BritOFF švicarskga orožja

Aktualno-politična novica
16. 6. 2018 - 12.00
 / BritOFF

Švica je sporočila, da namerava državam, v katerih so prisotni notranji konflikti, prodajati orožje. Edini pogoj za nakup orožja je ta, da države kupljenjega orožja ne bodo smele uporabljati za razrešitev notranjih konfliktov. Švicarji izključujejo možnost, da bi orožje prodajali v države, ki jih pretresa državljanska vojna. Za začetek prodaje orožja bo potrebna sprememba odloka o vojaškem materialu, ki jo bo morala potrditi vlada. Največji nasprotniki sprememb prihajajo iz vrst socialdemokratske stranke, pri kateri menijo, da želi švicarska vlada orožje prodajati v države, kjer divja državljanska voja in s tem reševati švicarsko orožarsko industrijo, ki v zadnjih letih beleži vse manjši izvoz orožja.

Protest zaradi visokih cen goriva se je razširil tudi na Hrvaško. V Zagrebu, Rijeki, Puli in še nekaterih drugih hrvaških mestih so vozniki v sklopu iniciative Stop naraščanju cen goriv za 10 minut na glavnih prometnicah parkirali svoja vozila in s tem povzročili blokado, ki so jo v tem tednu že izvedli tudi jezni vozniki v Bosni in Hercegovini, Srbiji ter Črni Gori. Zahteve organizatorjev so, da mora liter goriva stati manj kot 1,20 evra, v nasprotnem primeru napovedujejo nove blokade prometnic v več hrvaških mestih.

Tudi v Ljubljani je bil danes oviran promet, a za blokado niso poskrbeli jezni vozniki. Po Kajuhovi ulici se je v dopoldanskih urah namreč po cestišču sprehajal konj, ki je pobegnil iz bližnjega konjeniškga kluba. Konja so policisti ujeli, lastnik konja pa si je prislužil plačilni nalog.

Osem mesecev po parlamentarnih volitvah so na Češkem tik pred oblikovanjem nove levosredinske koalicije. Socialdemokratska stanka je na internem glasovanju potrdila zavezništvo s zmagovalko volitev, stranko Akcija nezadovoljnih državljanov pod vodstvom Andreja Babiša. Stranki imata v parlamentu le 93 od skupno 200 sedežev, na glasovanju o zaupnici pa jih bo s svojimi 15 sedeži podprla tudi češka komunistična stranka, ki sicer ne bo del koalicije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.