Britoff ameriške vojaške industrije

Aktualno-politična novica
28. 1. 2015 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00:

V Libiji so v glavnem mestu Tripolis napadli enega izmed tamkajšnjih luksuznih hotelov. Nekaj oboroženih zakrinkanih napadalcev naj bi vstopilo v hotel ter začelo streljati na vse mimoidoče. po dosedanjih poročilih naj bi bilo ubitih vsaj 8 ljudi. Napadalci naj bi pri svojem napadu uspešno uporabili tudi avtomobil bombo.Odgovornost za napad je že prevzela libijska veja teroristične organizacije Islamska država.

Vodja obveščevalnega oddelka somalijske vojaške grupacije Al-Shabab, Zakariya Hersi, se je brez upiranja predal somalijskim oblastem. Hersi je bil sicer eden izmed bolj iskanih članov omenjene skupine, kar dokazuje tudi 3 milijonska nagrada tistemu, ki bi ga uspešno predal tamkajšnjim organom pregona. Hersi je sočasno oznanil, da se bo od sedaj naprej za dosego svojih političnih ciljev boril nenasilno in da se bo zavzemal za politično spravo v Somaliji.

V Rusiji so sprejeli zakon, ki ponovno dovoljuje delno predvajanje oglasov na ruski državni televiziji. Rusija je namreč pred leti sprejela zakon, ki je prepovedoval kakršnokoli predvajanje oglasov na javno fijnancirani televiziji. Zaradi tega je bilo predvsem med oglaševalci precej pripomb, prav tako so se prepovedi uprli številni borci za svobodo govora ter človekove pravice. Nov zakon tako omogoča predvajanje oglasov v primeru da je vsebina na televiziji le delno financirana s strani ruske vlade, države, podjetij ali posameznikov.

Prejšnji teden smo v Britoffu poročali o težavah ameriškega proizvajalca vojaške opreme Lockheed Martin pri dobavljanju njihovega najnovejšega paradnega letala F-35 ameriški vojski. Tokrat nadaljujemo z novicami, ki prihajajo od taistega podjetja. Več o dogajanju v tej vojaški korporaciji ob 8.00.

Ob 8.00:

Prejšnji teden smo v Britoffu poročali o težavah ameriškega proizvajalca vojaške opreme Lockheed Martin pri dobavljanju njihovega najnovejšega paradnega letala F-35 ameriški vojski. Tokrat nadaljujemo z novicami, ki prihajajo od taistega podjetja. Tokrat vodstvo sporoča, da podjetju utegne zaškripati zaradi zmanjšanih donosov v njihovih pokojninskih shemah, poleg tega pa sumljiv posel z lovcem F-35 očitno na podjetje meče vse slabšo luč. Podjetje je tako na borzah že doživelo 3 odstoten padec vradnosti, sočasno pa že sedaj oznanilo skoraj 5 odstotni izpad prometa v tem letu.

 

Eden izmed razlogov za slabe obete te ameriške korporacije, ki proizvaja vse od vojaških ladij, do satelitov je, varčevanje v vojaškem proračunu ZDA. Z njim nameravajo ZDA od 2011 dalje s postopnimi rezi, tudi v obrambne izdatke, privarčevati en bilijon oz. 1000 milijard dolarjev. Vendar to za Loched Martin vsaj trenutno ne predstavlja večje težave, saj se obseg dosedanjih vojaško-raziskovalnih programov ohranja nespremenjen. Projekt lovca-bombnika F35, ki je dosedaj stal že rekordnih 400 milijard dolarjev, se tako ne bo prekinil, pač pa nadaljeval. Še več, Pentagon neuradno načrtuje dobavo 57 letal F-35, kar je za 2 več, kot je bilo načrtovano za leto 2016.

 

Po navedbah podjetja so tako za svojega lovca zgolj v preteklem mesecu dobili za 260 milijonov dolarjev več naročil, kar je najverjetneje posledica tega vladnega nakupa. Omenimo zgolj kot zanimivost: Program je za nekaj let celo bil ustavljen-uradno zaradi napake na računalniškem sistemu, neuradno zaradi kitajskega vdora v Lockhedovo mrežo in posledično  kraje tajnih podatkov oborožitvenih sistemov lovca.

 

A vlagatelji so že sedaj precej skeptični do podjetja, predvsem zaradi njegovih poslovnih praks. Loched Martin je tako zaradi vladnih varčevalnih ukrepov ter razmer na trgu že napovedalo nijo rast proizvodne ter, kajpada, dobička. Podjetje letos zaradi nižjih obrestnih mer prav tako ne bo imelo sreče pri prikazovanju presežkov za naslova pokojninskega varčevalno-investicijskega načrta.

 

Navkljub temu pri podjetju še vedno pričakujejo, da jim bo letošnje vlaganje v pokojninske sheme prineslo slabih pol milijarde dolarjev. Pri tem velja izpostaviti, da v ZDA ne obstaja solidarnostnega državnega pokojninskega sklada, pač pa podjteja največkrat denar za svoje zaposlene zalagajo na trgu. Ni potrebno predolgo ugibati, da to pomeni odličen posel za raznorazne borzne posrednike, hedge founde in ostale mešetarske igralce na srečo v svetu tako imenovanih finančnih derivativov.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.