Andres Arauz

Oddaja
Andres Arauz in tehno klistir
25. 11. 2019 - 18.00

Andres Arauz je ekonomist iz Ekvadorja, nekdanji ekvadorski minister za znanje in človeške talente, delal pa je tudi na ekvadorski Centralni banki v času administracije Rafaela Correa. Na ekvadorski Centralni banki je bil del ekipe, ki je uvedla digitalni plačilni sistem, potem, ko so v času krize leta 2000 v Ekvadorju opustili svojo valuto Sucre in jo zamenjali z dolarji, kar je večini prebivalstva zmanjšalo kupno moč. Trenutno živi v Mehiki in vodi Dolarizacijski obzervatorij.

Prispevek Andres Arauza je bil ena svetlejših točk Decode simpozija, ki se je odvil v začetku novembra v Torinu. O simpoziju smo se že razgovorili v oddaji Tehnoklistir, zato na tej točki ne bomo več o tem in preidimo na intervju, v katerem smo se pogovarjali o njegovem delu in o aktualnem dogajanju v Ekvadorju, ki je zelo pestro.

V začetku oktobra so se v Ekvadorju začeli masovni protesti, potem ko je vlada Lenina Morena želela ukiniti subvencije na pogonska goriva. Še pred tem, aprila letos, pa je Ekvador nase pritegnil oči svetovnih medijev s tem, ko je predal Juliana Assangea oblastem Združenega kraljestva. Kmalu zatem so oblasti brez obrožnice pridržale tudi švedskega programerja Olo Binija, ki je bil v priporu dva meseca.

Ko se srečajo država, hekerji, staroselci, teoretiki ter praktiki in iščejo nove politično-ekonomske možnosti
 / 26. 3. 2014
Kultiviramo proteste v Ekvadorju
 / 11. 10. 2019
Julian assange skejta v ekvadorski ambasadi
Copyright reforma, aretacija Chelsea Manning in Juliana Assangea
 / 15. 4. 2019

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.