Brdo para, brdo zapletov

Aktualno-politična novica
22. 12. 2020 - 14.35
 / BritOFF

10.05

Toplo pozdravljeni v prvem zimskem dnevu in zadnjem letošnjem lokalnem BritOFFu. Tokrat se bomo potikali po obronkih protokolarnega parka Brdo pri Kranju. Vse kaže, da se hotelu Brdo le kaže luč na koncu tunela. Včeraj je Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve, krajše JGZ Brdo objavil rezultate tretjega ponovljenega razpisa za javno naročilo prenove hotela Brdo. Na razpis so prispele štiri ponudbe. Medtem ko se tri ponudbe gibljejo okoli 20 milijonov evrov, koprsko podjetje Makro 5 Gradnje ponuja izvedbo javnega naročila za 11,5 milijona evrov. Z vključenim DDV-jem in 130-dnevnim rokom za izvedbo. S prenovo hotela se namreč zaradi predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta precej mudi.

Zgodba o prenovi sega v leto 2017, ko je vlada v skladu z Zakonom o javnih naročilih razpisala javni arhitekturni natečaj, na katerem je zmagala rešitev arhitekturnega biroja Krušec. A kljub opravljenemu delu je JGZ Brdo projekt zavrnil, saj je rešitev predvidevala previsoko ceno gradbenih del, okrog 40 milijonov evrov oziroma kar pet tisoč evrov na kvadratni meter. Na ponovljenem natečaju je izmed treh rešitev zmagal arhitekturni biro Esplanada. Avtorji drugih arhitekturnih rešitev so se pritožili, da je bil postopek voden brez strokovnega nadzora in netransparentno. Obtožbe je junija letos v oddaji Osmi dan zavrnil vršilec dolžnosti Direktorja JGZ Brdo Marjan Hribar.

Izjava

Ko gre za prenovo objekta v obstoječih gabaritih, Zakon o javnih naročilih v 3. odstavku 100. člena namreč ne zahteva javnega natečaja, ne glede na ceno investicije, ki je pri novogradnji sicer omejena na 2,5 milijona evrov, in ne glede na pomen objekta. Za rešitev arhitekturnega biroja Krušec je bila sicer že izdelana projektna dokumentacija in pridobljeno gradbeno dovoljenje, a je oboje romalo v koš. Pravilnik o javnih natečajih določa številne kriterije, po katerih se ocenjuje projekt. JGZ Brdo je med njimi racionalizacijo na podlagi cene izpostavil kot razlog za izbor drugega projekta. Prenovo hotela je glede na arhitekturno rešitev biroja Esplanada mogoče izvesti v osmih mesecih ter ne letu in pol ter za skoraj štirikrat nižji znesek od začetnega. 

JGZ Brdo je nato začel zbirati ponudbe izvajalcev gradbenih del. V prvem krogu, ki se je zaključil junija, je svojo ponudbo v višini od 40 do 43 milijonov evrov ponudilo šest različnih izvajalcev del, a je naročnik, takrat še generalni sekretariat vlade, javno naročilo preklical. V drugem krogu, ki se je zaključil konec avgusta, so za kar deset milijonov evrov nižje ponudbe oddali vodilni izvajalci na trgu, in sicer novomeški CGP, ljubljanska Lesnina MG Oprema in litijski Trgograd. Vrednost ponudb se je gibala od 31,6 milijona evrov, kolikor je strošek del ocenila Lesnina, do 35 milijonov evrov, kot so zahtevali v CGP. 

Tretji ponovljeni razpis za javno naročilo prenove hotela Brdo se je zaključil 17. decembra. Tokrat je bil namesto generalnega sekretariata vlade naročnik JGZ Brdo. Prej omenjeno koprsko podjetje Makro 5 je ponudilo za devet milijonov evrov cenejšo ponudbo od najbližjega konkurenta. Murskosoboški Pomgrad je namreč zahteval 19 milijonov evrov, Lesnina MG oprema slab milijon več, novomeški CGP pa milijon in pol višjo ponudbo. Vsi ponudniki bi dela zaključili v petih do šestih mesecih od pričetka. Ob tem je treba spomniti, da arhitekturna rešitev biroja Espanada še vedno nima veljavne projektne dokumentacije in celovitega gradbenega dovoljenja, postopek pridobitve slednjega pri postopkih javnih naročil pa na ministrstvu za okolje ponavadi traja od minimalno nekaj mesecev do pol leta. 

Tako se postavlja vprašanje, ali se bo glede na bližajoče se predsedovanje Slovenije Svetu EU prenova začela kar brez gradbenega dovoljenja. Ali trenutna ocenjena vrednost obnove hotela Brdo ustreza naročniku, pa bomo še videli. Direktor JGZ Brdo Marjan Hribar je namreč še junija zatrjeval, da po njihovih poglobljenih analizah celovita obnova 4-zvezdičnih hotelov v tem delu Evrope stane od 1000 do 1200 evrov na kvadratni meter. Koprsko podjetje Makro 5 je ceno postavilo pri slabih 1500 evrih na kvadratni meter. Glede na to bo ideja o notranjem bazenu najverjetneje utonila v pozabo.

8.05

Včeraj popoldne je romunski parlament zasedal v novi sestavi. Na ustanovni seji obeh domov parlamenta je Nacionalna liberalna stranka, krajše PNL, nekdanjega premierja Ludovica Orbana sklenila koalicijski sporazum z novim okoljevarstveno-liberalnim zavezništvom, krajše USR-plus, in Zvezo Madžarov, stranko madžarske manjšine. Proevropski desnosredinski stranki sta skupaj osvojili 22 odstotkov glasov in bili ključni partnerici v koalicijskih pogajanjih. Mandat za sestavo vlade je romunski predsednik Klaus Iohannisnamenil nekdanjemu finančnemu ministru Florinu Citu, kandidatu za mandatarja drugouvrščene PNL. Poteza ne preseneča, saj je Iohannis stranki PNL načeloval v letih 2013 in 2014 ter je konservativcem bolj naklonjen. Prvouvrščena Socialdemokratska stranka, krajše PSD, v koalicijskih pogajanjih z zdaj novima koalicijskima partnericama PNL ni našla skupnega jezika. Po imenovanju Florina Cita za mandatarja bo moral tega prihodnji teden potrditi še 465-članski parlament, v katerem pa ima koalicija treh strank večino z 244 poslanci.

spejsssss
Izid parlamentarnih volitev v Romuniji
 / 8. 12. 2020

Demokrati in republikanci v ameriškem kongresu so se včeraj popoldne po osmih mesecih zapletov le uspeli dogovoriti o 735 milijard evrov vrednem stimulacijskem paketu za finančno pomoč Američanom v času epidemije novega koronavirusa. Stimulacijski paket je sicer del 1144 milijard evrov vrednega zakona o proračunski porabi v tekočem proračunskem letu, ki bo trajalo od oktobra letos do oktobra 2021. Drugi stimulacijski paket bo omogočil izplačilo mesečne podpore v višini nekaj manj kot 500 evrov skoraj 160 milijonom prejemnikom solidarnostne pomoči v aprilu, hkrati pa še 250 evrov mesečnega kritja zavarovanja za primer brezposelnosti za vse, ki so zaradi epidemije ostali brez službe. Ker izplačila kriznih dodatkov ne potekajo digitalno, temveč v obliki papirnih čekov, je po sprejetju prvega stimulacijskega paketa, vrednega 1633 milijard, ki so ga potrdili marca, trajalo več mesecev, da so čeke dostavili vsem upravičencem. Paket predvideva tudi finančno pomoč za tiste gospodarske sektorje, ki bodo morali zaposliti med pandemijo odpuščene delavce, med njimi letalske družbe in proizvajalce avtomobilov. Paket med drugim vsebuje tudi sredstva za šole, otroško varstvo ter pomoč pri najemninah. Američani so sicer nezadovoljni. V marca potrjenem svežnju so prejeli 1000 evrov pomoči, zdaj se je ta znesek prepolovil. Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je sicer obljubil, da bo kongres takoj po izteku leta začel pripravljati nov paket pomoči za gospodinjstva in ekonomijo.

Zakaj se Federaciji Bosne in Hercegovine mudi v NATO in zakaj ji Republika Srbska to preprečuje
 / 4. 9. 2019

Srbskega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika so v nedeljo zvečer zaradi zdravstvenih težav prepeljali v bolnišnico v Banjaluki. Dodika, ki je bil pred tem pet dni v samoizolaciji zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, so hospitalizirali zaradi slabosti in težav z želodcem. Neuradni viri sicer poročajo, da je srbski član predsedstva staknil pljučnico. Okužbe s koronavirusom uradni viri niso potrdili, še v soboto je bil na testu na okužbo z novim koronavirusom negativen. V primeru, da se izkaže, da je diagnoza pravilna in oboleli ne bo okreval, bo odgovornost najverjetneje padla na predstavnike ruske delegacije. Hospitalizirani se je z njimi namreč sestal minuli ponedeljek in torek ob obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Temu je ob obisku podaril 300 let staro pravoslavno ikono svetega Nikole iz ukrajinske pokrajine Lugansk, ki je pogrešana od začetka spopadov Ukrajine s proruskimi separatisti. Upamo, da bo sveti Nikola Dodiku poklonil zdravja, če že vsaj čistega duha in razuma ne premore.

Avtor slike: STA foto

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.