"Novinari ne kleče"

Oddaja
27. 1. 2016 - 12.00

Po večjih in manjših srbskih mestih je v ponedeljek potekala manifestacija srbskih novinarjev in fotoreporterjev, povezanih pod geslom “Novinari ne kleče” ali v prevodu “Novinarji ne klečijo”. Akcija novinarjev je četrti protest v zadnjih dveh mesecih, odkar se je skupina oblikovala. Povod za oblikovanje je bila šovinistična izjava srbskega obrambnega ministra Bratislava Gašića novinarki, da, citiramo: “Ljubim novinarke, ki tako lahko pokleknejo.” Ta je namreč upognila kolena z namenom, da se umakne iz kadra, ko je bila deležna ministrovih zapeljivih besed. Več o novinarski akciji in srbskem novinarstvu novinarja Zoran Nikolić in Stevan Vlajić ter Zlatko Minić iz Transparency Srbija.

Makedonija. Opozicijska stranka Socialdemokratska zveza pod vodstom Zorana Zaeva ni podprla datuma predčasnih parlamentarnih volitev, ki je bil plod dolgotrajnih pogajanj parlamentarnih strank. Te naj bi se po sedanjih dogovorih imele zgoditi 24. aprila.Vladajoča večina poslancev je ob odsotnosti največje opozicijske stranke - Socialdemokratske zveze - pretekli ponedeljek v skladu z dogovorjeno časovnico potrdila odstop dosedanjega premiera Nikole Gruevskega, izglasovala začasno vlado in razpustila parlament. Začasna oblast bo tako vodila državo do prihodnjih volitev, v njej pa bo svoje sedeže imela tudi opozicija. Vendar pa je glede na zadnje dogajanje bolj verjetno, da bo zasedbo le-teh bojkotirala. Zakaj socialdemokrati makedonskega parlamenta nasprotujejo datumu predčasnih volitev in kaj čaka Makedonijo v oddaji novinar Siniša-Jakov Marušič.

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness