Po prstkih in lepo počasi

Po prstkih in lepo počasi

Oddaja
1. 8. 2020 - 16.30

–  M E T K A  –

Gala hala, 19.00: Zlati gol – Gala banket
BYN, MITAC, SKRABZI, TRINIDAD & DJ IP MAN, DVS

Najboljša oddaja na Radiu Študent vabi na 2. tradicionalni Gala banket! Tudi letos bomo začetek velikega srpnja obeležili z vsemi radostnimi stvarmi, ki jih življenje v teh težkih časih še ponuja: čaka nas popivanje, obedovanje in vsesplošno norčevanje na spoštljivi varnostni razdalji pod budnim ošesom uradnih govorcev Zlatega gola za ZLATAN-21 in 4 jezdecev apokalipse, kaset in plošč na razkuženih jetskijih. Ta poletni spektakel bomo od 20. ure v živo prenašali na valovih Radia Študent.
V primeru dežja ali druge Višje sile se bomo po najboljših močeh potrudili, da za slavnostni Gala banket najdemo nadomestni termin. Za čudovito podobo svečanega dogodka je odgovoren dežurni hišni oblikovalec Zlatega gola, Emil Kozole. Slava mu!

Vstopnina: vstop prost do 21h, 3 € kasneje
Music policy: rap/dancehall/afro/house
*v primeru slabega vremena se dogodek prestavi!

Terasa CH0, 19.00: Spiral Mind (synth guru)
Channel Zero bo v poletnih mesecih glasbenikom za potrebe jvnih vaj omogočil uporabo terase nad klubom. Vaje, ki bodo potekale v obliki neprekinjenega koncertnega seta, si bo mogoče brezplačno ogledati z metelkovskega dvorišča, glasbenike pa bo na lokaciji mogoče podpreti s prostovoljnimi prispevki. Spiral mind: Sint guru, za potrebe živega nastopa razširjen v trio, ki se je koncertno premierno predstavil v okviru cikla Leveł Up septembra lani, je v vmesnem času izdal svoj prvi dolgometražni album ter bil sprejet med letošnji izbor šestih klubskih maratoncev. Njihova zvočna paleta v osnovi inštrumentalnih skladb se giblje od abstraktnih zvokov digitalnih in analognih sintesajzerjev, do konkretnih tonov akustičnih bobnov, basa in kitare. Prva uradna izdaja se je zapečatila leta 2018 z EP-jem "Constantly Variable" preko založbe TRITE Sound, ki je izdala tudi njihov dolgometražec A Play of Shadows.

Začenjamo točno, v primeru slabega vremena bo koncert prestavljen.

Klub Tiffany, 20.00: Eva Kokalj, večer slam poezije
Izgovarjanje besed. Preplet pomenov. Stavki v vrtincu. Pogum v izrekanju. Nepreslišano. Zanalašč.

 

– Š E  L J U B L J E N A –

Dobimo se pred Škucem, 24. 7.–2. 8.
Festival Dobimo se pred Škucem predstavlja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani.
18.00 – Poletne ustvarjalnice: Čarobni vrt, arhitekturna delavnica v izvedbi Saše Kolman in Urše Kljun (KD Prostor vmes)
20.00 – Muzika na Starem trgu: Niko Novak, akustični solo koncert

Trnovfest: Sončna Muzičarna, 20.00
Poleti sije sonce, v družbi vse je lepše in na house se vedno pleše.
Da bi izpolnili osnovne človeške potrebe po druženju, glasbi in plesu, obujamo Sončno Muzičarno. Naša polobla se je nagnila v poletje in zabavali se bomo pod milim nebom na vrtu CSK France Prešeren. Dovoljeno tudi objemanje. Večerjat ni treba doma, KUD Food dela. Line up: DaNe (Sončna Muzičarna). Vstop prost.

 

–  D E C E N T R A L I Z A C I J I C A  –

Tolmin: Butik stream: the lost paradise

We lost our couple of days in paradise this year, but we still want to bring the Butik experience to your homes with a daily live stream event, showcasing some of the brightest Slovenian talents. Getting tired of live streams? We feel you. But - we will be streaming from little piece of heaven, so you might want to tune in! Timeline:

 13.00–14.00 : DEN7EL
 14.00–15.30 : Alex Ranerro b2b Teo
 15.30–16.30 : Tzena
 16.30–17.30 : Dulash der DJ
 17.30–19.00 : LARA H. b2b Nitz
 19.00–20.00 : Eliaz (production set)
 20.00–21.00 : Dvidevat

Grad Snežnik, 1.–2. avgust: Floating festival, današnji program

V luči virusa ustvarjamo umetniško platformo, katere cilj je, med drugim, potencirati vse NIJZ regulacije v performativno obliko. Zato bodo obiskovalce po velikem snežniskem parku usmerjale velike lutke, hoduljarji in zvočno-vizualne instalacije. Zato se bodo gledalci porazgubili po travnikih, gozdovih ali med skalovjem ob grajskem jezercu. Predstave in glasbene izkušnje za nekaj gledalcev in gledališke intervencije se bodo izmenjevale z glasbenimi dogodki, ki bodo kdaj zaobjeli celoten grad in razširili avditorij na celotno polje. Ob vstopu si bo obiskovalec ustvaril in nadel masko ter postal Zofija. V soboto in nedeljo od 16. ure do večera se bosta odvila dva ločena in raznolika omnibusa, ki bosta združevala lutkovne predstave, koncerte etno in etno-fusion glasbe, uličnih intervencij, plesa, multimedialnih dogodkov in performensa.

Festival Glasbe sveta: Fabrizio Bosso & Luciano Biondini “Face to Face”
O festivalu: Lanska pobuda oblikovanja skupnega festivala dveh mest onkraj meje, izkorišča izjemno geografsko danost našega okolja. Festival Glasbe sveta tako želi poudariti pomembnost, kako ravno ta dialog ter soočanje med obema stranema lahko postaneta ključ napredka in hkrati stimulacija za nove idejne predloge, raziskovanja ter ‘investicije’ za vse, ki verjamejo v enoten skupni prostor in v zmožnosti za nove realnosti, ter priložnost za vzpostavitev novih sinergij na področju kulture. Nova Gorica in Gorica bi s podobnimi pristopi skupno pridobivala na prepoznavnosti kot enotna realnost, pripravljena, da končno le postane eno mesto. Enotni festival v taki obliki bi na dolgi rok postal zametek skupne kulturne strategije obeh mest, povečal prepoznavnost same prireditve, posameznih mest, celotne regije in vplival na večjo povezanost mejnih mest in njenih prebivalcev. Z lanskim pristopom Fundacije Coronini iz Gorice in društva Controtempo iz Krmina k skupni organizaciji in širitvi enotnega festivala še v sosednjo Gorico, je dogodek pridobil še večjo prepoznavnost in pomembnost v mednarodnem prostoru in tako pridodal izjemno vrednost tudi sami skupni kandidaturi obeh mest za kulturno prestolnico Evrope 2025, saj so le-to s podporo, poleg Ministrstva za kulturo R Slovenije, prepoznali tudi občina Gorica in preko društva Controtempo ministrstvo za kulturo R Italije in dežela Furlanija – Julijska krajina. Face to Face, iz oči v oči: duo Fabrizia Bossa in Luciana Biondinija, se prosto giblje znotraj širokega jazzovskega miljeja, med prosto improvizacijo in sredozemskim melosom. Vsestranski trobentač iz Piemonta se sreča z zrelim in preudarnim glasbenim dotikom harmonikarja iz mesta Spoleto, v zvočnem dialogu prežetim z medsebojnim poslušanjem in globljo empatijo. Značilna glasbena temperamenta, polna silnega ter strastnega zanosa do muziciranja, zaokrožijo veličino tega čarobnega projekta. Enakovredni dialog v katerem ni prostora za kakršen koli vodstvo, ampak vseprisotna interakcija v službi popolne izraznosti glasbenega diskurza.

Fabrizio Bosso: trobenta
Luciano Biondini: harmonika

Grajska pristava Ormož, 20.30: TANGO STORY & IRENA YEBUAH TIRAN feat. A. Podlogar in B. Bertoncelj
Nastopajo: Borut Zagoranski – harmonika, Matija Krečič – violina, Mladen Delin – klavir, Marko Korošec – kitara, Žiga Golob – kontrabas, Andreja Podlogar & Blaž Bertoncelj – ples, Irena Yebuah Tiran – sopran. Tango story je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom Stefanom Milenkovičem je nastopil na največjih odrih v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, hkrati pa imel zelo uspešno turnejo v ZDA. Cena: 10 €, 12 €

SubArt Kranj, 20.00: Metal koncert: March of War + AGAN
MARCH OF WAR (melodic death metal): Ljubljančani March of War so mlad, melodični death metal band iz Ljubljane. Močni in globoki vokali so podprti s hitrimi in neusmiljenimi kitarskimi vragolijami.

AGAN (black metal): V ozki dolini, ki je imenovana Baška grapa, se je rodila ideja o pripovedovanju zgodb, ki črpajo snov iz narave in človeške duše. Ta ideja je poimenovana z arhaično slovensko besedo Agan. Agan je simbioza udarnih bobnov, kitar, ki rjovijo ter kričijo iz globin in orkestracij, ki segajo do neba.

Keš: 6.

 

–  S P L E T E K  –

Live Stream, Sajeta 2020, 19.00: Svojat

Trio Svojat, je nova zasedba Andreja Fona. Gre za čisto pravi rokenrol bend, ki je zrasel iz izjemne slovenske prostoimprovizacijske scene in ga sestavljajo Andrej Fon, Ivo Poderžaj in Tadej Čauševič. Formacija tria je klasično rokerska, gre pa za nekakšen bendovski eksperiment, žanrsko težko opredeljivo zasedbo, ki plava v vodah avant-rocka, post-punka, no-wavea in improvizacije. V začetku leta so pri ZARŠ izdali album in že po nekaj poslušanjih, je jasno, da gre za preplet brezkompromisne, kompleksne in brutalno iskrene gobe v kateri so žanrske meje popolnoma zabrisane. Svojat na svojem debiju kažejo izjemno raznolikost v pisanju skladb, zanimive notranje obrate in scenoslede, vrhunsko muziciranje in še več. Pravijo, da so v živo še bolj prepričljivo neprdvidljivi! Linki in več.

Andrej Fon: kitara, saksofon, glas, besedila
Tadej Čauševič: bobni
Ivo Poderžaj: bas, glas

Live Stream, Sajeta 2020, 20.30: Etceteral

Etceteral is a new project by Boštjan Simon, Marek Fakuč, and visual artist Lina Rica, in which they are exploring the boundaries of repetitive polyrhythmic music. The play of sequences and patterns are complemented by improvisational escapades through science fiction black holes. The DSI Evolver Synthesizer adapts to the tone of Simon’s saxophone seamlessly as well as Fakuč’s bass drum. In this way, it appears as interference or a third element spawning from the musical dialogue. Lina Rica with her interactive visuals takes makes altogether a synesthetic experience.

Etceteral so:
Boštjan Simon, bariton saksofon in DSI Evolver
Marek Fakuč, bobni in Moog Grandmother
Lina Rica, vizualije

 

– K I N Č I –

Kinodvor:
16.00 / Dvorana: Jaz sem William, Jonas Elmer, Kinobalon
18.30 / Dvorana: Proxima, Alice Winocour
21.30 / Dvorana: Jadralke, Alex Holmes
21.30 / Ljubljanski grad: Joker, Todd Phillips, Film pod zvezdami (Ljubljanski grad)

Slovenska kinoteka, Metelkova ploščad:
Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova (Odprti oder) / 9. Festival frankofonskega filma
21.30: Maraton afriškega filma

Vrnitev avanturista, Moustapha Alassane, Francija/Niger, 1966, DCP (posneto na 35mm), 1.37, barvni, 34', ap, svp. Eden Alassanovih najznamenitejših filmov je parodija in poklon ameriškemu vesternu. V njem skupina razbojnikov opustoši vas v Nigru.

Ples v prahu, Henri Duparc, Slonokoščena obala, 1988, 16mm (posneto na 35mm), 1.37, barvni, 91', svp. Polbog je premožen kmet s petimi ženami in vodja vasi. Ko hoče dobiti še šesto ženo, mlado Binto, se prvih pet žena močno razburi. A samozavestna Binta se upre tako soprogu kot tudi njegovim ženam, in zgodba se zabavno zaplete.

 

Pa još nešto.

S Tišino ZA Domovino, 18.00
Trg republike

"Vabim vse, ki želite, da pridete na Trg revolucije, da v tišini vizualiziramo novo Slovenijo. Tam se primimo za roke in pokažimo, da smo eno, enotni v svojem hrepenenju in želji po suvereni državi Sloveniji, ki jo vodijo suvereni državljani. Jaz bom tam, zase, za bodočnost, za domovino in za vse, ki hočejo spremembo.Tudi od doma si lahko zamislite največjo in najlepšo željo zase, za svoje najdražje in za domovino, ki bi jo želeli uresničiti v svojem življenju. Pošljite jo v hišo, kjer zasedajo poslanci z namenom, da se uresniči. Energija Ljubezni vedno najde pot."

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.