Rafael Correa

Okrogla miza, intervju ali pogovor

Rafael Vicente Correa Delgado, bolje poznan preprosto kot Rafael Correa, je bil predsednik Ekvadorja med letoma 2007 in 2017. V desetletju, ki ga je preživel na čelu te južnoameriške države, je Correa implementiral številne leve politike, ki so okrepile socialno državo in znatno znižale stopnjo neenakosti in revščine. Na geopolitičnem zemljevidu se je Ekvador pridružil tako imenovani Roza plimi ali Pink Tide, kot so svetovni mediji poimenovali vzpon bolj ali manj levih politik v Južni Ameriki od Venezuele, prek Brazilije in Argentine do Ekvadorja.

Correa je skupaj z zavezniki vzpostavil politično držo, ki je nasprotovala neoliberalni in neokolonialni logiki, ki sta pred tem veljali v Latinski Ameriki, večkrat označeni kar za ameriško dvorišče, ali, če hočete, ameriški peskovnik.

Pred dvema letoma se je Correa poslovil od predsedniške palače, volitve pa je osvojil njegov tesni zaveznik Lenin Moreno, katerega kampanja je temeljila na nadaljevanju politik predhodnika. Namesto tega je Moreno izdal svoje prvo ime, ki mu ga je nadel nad revolucionarnimi idejami navdušeni oče, in zajahal konzervativni val, ki je zajel Južno Ameriko od Brazilije preko Argentine in Kolumbije, pa vse do Ekvadorja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.