Švedski jug

Aktualno-politična novica
24. 3. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma

Čez strani črne kronike švedskih in svetovnih medijev je v drugi polovici minulega tedna pljusknilo strelsko dogajanje v enem izmed pubov na obrobju Göteborga. Maskirana moška, ki sta z avtomatskim orožjem v sredo zvečer zmotila množičen gostilniški ogled nogometne lige prvakov in v streljanju ubila 2 osebi, 15 pa jih poškodovala, sta od poti na srečanje voditeljev Evropske unije v Bruslju odvrnila švedskega premiera , na jug države priklicala paniko, v novinarske vsebine pa vrnila stereotipne primerjave z Balkanom in Divjim zahodom. Toda pri vsem skupaj je šlo za precej sprenevedanja, kajti strelski pohod na jugu Švedske je prej kot izjemen dogodek v sicer mirni in idilični skandinavski deželi odraz vzpenjajočega se kriminala in nasilja v tem južnošvedskem mestu.

Takoj po streljanju v pubu, ki naj bi sicer ob nogometni slovel tudi po igralniški in erotični ponudbi, so se pojavili celo namigi, da je šlo za teroristični napad. Takšne in podobne navedbe je hitro utišala švedska policija, ki je hitro izključila možnost, da je dogodek povezan s terorizmom. Varnostni organi so javnost prikrajšali za podrobnosti uradnih domnev in niso želeli potrditi, da je šlo za kriminalni obračun. Vendar nekateri švedski mediji navajajo, da naj bi jim policijski viri neformalno sporočili, da primer povezujejo s trojnim umorom, ki se je v mestu Uddevalla zgodil pred časom. Po neuradnih informacijah naj bi bila ena žrtev streljanja v predmestju Göteborga povezana z žrtvijo obračunu na zahodu države.

Če o konkretnem dogodku švedska policija ni želela govoriti, pa je z navajanjem statistike širši javnosti pokazala, kako močno se je razraslo nasilje, povezano z različnimi kriminalnimi združbami. Na območju Göteborga je švedska policija v zadnjem letu in pol v zvezi z nasiljem kriminalnih združb obravnavala 60 oseb, zasegla blizu 200 kosov orožja, od tega je bila skoraj četrtina avtomatskega. Podobni dogodki, morda manj tragični in medijsko manj odmevni, naj bi se po besedah tiskovnega predstavnika švedske policije na jugu Švedske dogajali pogosto, zato jih zadnji strelski obračun - za razliko od svetovne javnosti - ni presenetil.

Göteborg in Švedska se s prisotnostjo in delovanjem organiziranih kriminalnih združb srečujeta že vse od 90-ih, v zadnjem obdobju pa se je nasilje in medsebojno obračunavanje med posameznimi skupinami še povečalo. Prvotno so na kriminalni sceni, predvsem na jugu države, prevladovale motoristične skupine, sčasoma pa so se oblikovale tudi druge, ki so se povezale bodisi po etničnih bodisi po interesnih načelih. Eno prvih kriminalnih združb na Švedskem so tako predstavljali tamkajšnji predstavniki sicer mednarodne bajkerske skupine Hell’s Angels, ki so se hitro po vplutju v kriminalne vode znašli v vojni z rivalskimi skupinami, medtem ko je s povezovanjem na tipično mafijski način in brez mednarodnih zvez začela združba iz Uppsale, ki se je ukvarjala s preprodajo steroidov in drugih rasti mišic namenjenih in prepovedanih prehranskih dodatkov. Na območju Hisingena v Göteborgu, kjer se je zgodil sredin obračun, med vplivnejšimi velja skupina Bandidos, na tem območju pa poleg že omenjenih Hell’s Angels delujejo še denimo skupine Naserligan in Original Gangsters.

Sedma

V Tuniziji se začenja deseti Svetovni socialni forum. To letno srečanje sindikalnih voditeljev in predstavnikov različnih družbenih gibanj je namenjeno kot protiutež vsakoletnemu srečanju svetovnih veljakov v Davosu.

Voditelji Egipta, Sudana in Etiopije so dosegli sporazum o delitvi Nila. Pravico do koriščenja potencialov Nila sta si do zdaj delila le Egipt in Sudan na podlagi pogodb iz časa, ko je regiji vladal britanski imperij. Etiopija na modrem Nilu gradi jez, ki mu je Egipt do zdaj nasprotoval in celo grozil, da bo nanj poslal svoje letalstvo. Z novo pogodbo si je Etiopija zagotovila večje pravice do Nila, izostale pa so ostale države, kot sta Južni Sudan in Uganda.

Guverner japonskega otoka Okinava Takeši Onaga, ki je z obljubo po izgonu amriške vojske iz otoka zmagal na lanskoletnih volitvah, je odredil prekinitev izgradnje nove ameriške vojaške baze na otoku. Prejšnji guverner, ki je v predvolilnem času obljubljal isto, se je nato z američani pogodil, da svojo bazo zgolj prestavijo na manj obljuden del otoka. Za to odločitev je plačal na volitvah in trenutni guverner je očitno odločen, da te napake ne ponovi. Baze na otoku Okinava so sicer za ZDA velikega strateškega pomena, saj se nahajajo v srcu tihomorske Azije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.