BritOFF Bios

Aktualno-politična novica
19. 1. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Večina učiteljev javnih šol v Los Angelesu že tretji dan stavka. Od odgovornih zahtevajo boljše financiranje šolskih programov in manjše razrede. Učitelji vsako leto bojda iz lastnega žepa plačajo več sto evrov za opremo učilnic in potrebščine za revne učence. Ogromno socialno ogroženih otrok je odvisnih od šolskih malic, saj brez njih ne bi imeli rednih toplih obrokov. Učitelji zahtevajo, da se bolje poskrbi za opremo učilnic in najranljivejše učence. Razredi večkrat presežejo 40 učencev, zato pouk in kvaliteta dela učiteljev močno trpita. Glavni finančni problem je po besedah vodstva šolskega okrožja povečanje pokojnin nekdanjim učiteljem, ki preveč bremenijo finančni načrt okrožja. Vodstvo stavke tem navedbam ne verjame in krivi slabo poslovno prakso vodilnih kadrov okrožja.

Kongres stranke CSU je kot novega predsednika izvolila dosedanjega ministrskega predsednika Bavarske, Markusa Söderja. Ob izvolitvi je ponovno pozval k združitvi s sestrsko stranko CDU, ki ji pripada tudi kanclerka Angela Merkel. Člani CDU in CSU so se v zadnjih letih večkrat prepirali predvsem glede migracij in nekaterih lokalnih problematik. Po njegovem mnenju so zaradi teh prepirov izgubili veliko volilcev, ki so podprli vzpon radikalno desnih gibanj, kot je AfD. Po njegovem mnenju je krivda predvsem v pomankljivostih desno sredinskih političnih opcij v Nemčiji.

Drugostopenjsko sodišče je potrdilo sodbo, v kateri je sodišče prve stopnje NLB naložilo plačilo novih odškodnin hrvaškim varčevalcem. Sodišče ni upoštevalo pritožbe na podlagi memoranduma o sodelovanju na področju nekdanjih varčevalcev NLB na Hrvaškem. NLB mora tako po mnenju sodišča solidarnostno plačati približno 375.000 € in vse sodne stroške. To je prva pravnomočna sodba po sprejetju zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe, ki ga je sprejel državni zbor v postopku prodaje državnega deleža v NLB. Po zakonu bo vse stroške kril sklad za nasledstvo.

V Gorici so ponovno organizirali shod neofašistov združenja X Mas, ki ga organizirajo ob obletnici bitke pri Trnovem. Fašistična organizacija X MAS se že več let zbira ob spomeniku žrtvam bitke, v kateri so borci NOB skoraj povsem uničili elitno fašistično enoto enakega imena. Lani je organizatorje shoda sprejel tudi goriški župan Rodolfo Ziberna, ki pa je letos, verjetno zaradi negativnih odzivov javnosti, sprejem odklonil. Na shod so se ostro odzvali v stranki Slovenska skupnost in župan Nove Gorice, Klemen Miklavič. Ta je opozoril, da so tovrstne provokacije nevarne in jih ne smemo podcenjevati. Na slovenski strani je bil organiziran tudi protifašistični protestni shod proti zborovanju.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness