živali ustvaril cel harem mladenk v oprijetih Indiana Jones ženskih kostumih, ki razkazujejo predvsem male ljubke tigre. Le katera strast je tu večja? In tu se skriva največja tragedija te bizarke iz resničnega življenja. Z dokumentarcem bodo dobili vsaj malo finančnega vložka, če tega ne, pa so že postali svetovno slavni. Celo eden izmed sinov predsednika Donalda Trumpa je bil presenečen nad tem, kako poceni se da kupiti tigra in kako to, da ga spričo tega dejstva še nima na svojem vrtu. Tu nekaj močno smrdi in iz nečesa se kadi, ampak bomo vseeno pustili, da zgori do konca. Guns & Tigers. To je ameriška svoboda.

O divjini je pisala Kaja.

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness