NA poti do luknje

NA poti do luknje

Oddaja
12. 9. 2017 - 16.30

Kulturne prireditve:

 

KOŽ ob 18:00: Junaki našega časa: Matevž Lenarčič, pogovorni večer

Tokratni sogovornik bo Matevž Lenarčič, slovenski pilot, alpinist, fotograf in avanturist, ki je z ultralahkim letalom večkrat obletel svet in s tem prinesel tudi izjemna spoznanja o našem planetu.

Z Matevžem Lenarčičem, avtorjem knjige Preko modrega planeta: z ultralahkim letalom okoli sveta, se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Brez vstopnine

 

Moderna galerija od 18:00: MG+: Šola in muzej kot dispozitiv vzgoje, okrogla miza

Eden pomembnih prispevkov civilne družbe osemdesetih je bila tudi kritika šolske reforme z začetka osemdesetih let, katere pobudniki so bili nekateri člani nove levice, poststrukturalističnega gibanja in lacanovskega kroga. Postavili so eno od ključnih vprašanj, kakšna je razlika med "vzgojo" in "izobraževanjem", kar postaja spet aktualno v času nekritičnega povzemanja informacij, relevantno pa je tudi za muzejsko pedagogiko.

Sodelujejo: Eva D. Bahovec, Jasna Jakšić, Asja Mandić, Darko Štrajn, Adela Železnik

Brez vstopnine

 

Cirkulacija² od 18:00: Knjiga oglja / DopisovanjeM

Oglje, papir, telo, tankočutnost, volja, igra. Družno z drugimi igralci in dopisovalci igre M vabljeni k soustvarjanju Knjige oglja. Pridite v Cirkulacijo2 12. in 13. septembra 2017 in sledite vabilom ter navodilom Mihaele Ciuha ter Nelsona Valmorja

Fotografije z videoposnetka iz M / Posta(vl)janja, kjer smo se igrali Knjigo oglja: Mihaela Ciuha

Knjiga oglja, kot je v dopisovanju z igro M Mihaela Ciuha naslovila svoj odgovor na vabilo Nelsona Valmorja, je tankočutna skulptura v času, prostoru in med ljudmi. Je igriv obredni prostor, ki te z drobnimi vabili povabi v magični čas drsanja in drsenja po predelanem nepotiskanem časopisnem papirju tudi z doma spečenim ogljem.

Za igranje priporočamo udobna oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami. Za nekaj sveže opranih oblačil bomo poskrbeli tudi mi.

Knjiga oglja je nastajala tako v okviru M / Posta(vl)janja (skrci.me/oeg) v Cirkulaciji2 in kot M / PisMa (skrci.me/JPnS6) v Škucu leta 2016 na Mestu žensk.

V Cirkulaciji2 smo nastajanje Knjige oglja uporabili za nadaljnje razstavljanje Posta(vl)janja, v galeriji Škuc pa smo Knjigi oglja posvetili celotno sobo (oglje.tumblr.com), ki je ležala med sobo arhiva in sobo pisem, in te je na sobo pisem pripravila z vsega nepotrebnega izčiščeno sobo, kjer je na sredini že ležala razprta Knjiga oglja. Ob knjigi so bila klečala/sedala, iz papirja narejene blazinice, sklede z domačim ogljem. V enem kotu si lahko naletel na še ne v knjigo integrirane liste papirja porisane in popisane z ogljem, kamor si lahko dodal svoj odtis.

In drevo si je dopisovalo v svojih premenah: papirju, oglju in človeku.

Zasnova plesa in celotne igre M ter prvotna igralca igre M: Marjeta Kamnikar in Gregor Kamnikar
Zasnova in vodja igre Knjiga oglja: Mihaela Ciuha in Nelson Valmor
Dopisovalci in soigralci: Marjeta Kamnikar, Mihaela Ciuha, Barbara Novak, Nelson Valmor, Ksenija Demič, Klemen Papež, Timon Jelen in vsi, ki se priključite
Produkcija: Gregor Kamnikar, Federacija, Nomad Dance Academy Slovenija
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Erferifund, International Dance Terrorist OrganizationProgram Ustvarjalna Evropa Evropske Unije v okviru DANCE ON, PASS ON, DREAM ON podpira tudi igro M

Brez vstopnine

 

Galerija "S", Ljubljanski grad ob 19:00: Izginjajoče kulture – predavanje o projektu in skupinski ogled razstave

Avtorja razstave National Geographic Slovenija Izginjajoče kulture, fotografa Arne Hodalič in Katja Bidovec, bosta v Grajskem gledališču pripravila poglobljeno predavanje in predstavitev celotnega projekta. Odgovori na vprašanja, zakaj je do tega projekta sploh prišlo, kaj stoji za osnovno idejo, kakšne so zgodbe iz zakulisja in kako zapletena ter avanturistična je bila tehnična izvedba, bodo razstavi v Galeriji "S" dodali popolnoma nove razsežnosti. Po enournem predavanju se bomo skupaj z avtorjema odpravili na skupinski ogled v Galerijo "S", kjer bo veliko priložnosti še za kakšne podrobnejše razlage ob ogledu posameznih razstavljenih fotografij.

Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR, dijaki, študenti, upokojenci: 3,00 EUR

 

ZRC SAZU od 19:00: Otvoritev razstave Objektiv, fotografska razstava

Letos marca je SAZU s svojim madžarskim partnerjem Madžarsko akademijo umetnosti (MMA) podpisal sporazum o sodelovanju, katerega prvi projekt je pričujoča razstava v Atriju ZRC SAZU.

Ljubljansko razstavo sestavljajo dela prve večje fotografske ekspozicije Oddelka za filmsko in fotografsko umetnost Madžarske akademije umetnosti, katere ustvarjalci so v svojo sredino povabili tudi neakademskega umetnika, čigar fotografije prikazujejo dialog z ostalimi razstavljenimi deli.

Dela ljubljanske razstave "Objektiv", predstavljajo večji del razstave v Vigadóju (Budimpešta). Fotografije so iz različnih zgodovinskih obdobij in prikazujejo mehanizem spominjanja, v ospredju katerega je spomin zgodovine in historična izkušnja.

Razstava nas popelje skozi vase zaprt svet začetka 50-ih let, čez bolj sproščena, vendar še vedno absurdna 70. in 80. leta ter daje vpogled v globaliziran svet 21. stoletja. Fotografije odražajo težke življenjske izkušnje običajnih ljudi v viharnih obdobjih zgodovine in skozi intimna opažanja osebno doživetih zgodovinskih izkušenj prikazujejo subjektiven spomin.

Fotografi razstave "Objektiv" so: Imre Benkő, László Haris, Péter Horváth, Albert Béla Polyvás, Sándor Sára

Kuratorka razstave: Gabriella Uhl

Brez vstopnine

 

Prulček Bar ob 20:00: Just friends 4tet

Just friends 4tet je nastal kot hišni bend kluba Jazz hram. Samo ime namiguje, da v njej igrajo dobri prijatelji, kot tudi asociira na poznan jazzovski standard. Zasedba goji in interpretira zvok kvartetov legendarnega saksofonista Sonnya Rollinsa iz 50h let prejšnjega stoletja, ki je bil zelo transparenten, a je odkril najbolj esencialne elemente jazza. Orientiranost k tradiciji so nadgradili z modernejšimi kompozicijami, v zadnjem času predvsem z glasbo Johna Coltrana ter avtorsko glasbo. V tradiciji je moč odkriti in re-interpretirati elemente jazza kot so ritmični drive, zvočne teksture in zlivanje zvena inštrumentov v kompaktno zvočno zmes.

Marko Čepak - Maki: kitara;
Bojan Volk: tenor in alt saksofon;
Luka Herman Gaiser: kontrabas;
Mitja Tavčar: bobni;

Brez vstopnine

 

Kino Šiška ob 20:00: Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek, Jan Krmelj: Chorus, plesna predstava

Ustvarjalce predstave Chorus ples zanima kot trangresivna gesta, ki lahko preseže normirano in stvarno, saj je gibanje kot relacijska Reč vselej stvar medtelesnega in s tem zelo plodna možnost politične emancipacije.

Predstava poteka v okviru festivala Spider in v sodelovanju s CoFestivalom.

Vstopnina: 9 EUR na dan predstave

 

Atrij Magistrata (v primeru slabega vremena Rdeča dvorana Magistrata) ob 20:00: Jesenske serenade - Razstavljeni Mozart

Godalni kvartet Dissonance
Janez Podlesek, 1. violina
Matjaž Porovne, 2. violina
Oliver Dizdarević, viola
Klemen Hvala, violončelo

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.

Wolfgang Amadeus Mozart:
Godalni kvartet št. 19 v C-duru, KV 465 "Disonančni"
I. Adagio-Allegro

Michele Marelli: EMLA 5%

Tomica Bajsić: Sedemindvajseti dan

II. Andante cantabile

Dane Zajc: Vse ptice

Darijan Božič: Pop art 3 –Forma VI

III. Menuetto: Allegro,Trio

Federica Lo Pinto: L'aldilà

W. S . Merwin: Kaj je moderno

VI. Allegro molto
Godalni kvartet Dissonance sestavljajo člani Orkestra Slovenske filharmonije: violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver Dizdarević in violončelist Klemen Hvala. Glasbeniki so se kot kvartet prvič združili za prvo slovensko izvedbo Godalnega kvarteta skladatelja Lojzeta Lebiča, do katere je leta 2014 prišlo po več kot 30 letih od nastanka skladbe. Strokovna javnost je to izvedbo odlično ocenila in glasbeni kritik dr. Gregor Pompe je 16.6. 2014 v Dnevniku zapisal: "… presenetila pa je tudi ad hoc zasedba godalnega kvarteta, ki se je sestala za menda prvo slovensko izvedbo Lebičevega Godalnega kvarteta. Gre za delo, ki v svoji brezkompromisni modernistični trdosti ni našlo dovolj odprtih domačih izvajalcev, zato je zavzetost in pa tudi zvočna strast, s katero so mladi člani domačih filharmonikov prebadali Lebičeve meandre zvočnih kaskad, toliko bolj navdušujoča – in veljalo bi, da bi zasedba prerasla v stalno izvajalsko telo." Po uspešni predstavitvi Lebičevega kvarteta so se zaradi želje po nadaljnjem skupnem muziciranju res odločili, da prerastejo v stalno zasedbo. Šele pozneje pa so si po Mozartovem Godalnem kvartetu v C-duru, KV 465 nadeli ime Dissonance. Kvartet je doslej nastopil v okviru Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev, na Svetovnih glasbenih dnevih WMD 2015, v okviru Imaga Sloveniae, na festivalu Soboški dnevi 2016, na Festivalu Maribor, Mednarodnemu bienalu sodobne glasbe v Kopru in ostalih prizoriščih. V sodelovanju s priznanim italijanskim klarinetistom Michelejem Marellijem je kvartet na festivalu Musica In Estate 2015 v Acqui Terme (Alessandria, Italija) in v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices v Kopru izvedel projekt Mozart Destrutturato. Ime ansambla je povzeto po istoimenski Mozartovi skladbi, simbolizira pa poslanstvo ansambla, ki se posveča tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih.
Dejan Pevčević o sebi pravi: "Sem otrok Jugoslavije, rojen v zasneženi Ljubljani in od takrat živim pod Kamniško Savinjskimi Alpami. Nekega dne sem iz radovednosti pogledal v gledališče in se zaljubil v odrske deske. Leta 2002 sem si priboril uradni naslov univ.dipl. igralec. To mi je naredilo tako veselje, da sem se spet vpisal v 1. letnik; podiplomski študij dramske igre. V času prejšnje olimpijade sem ga tudi uspešno končal. Med študijem in po njem, sem se profesionalno igral tako v institucionalnih igralnicah (MGL, SMG, SLGC, RTV-SLO, APT, MGP, Mini teater…) kot tudi izven njih (ŠKUC teater, GML, Flota, KUD France Prešeren, itn.). Poklicno sem deloval doma in v tujini. Najbolj zanimive igre, med tistimi, ki vam jih lahko zaupam, so bile: zvedavost v monodrami Otročarije, varanje v gledališki predstavi Igra s pari, ples v Bari-ju, zavajanje v TV nanizanki Daleč je smrt, lebdenje v breztežnosti s predstavo GØ, poetika Jesenskih serenad, ljubljenje v filmu Deževanje, potem je tu še radijska igra Sveta barbara, režija gibljivih slik, npr. film Adrenalinc ter ostale stvaritve (62). Višek časa in energije vlagam v vse, kar miga in giba, npr.: surfanje, prijateljevanje, vandranje po svetu, potapljanje v knjigo ali morje, hribolazenje, plesno migotalkanje..."

Brez vstopnine

 

Jazz club Gajo na vrtu DSP ob 21:00: 10kin Comedy Jam pri Gajotu odpade

 

Hostel Celica ob 21:00: Sozvočja sveta – Vagantes: Od Afganistana do Andaluzije

Tadeja Pance - glas, indijska tanpura, tolkala

Tomaž Šinigoj - violina, viola d'amore

Boris Šinigoj - afganistanski rubab, arabska lutnja

Program obsega klasično afganistansko glasbo za rubab, pesmi v dariju in paštunskem jeziku, iransko ljubezensko pesem v farsiju, otomansko instrumentalno glasbo za violo d'amore oz. violino in oud ter tolkala Dimitrija Cantemirja, Ali Ufki Beya in Džemil Tanburi Beya ter slovite muwašahat, tj. uglasbljene arabske klasične poezije iz mavrske Andaluzije, po katerih so se nekoč zgledovali evropski trubadurji in truverji, v arabskem svetu pa jih pojejo še danes. Ansambel Vagantes deluje v okviru širše ustanove Nova Schola Labacensis, ki si prizadeva za povezovanje vzhodnega in zahodnega klasičnega glasbenega in duhovnega izročila.

Brez vstopnine

 

Anton Podbevšek Teater, Novo mesto od 20:00: Ljudje, kot smo mi

Koncept in režija: Nejc Gazvoda

Nastopajo: Pavle Ravnohrib, Maša Derganc Veselko, Aleš Valič

Kaj pomeni biti človek v enem najokrutnejših obdobij naše zgodovine in kako se boriti, da bi ostal zvest svojim načelom? Kakšno ceno lahko plačaš za to? Kje je meja med osebno odgovornostjo in tem, da si žrtev zgodovine? Predstava "Ljudje, kot smo mi" je inspirirana z deli Kazua Ishigure in njegovim citatom, da smo povečini klasični predstavniki časa, v katerem bivamo – izjemni ljudje so izjema. V času enaindvajsetega stoletja, ki vse bolj hrepeni po herojih, ki jih ni videti na nobenem obzorju, je še toliko bolj pomembno spomniti in spregovoriti, da se v drobnih svetovih vsakdanjosti skrivajo epohalna dejanja, ki pa jih je treba razbrati senzibilno in dojeti v vsej krhkosti in všitih napakah, ki jih platno posameznikove zgodovine neizogibno vsebuje. Skozi interpretacijo Maše Derganc Veselko, Pavleta Ravnohriba in Aleša Valiča se pred nami razgrinja svet zamolčanih čustev, hrepenenj, strasti, svet izgubljenih bitk in prepoznih odločitev, svet, ki je vsakemu med nami zelo dobro znan, čeprav si to tako težko priznamo. Ko mislimo na zgodovino, vidimo sebe v vlogi junaka in zmagovalca – a ko živimo sedanjost, obdani z ljudmi, kot smo mi, naše odločitve puščajo nepredvidene posledice. Zato se večina ljudi raje ne odloči. In ko sedanjost postane zgodovina, nismo med junaki, ki jih prihodnost opeva. Kaj pa, če smo med tistimi, ki jih prihodnost sovraži? Kdo lahko zares stoji za svojimi odločitvami? Kaj je odgovornost množice in kaj posameznika? Goethe je zapisal, da ni greha in zločina, za katerega v človeku ni potenciala. Imamo ljudje, kot smo mi, srečo, da smo dobri? Ali je le doba, v kateri bivamo, zaenkrat še toliko milostna, da nam to pusti?

Cena vstopnic: 8 eur, 5 eur (učenci, dijaki, študentje, upokojenci)

 

Bežeče prireditve:

 

Metelkova, Jalla Jalla ob 21:00: Torkpedo-> Black Like Me (1964)

 

Kinoteka:

19:00 Večer SFA/V spomin režiserju Rajku Ranflu

Ljubezen, Rajko Ranfl, Slovenija (Jugoslavija), 1984, 35mm, 1.37, barvni, 94' 

Leta 1940, tik pred začetkom vojne, živi mladi Marjan (Rok Bogataj) brezskrbno življenje s svojo druščino v Zeleni jami v Ljubljani. Ker je njegova družina revna, Marjan pomaga urejati pokopališče, da bi si zaslužil denar za čevlje in plašč. Nedolžno je zagledan v Lenko (Vesna Jevnikar), njegov brat Berti (Iztok Mlakar) in drugi starejši vrstniki pa se bolj zanimajo za spolnost. Z italijansko okupacijo se razmere spremenijo, druščina razpade, saj se eni povežejo z odporniškim gibanjem, drugi pa z domačimi kolaboracionisti. Marjan ostaja v teh delitvah neopredeljen. Po literarni predlogi Marjana Rožanca posneta vojna drama o dozorevajočem najstniku.
Program sta pripravila Slovenska kinoteka in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije. Vstop prost.

21:00 Teden irskega filma/20 let Festivala slovenskega filma – 13. FSF (2010)

Circus Fantasticus, Janez Burger, Slovenija/Irska/Finska/Švedska, 2010, 35mm, 2.35, barvni, 75', bd

Moški ostane sam z otrokoma v napol porušeni hiši sredi osamljene planjave. Ženo mu je v vojaškem spopadu ravnokar ubila granata. Pričakuje nov napad. Namesto tega se pri hiši ustavi potujoča karavana cirkusa Fantasticus. S sabo pripeljejo umirajočega šefa cirkusa. Ali se lahko v pokrajini vojne in smrti zgodi tudi nekaj lepega? Se lahko življenje premakne naprej? Je mogoče spoznanje, da smrt ne obstaja?

 

Tovarna Rog, Modri Kot ob 21:00: Bife Torkovsky: Zrcalo, 1975

Во время паузы и после фильма закуски и сладости, а также крепких напитков и соков.
Vstopnine ni, kar ni samoumevno! Prostovoljni prispevki dobronamdošli!

 

Kinodvor:

17:45 Druga stran upanja (Toivon tuolla puolen), Aki Kaurismäki, Finska / Nemčija, 2017, DCP, 98'

Finski velemojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki (Le Havre) z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. Srebrni medved za najboljšo režijo na letošnjem Berlinalu.

20:00 Otvoritveni program kratkih filmov V4 CONNECTS, 59'

Projekcije so del posebnega filmskega programa ob priložnosti madžarskega predsedovanja Višegrajski skupini 2017/2018 (V4 CONNECTS). S podporo Veleposlaništev Češke republike, Madžarske, Poljske in Slovaške republike.

 

Komuna:

17:15 Carrie Pilby, komedija, Susan Johnson, ZDA, 98'

19:00 Pariz lahko počaka (Paris Can Wait), Eleanor Coppola, romantična komedija

20:45 Barry Seal: Tihotapec (American Made), kriminalni triler, Doug Liman, ZDA, 115'

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.