Britoff bančnega dostopa

Aktualno-politična novica
13. 1. 2018 - 9.30
 / BritOFF

Z današnjim dnem stopa v veljavo nova evropska bančna direktiva znana po kratici PSD2. Izmed novih pravil, ki jih prinaša direktiva  bo za potrošnike najbolj opazna tista, ki bankam odvzema pravico, da so edini lastnik podatkov o računi in transakcijah svojih komitentov. To se sedaj prenašajo na lastnika račun, ki bo te podatke lahko delil z tretjimi osebam. V praksi to pomeni, da bodo potrošniki na primer poslovali neposredno z spletno trgovino, ki bo pridobila ustrezno licenco. Potrošnik se bo s tem izognil plačilu kakršnikoli dajatev svoji banki pri plačevanju nakupov prek spleta.  Razpolaganje z podatki bančnih računov bodo regulirale organi v posameznih država. V Sloveniji bo to Banka Slovenije. Druga opaznejša sprememba bo  prepoved zaračunavanja nadomestil za plačila s kreditnimi in plačilnimi karticami. Ta nadomestila trenutno najpogosteje zaračunavajo poslužujejo letalske družbe in prodajalci različnih vstopnic, občasno pa jih zaračunavajo  zaračunajo manjša podjetja in  nekateri državni organi. Slovenija direktive sicer še ni prenesla v svoj pravni red in predlog  Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki ga je sprejela vlada bo prav v teh dneh priromal v parlament.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki se trenutno največ ukvarja s osebnimi škandali, je podaljšal začasno prekinitev sankcij priti Iranu in s tem podaljšal sporazum z Teheranom glede iranskega jedrskega programa za nadaljnjih 120 dni. Trump, ki je tokrat tretjič podaljšal ameriško obvezo k sporazumu, ki ga je z Iranom sklenil njegov predhodnik Barack Obama, je ob tem povedal da to storil zadnjič. Trump želi revizijo sporazuma, sicer se bodo ZDA enostransko odstopile od sporazuma.  Iransko zunanje ministrstvo je povedalo, da niso pripravljeni ponovno sesati za pogajalsko mizo, sporazum v zdajšnji obliki pa podpirajo tudi druge države podpisnice sporazuma, stalne članice varnostnega sveta OZN in Nemčija. Ameriško finančno ministrstvo je sicer danes uvedlo z sporazumom nepovezane sankcije proti 14 iranskim fizičnim in pravnim osebam in organizacijam, ki naj bi sodelovala pri zadušitvi nedavnih protivladnih protestov v Iranu.

Španska vlada je zavrnila možnost, da bi nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont vodil katalonsko vlado iz tujine. V Madridu so povedali, da nameravajo njegovo morebitno ponovno izvolitev za predsednika Katalonije spodbijati na sodišču in da parlamentarna pravila ne dopuščajo te možnosti. Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, ki imajo po predčasnih volitvah 21. decembra, večino, so v sredo dosegle dogovor, da Puigdemonta ponovno izvolijo za predsednika. Po tem scenariju, bi Puigdemont vlado vodil preko video povezave iz Bruslja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.