britOFF čezmejnega prenosa podatkov

Aktualno-politična novica
regulacija tehnologije
13. 6. 2017 - 10.05
 / BritOFF

 

Ob 10:05 - tehnološke novice

Po preteklem tednu se vračamo k tehnološkim novicam, kjer bomo pozornost tokrat namenili spremembam, ki se Evropski uniji obetajo na področju tehnologije.

Prva sprememba, ki v veljavo stopa ta četrtek, je začetek projekta “gostovanja v domačem omrežju”. Ponudniki telekomunikacijskih storitev bodo tako primorani za ponudbo odhodnih, prihodnjih klicev, besedilnih, multimedijskih sporočil in prenosa podatkov iz matične države v katerokoli drugo državo članico Evropske unije uporabiti enak cenik kot doma. S četrtkom se tako končuje dolgo obdobje prekomernega zaračunavanja čezmejnih telekomunikacijskih storitev znotraj Evropske unije. Pri tem pa je potrebno poudariti, da bodo še vedno vzpostavljene določene omejitve za uporabnike. Še vedno bo moral biti določen delež storitev opravljen znotraj državnega omrežja, s čimer je Evropska unija ponudnike telekomunikacijskih storitev zaščitila pred sestopom v enotni trg. Žalujemo pa s tistimi, ki so se v zadnjih mesecih, z razlogom dodatnega prenosa podatkov v tujini, zavezali k kateremu od številnih naročniških paketov, ki so jih promovirali ponudniki telekomunikacijskih storitev.

V minulem tednu pa so evropski poslanci in Svet Evropske unije potrdili tudi čezmejni prenos digitalnih podatkov. Sodeč po spremembi, ki naj bi v veljavo stopila 9 mesecev po objavi v Uradnem listu Evropske Unije, bo državljanom držav članic v celotnem prostoru Evropske unije omogočeno spremljanje vseh vsebin, ki so jih glede na pripadajoč naročniški paket deležni v domači državi.

Medtem ko se državljani držav članic lahko veselijo lažjega prenosa digitalnih podatkov znotraj Evropske unije, pa Evropski parlament namerava tovrstne olajšave uvesti tudi za policijo in obveščevalne službe. Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je Svetu Evrope v prejšnjem tednu predstavila več zakonodajnih možnosti za lažji dostop do osebnih podatkov, ki jih imajo podjetja shranjena na strežnikih znotraj Evropske unije. Če na kratko predstavimo tri predlagane možnosti: pri prvi naj bi imela država pravico, da lahko od ponudnika IT storitev v tuji državi zahteva podatke brez soglasja države, v kateri je ta stacioniran. Pri drugi možnosti bi bila podjetja zakonsko obvezana, da podatke izročijo drugi državi, le če bi ta do njih zaprosila po uradni poti. Zadnja možnost, predstavljena s strani Jourove, pa predvideva neposredni dostop policije in obveščevalnih služb do strežnikov, pri čemer naj bi zakonodaja zagotavljala določena varovala pred zlorabo. Osnutek nove zakonodaje bo komisija predvidoma pripravila do konca tega leta.   

 

Ob 08:05 - britOFF

Norveška manjšinska vlada je predlagala zakonsko prepoved nošenja zagrinjal, ki prekrivajo celoten obraz. Poleg nošenja za islamsko vero značilnih nikab in burk se zakon nanaša tudi na prepoved nošenja mask, prepovedana pa bi bila v vrtcih, šolah in univerzah. Spomnimo, da je omejitev nošenja že udejanjena v nekaj evropskih državah, med katerimi so Francija, Belgija in Nizozemska. Predlog zakona manjšinske norveške vlade je minister za izobraževanje pospremil z besedami, citiramo, “Norveška je odprta družba, kjer bi morali biti vsi zmožni videti obraz drug drugega.”

 Medtem pa se drobi koalicija njene sosednje nordijske države Finske. Tako premier Juha Sipila, ki je na čelu Stranke centra, kot tudi vodja konzervativne Nacionalne koalicije sta dejala, da nimata skupnega temelja z narodnjaško evroskeptično stranko Finci. Kamen spotike je novi vodja dotične stranke Jussija Halla-aho, ki je napovedal premik stranke v desno. Prav tako je bil obsojen zaradi sovražnega govora in napovedal strožjo politiko glede priseljevanja.

 Izrael je omejil dotok elektrike v Gazo. Omejitev prihaja po tem, ko je prejšnji mesec palestinska samoupravna oblast, na čelu katere je predsednik stranke Fatah, Mahmud Abas, naznanila, da bo izraelskemu podjetju za dotok elektrike v Gazo plačevala le 70 odstotkov stroškov. Izrael palestinski oblasti za dovod elektrike sicer računa okoli 11 milijonov ameriških dolarjev mesečno. Sedanji ukrep bo sedaj, ko Gazi v povprečju dovajajo štiri ure porabe elektrike dnevno, uporabo elektrike predvidoma skrajšal za 45 minut. Že tako zdesetkana Gaza praktično nima drugih virov dobave energije, s katero bi bila lahko zagotovljena funkcionalna infrastruktura. Palestinska oblast na Zahodnem bregu je za omejitev obtožila gibanje Hamas, ki upravlja z Gazo, ta pa je obtožila Palestinsko oblast in Izrael. Ob tem je palestinska oblast Hamas pozvala, da naj odgovornosti in institucije v Gazi prepusti njej.

britOFF je spisal Tit.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness