BritOFF à la carte

Aktualno-politična novica
11. 3. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Regija Ile de France, poznana tudi kot pariška regija, se je pridružila trem ostalim francoskim regijam in sprejela "Akt za mala podjetja", vključno s t.i. Molierovo klavzulo, ki zavezuje vsa podjetja, ki delajo na javnih projektih, da uporabljajo francoščino kot delovni jezik. Klavzula, poimenovana po francoskem pisatelju in dramatiku iz 17. stoletja, bo tako dala prednost lokalnim delavcem, hkrati pa se izognila zakonodaji Evropske unije, ki prepoveduje diskriminacijo zaposlovanja na podlagi nacionalnosti. Ukrep naj bi najbolj prizadel gradbeni sektor, ostajajo pa odprta vprašanja o zmožnosti nadzora izvajanja zakona.

Na volitvah v najštevilčnejši indijski zvezni državi Uttar Pradesh, krajše UP, se po delnih izidih sodeč obeta zmaga strank BJP premierja Narendre Modija. Po podatkih indijske državne volilne komisije, je približno 40 odstotkov volilcev svoj glas oddalo za BJP, kar ji po večinskem volilnem sistemu najverjetneje zagotavlja ugodno večino. Severna zvezna država ima 222 milijonov prebivalcev, od konca prejšnjega stoletja, pa sta jo obvladovali regionalni stranki BSP in SP. 

Nizozemska vlada ni dovolila pristanka letalu s turškim zunanjim ministrom Mevlutom Cavusoglujem na krovu. Ta je bil namenjen v Rotterdam, kjer bi moral na shodu nagovoriti podpornike predlaganih ustavnih sprememb, o katerem bodo odločali Turki na referendumu 16. aprila letos. Nizozemski predsednik vlade Mark Rutte, ki ga naslednji teden čakajo parlamentarne volitve, je kot razlog za odločitev navedel grožnje s sankcijami s strani Turčije, ko je sam prejšnji teden predlagal prepoved obiska Cavusogluja. Dodatno olje na ogenj, je v odzivu na odločitev nizozemske vlade, prilil še turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je zagrozil s povračilnimi ukrepi, nizozemsko vlado pa, kot veleva tradicija, označil za nacistično.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kdo bo pa delal potem? kot bi zapovedali slovenščino na naših gradbiščih. število nesreč pri delu...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.