¯\_( ͡❛ ͜ʖ ͡❛)_/¯

Oddaja
22. 4. 2021 - 16.30

SEJEM S KAVČA, spletni knjižni sejem, 10H
Podarimo si knjige ob svetovnem dnevu knjige!
več kot 50 založnikov : več kot 500 knjig : 1 skupna košarica

V sodelovanju z več kot 50 založniki, Javno agencijo za kjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter številnimi občinami in lokalnimi partnerji z vseslovensko pobudo vabimo k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige!
Med 22. in 25. aprilom bo vrata za štiri dni odprl SEJEM S KAVČA (www.sejemskavca.si), skupna spletna knjigarna, v kateri bo več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponudilo več kot 500 skrbno izbranih knjig. Preprost nakup bo omogočala začasna sejemska spletna trgovina s SKUPNO KOŠARICO in enotnim odpošiljanjem.

UMETNICA NA MESEC | Janja Kosi: Predlog serviranja @DobraVaga, 15H
Umetnica je skandinavsko verigo Ikea že od nekdaj asociirala z doživetjem; z družinskim izletom ter fantaziranjem o lastnem idealno opremljenem domu. Ikea je prostor sanjarjenja. Ne-kraj, kjer smo hkrati mi in nihče. Lahko sestavljamo neskončno možnih kombinacij. Če se utrudimo, se lahko usedemo in spočijemo. Si privoščimo obrok kot okrepčilo. Ko je v spomin želela priklicati samo stavbo nakupovalnega centra, je ta bila le neka rumeno-modra zamegljena škatlasta forma. S potovanjem po spletnih zemljevidih je tako pričela obiskovati Ikeine zgradbe v različnih mestih, jih preučila in z upodobitvijo na razglednicah tretirala kot arhitekturni presežek kraja. Izhodišče je poudarek na zunanjosti, embalaži (potrošniške izkušnje), kjer ni povsem jasno, ali se predaja in hvali ta bleščeč svet potrošnje in njegovega ponujenega sanjarjenja, ali zgolj posnema njegove pristope ter kaže na votlost in praznino za njegovo privlačno fasado.
na ogled do 11.maja, vstop prost

RŠ in CNVOS, ob 15.00
Kohezijski četrtki: Vloga kohezijske politike pri spodbujanju zaposlovanja
Kako bi lahko kohezijska sredstva najboljše izkoristili za znižanje brezposelnosti? Kako uspešni so bili dosedanji programi za znižanje brezposelnosti, financirani s strani kohezijskih skladov? Ali bi lahko kohezijska politika igrala pomembno vlogo pri preizkušanju novih oblik dela? Kako bi lahko s pomočjo kohezijske politike preprečili beg možganov? Kakšne ukrepe bi Slovenija morala sprejeti, da bi naslovila potrebe mladih pri zaposlovanju? Kakšni ukrepi bi morali biti sprejeti na ravni EU? Kako bi lahko zagotovili, da bi ukrepi za spodbujanje zaposlovanja imeli dolgoročni učinek - da bi se delovna mesta torej ohranila tudi po izteku pogodbeno določenega roka?
Moderatorka tokratne okrogle mize bo Zala Gruden.
Gosti: Nives Felić, Zavod Nefiks; Polona Samec, Urad za izvajanje kohezijske politike, MDDSZ; Barbara Gogala, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje; Andrej Korošec, Ljudska univerza Ptuj; Matija Pušnik, zmagovalec natečaja na omenjeno temo.
https://youtu.be/eO40tmMOMbQ

Okrogla miza: UTD in prekarnost, 17:30
Z gostoma, strokovnjakom s področja univerzalnega temeljnega dohodka (doc dr. Srečo Dragoš) in strokovnjakinjo s področja prekarnega dela ter prekarnosti (prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela) se bomo pogovarjali o možnostih zajezitve in daljnosežnega preprečevanja poglabljanja prekarnosti s pomočjo univerzalnega temeljnega dohodka.
V krajši uvodni predstavitvi bosta gosta posamično opredelila in predstavila svoje področje strokovnega in raziskovalnega zanimanja.
prijave so ze zaključile včeraj, a bo omogočen tudi prenos prek FB strani Gibanja:
https://www.facebook.com/socialna.druzba/

KIBLIX 2021: (Visok) ogljični odtis našega virtualnega življenja, ob 18H
Osmi v nizu moderiranih panelnih diskusij v sklopu festivala KIBLIX. Pogovor bo vodila umetnostna kritičarka in blogerka Régine Debatty (We Make Money Not Art).
Gostje: Joanna Moll, umetnica in raziskovalka; Kris De Decker, novinar in pisec; Paul O'Neill, umetnik in raziskovalec
V pogovoru bomo osvetlili, kako je izbruh pandemije COVID-19 postavil na stranski tir skrb za ogljični odtis digitalnih tehnologij. Večina nas je sicer vesela, da lahko še naprej sodelujemo in delamo preko spletnih preglednic. Prav tako mnogi vsak dan uživajo v Netflixu, organizirajo Zoom zabave ali se sprašujejo, kako se obogatiti z NFT-ji (nezamenljivimi žetoni), medtem ko energija in naravni viri, ki jih »porabi« naše digitalno življenje, niso predmet razprave. Nekaj vprašanj, ki jih bo panelna diskusija postavila v ospredje vključuje: Kakšni so okoljski stroški dela od doma? Je digitalna tehnologija sploh lahko trajnostna? Katere strategije umetniki uporabljajo, da ogljični odtis virtualnega sveta postane viden in celo otipljiv? Kako lahko državljani in uporabniki tehnologije uporabljamo digitalna orodja na bolj »varčen« način?
https://www.202122.kiblix.org/streaming/

Aleš Bunta: Nietzschejeva kritika objektivnosti, 19H 
V ciklusu dveh predavanj se bomo posvetili kompleksni in s filozofskega vidika zelo aktualni temi Nietzschejeve kritike objektivnosti. Nietzsche, ki je med drugim podal znamenito tezo "ravno dejstev sploh ni, samo interpretacije so", velja za enega najostrejših kritikov koncepta objektivnega spoznanja. Takšna ocena je v številnih pogledih nedvomno upravičena: Nietzsche je ne le razvil kritiko vseh obstoječih utemeljitev objektivnega spoznanja, temveč tudi ostro nastopal proti sami težnji po objektivnosti v sodobni filozofiji. Kljub temu, pa izraz "kritika objektivnosti" vsebuje določeno kontroverznost: ne zato, ker Nietzsche ne bi kritiziral tako rekoč vseh oblik pojmovanja objektivnosti, pač pa zato, ker Nietzschejeva kritika objektivnosti v sebi vključuje tudi zahtevo po radikalni preobrazbi samega pojma kritike. 
drugo predavanje bo potekalo preko Zooma  https://tinyurl.com/5f5raczn

Ispeci pa reci: Senka Marić v pogovoru z Maido Džinić @Vodnikova domačija, ob 19H
V drugem letošnjem dogodku iz cikla pogovorov Ispeci pa reci bo naša gostja Senka Marić, bosanskohercegovska pesnica in pisateljica, rojena v Mostarju. 
Za svoj prvi roman KintsuIspeci pa reci: Senka Marić v pogovoru z Maido Džinićgi telesa je novembra 2019 prejela najvišjo knjižno nagrado v regiji (BiH, Hrvaška, Srbija, Črna Gora), nagrado Meša Selimović. Roman je v prevodu Aleksandre Rekar pred kratkim izšel pri založbi Sanje.
Z avtorico se bo pogovarjala Maida Džinić, nekdanja bosanska begunka, novinarka, glasbenica in dolgoletna svetovalka delavcem-migrantom in beguncem, na domačiji ob džezvi kave redno gosti literate, novinarje, glasbenike, humanitarce in druge zanimive goste s področja nekdanje YU.
Dogodek bo delno potekal v bosanskem jeziku. Potekal bo v živo na FB profilu Vodnikove domačije in prek zoom povezave. 
Stream | https://www.facebook.com/VodnikovaDomacijaSiska
Zoom | https://tinyurl.com/sbuhrcwe

FIGA, SNG Drama, ob 19H
Figa, tretji v vrsti izjemno uspešnih in nagrajevanih romanov Gorana Vojnovića, obravnava širok razpon tem, ki ponujajo kompleksen vpogled v zgodovinske in družbene okoliščine življenja več generacij družine, živeče na kulturno in politično prepišnem Balkanu. Leitmotiv in sprožilec zgodbe je izguba: Jadran ob dedkovi smrti in sumu samomora začuti potrebo po temeljitejšem raziskovanju družinske zgodovine, po osmišljanju in prevrednotenju spominov ter lastne benigne sedanjosti. Roman – napisan v izrazito bogatem jeziku, ki prehaja od sočnega jugoslovanskega besednjaka do skoraj filozofsko-poetičnih molovskih tonov – tako razgalja Safetov izbris iz registra stalnega prebivalstva Slovenije, Janino demenco in Aleksandrovo spopadanje z izgubo žene, Vesnino soočanje z moževim nenadnim odhodom, Jadranov konformizem in izgubljene ideale, Anjin privilegirani družinski pedigre itn. Glavna silnica, ki naelektruje fragmentarno strukturo – s preskoki v času in prostoru, ki geografsko sežejo vse do Egipta, časovno pa do obdobja pred drugo svetovno vojno –, pa je ljubezen. Tako je Figa tudi zgodba o (ljubezenskih) odnosih, o podedovanih strahovih in hrepenenjih.
11 € https://drama.kupikarto.si/dogodek.php?&dogId=5866&page=1

Telematična tehnoburleska Tatovi podob, 20H
Tehnoburleska je nema komedija teles, ki se posmehuje togosti družbenih vlog. Nekritično si pilašča, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinske odnose, mačizem in druge izrojene družbene vloge. 
Ta zabavna igra v oblačenju in njihovo vedenje sta rezultat velike spolne in telesne osvoboditve iz družbenih skupin. Zadovoljni z eklektičnim hrupom medijskih slik, raztegnejo priljubljene posnetke in jih ugriznejo v svoje nezaslišane oblike, ki sprožijo smeh ali obup.
 Kot užitek je hedonistični lak, s katerim so namazali vsakdanje predmete in iz njih naredili nekaj izjemnega. Tehnoburleska je presečišče (programske / kibernetske) kode in subjektivnosti; polaganje fizičnega in čustvenega telesa, ki je nedeljivo povezano z informacijsko matrico sodobnosti.
 vstopnica stane 5E, nakup: https://tix.emanat.si/

Skova in Skovani @ Kino Šiška, 21H
Trnovski reper Skova nam bo v spletnem prenosu predstavil svoj prvenec Theatrum, "najboljši slovenski rap album zadnje dekade" po mnenju 24ur.com. Za povrh bo na našem odru prvič stal skupaj s svojim novim spremljevalnim bendom Skovani. 
vstopnica stane 7E oz 20E za family pack (https://bit.ly/SkovaInSkovani_KStix)

                                        KINO :OOOOO

Mednarodni klub slovanskih rojakov Ruslo in Slovanska knjižnica, ob 19H
Belo puščavsko sonce (1970) | akcijski film; režija: Vladimir Motilj
Filmska zgodba nas popelje na vzhodno obalo Kaspijskega morja, kjer se vojak Rdeče armade Fjodor Suhov že vrsto let bori v državljanski vojni (v dvajsetih letih prejšnjega stoletja). Nemiri se še niso polegli, vojna pa se je uradno končala, zato Suhov odhaja domov. Na poti skozi puščavo pa se zaplete v lokalne dogodke ...
Film bo mogoče spremljati preko platforme Vimeo. Geslo za ogled boste prejeli po e-pošti.
Prijave za ogled sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness