Relativnostna teorija noči ali Edini pravi jutranji program

Oddaja
Cerknica — šoferji v slavnostnih uniformah v letu 1970

Vozni red

05.10: uvodni nagovor
05.15: prvo javljanje posebnega poročevalca Alena v prekršku
06.15: ŠtOFF - prve jutranje novice s sindikalnih front
06.40: drugo javljanje posebnega poročevalca Alena v prekršku


ŠtOFF pride pred BritOFFi, iz siceršnjih jutranjih programov poznanimi informativnimi bloki. Spričo pretežno delavske publike se je poročanje usmerilo v informiranje o razvoju stvari na sindikalnem področju. Poročila so večinoma prispevali družbeno-politični delavci s Slovenske tiskovne agencije:  

Včeraj, 15. marca, smo obeležili visoko obletnico in prav je, da z zavedanjem njene prominence v širšem družbenem smislu nadaljujemo danes. Marca 1992 je potekala prva splošna stavka v samostojni Sloveniji, v kateri je sodelovalo okoli 400.000 delavcev. Takrat so tovariši razreševali ne le propade podjetji in plačna nesorazmerja, temveč tudi trk med novonastalim kapitalističnim in utečenim, človekoljubnim in solidarnostnim svetom.

Pred radijskimi aparati zbrane tovariše sprva pozivamo, naj nas, če je prišlo do za družbo in delavske pravice pomembnih sklepov, nemudoma informirajo o včerajšnjem dogajanju v Kopru. Vemo, da so se sestali predstavniki italijanskega sklada Palladio Finanziaria in vodilni sindikalisti družbe Cimos. Ker se čas izteka, je za nas pomembno, da se rešijo delovna mesta, je po srečanju poudaril sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije Sašo Ristič. Kot dodaja, je pomembno predvsem to, da Italijane še naprej zanima Cimos kot celota. So pa bili na sestanku tudi predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). O številu morebitnih odpuščenih ne vemo nič.

Poglede obračamo v nebo nad Berlinom. Med minulim petkom in torkom je bilo na letališčih Tegel in Schönefeld skupno odpovedanih okrog 650 poletov zaradi stavke zaposlenih. Več kot 2.000 stavkajočih s sindikata Verdi, v katerem so združena vsa na letališču delujoča podjetja, je zahtevalo zvišanje povprečne urne postavke z 11 na 12 evrov v roku enega leta, medtem ko so delodajalci plačo zaposlenim za evro na uro pripravljeni dvigniti v obdobju treh let. Odkar so bile storitve pred desetimi leti privatizirane, se je konkurenca občutno povečala, temu ustrezno pa plače znižale.

Hkrati se nam zdi potrebno z ogorčenjem sprejeti potezo irskega prevoznika Ryanair. Na letališče Schönefeld so pripeljali lastno osebje, da bi nevtralizirali stavkovno situacijo. V sindikatu Verdi nasprotujejo predvsem zato, ker stavkokazi niso opravili potrebnih varnostnih pregledov. S tem se po njihovem mnenju ogroža varnost potnikov.

V uredništvu medtem izkazujemo čestitke nemškim sindikalnim kolegom - pretežno pilotom družbe Lufthansa.  Sindikat Vereinigung Cockpit je izpogajal postopno 11,4-odstotno zvišanje plač do junija 2022. Žrtvovati so morali zamzrnitev upokojitvene starosti, ki se bo postopma zvišala, in zagotovljeni minimalni pokojnini. Vodstvo prevoznika se je obenem zavezalo še k vzdrževanju takšne flote, ki bo omogočilo zaposlovanje novih pilotov. Do dogovora je deležnike posredno pripeljal le vztrajno izražen delavski boj: od leta 2012 je sindikat stavkal kar štirinajstkrat.

Za konec še vest v podporo stanovskim kolegom. Z zahtevo po višjih plačah so se po dogovoru vlade s Fidesom oglasili tudi novinarji RTVS. Novinarski poklic se je v zadnjem desetletju spremenil, saj novinarji razkrivamo najzahtevnejše probleme družbe, smo pod vsakodnevnimi pritiski različnih skupin, nenehno izpostavljeni tožbam, nekateri tudi grožnjam,  opozarjajo v sindikatu.

S tem končujemo današnji ŠtOFF. V prihodnosti bomo gotovo spremljali vprašanje, ali zaostreni protikadilski zakon posega v ustavno pravico do svobodnega umetniškega ustvarjanja? Gledališčniki se namreč ne strinjajo s prepovedjo kajenja v umetniških delih.


Napotila

Godbe so prispevali Peter Kuntarič s fonotečne jazz police, Lovrenc Rogelj z empetriji samih bangerjev in Ines Midžan po svojem tehničnem občutku. Seznam vsega predvajanega najdete na poveavi.

Fotografija: Cerkniški šoferji v slavonsthi oblačilih ob obletnici ustanovitve prve motorizirane partizanske enote, 13. julij 1970; avtor fotografije je neznan, njen vir pa Brestov obzornik/portal Stare slike Cerknice

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

linke yt od teh lokalnih reprjev v prvih urah programa? pa čordićev klic na rš. neprecenljivo!

hvala! carski program btw. lahko bi tako sceno v jutranjcih fural. ne samo kot rubrike, koncept.

ja lahk bi bil koncept, vstan ob 5 zjutraj in začni delat teslo leno

vstajam ob pol petih in tvoji stari mami v domu brišem rit in menjam plenice. pizdun.

@A LOH PROSM

Zaradi tebe obstajamo.

ja lahk tud to, če ti paše modelček. ajde može.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.