Življenje je potica

Aktualno-politična novica
21. 5. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Poslušate Neuradni list, BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Če ste mislili, da nam bo po odstopu premierja in vladi z omejenimi pristojnostmi zmanjkalo materiala, ste se grdo motili. Zakonodajni stroj melje dalje. Melje orehe. Danes beremo nekoliko spremenjeni Pravilnik o Slovenski potici z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Sporočite omi.

Ta pravilnik določa način uporabe označbe Slovenska potica. Z označbo Slovenska potica je lahko označena samo potica, pripravljena na način, kot je določen v specifikaciji za Slovensko potico, ki jo potrdi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in ne vaša bica, ter ima proizvajalec zanjo certifikat, izdan v skladu s predpisom, ki ureja sheme kakovosti kmetijskih pridelkov in živil.

Vsi imetniki certifikata enkrat letno na ministrstvo pisno sporočijo količino Slovenskih potic, ki so jih v preteklem letu pripravili.

Proizvajalci potic, ki so do uveljavitve tega pravilnika za svoje potice uporabljali označbo Slovenska potica in jo želijo uporabljati še naprej, morajo certifikat pridobiti najpozneje v enem letu od uveljavitve tega pravilnika.

In katere sestavine se uporabljajo pri peki slovenske potice? Ajde, recite babici, naj vzame svinčnik in piše, bomo počakali sekundo …

Pšenična moka, kravje mleko, polnomastna skuta, orehova jedrca, vanilja, pehtran, domači rum, kokošja jajca, kravje maslo, sladkor, rozine, kisla in sladka smetana, cimet, sol in kvas.

Specifikacije recepta so dosegljive pri Dejanu Židanu, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana in na spletni strani ministrstva. Pa dober tek.

 

0805

Vladni kabinet Združenih arabskih emiratov je sprejel prve korake v smeri gospodarskih reform, ki bi tujcem omogočile stoodstotno lastništvo podjetij. Po trenutni zakonodaji je ta delež, z izjemo firm v določenih prostotrgovinskih območjih, največ 49 odstotkov. Med ostalimi reformami naj bi bile tudi dolgoročnejše vize za tujce, ki so strokovnjaki na določenih znanstvenih področjih.

Recep Tayyip Erdogan, od boga poslan predsednik Turčije. Kljub milijonom beguncev in nasprotnikom znotraj in zunaj njenih meja, Turčija še vedno napreduje. Bakir Izetbegović, bošnjaški član tričlanskega predsedstva Bosne in Hercegovine, je bil poln hvale za cenjenega gosta v Sarajevu. Na predvolilnem shodu v dvorani Zetra je Erdogana pričakalo deset tisoč evropskih Turkov.

Ravno toliko jih je bilo nekaj ur kasneje v Areni Beograd, kjer pa so imeli manj razlogov za zadovoljstvo, saj je Fenerbahce zgubil finalni obračun košarkaške Evrolige proti Real Madridu. Za kraljevi klub je to deseti evropski naslov, naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je osvojil Luka Dončić.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness