Britoff bombažnih delavcev v Angoli

Aktualno-politična novica
3. 1. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8.05

Poljsko pravosodno ministrstvo je po vzoru Združenih držav Amerike javno objavilo seznam spolnih prestopnikov. Na njem je trenutno 800 oseb, poleg imen pa so na seznamu še slika, rojstni podatki in prestopki posameznikov. Na javno dostopnem seznamu so se po besedah poljskega pravosodnega ministra znašli zgolj zgolj najhujši kršitelji; pedofili, ki so zlorabljali mladostnike, mlajše od 15 let, in posiljevalci. Pravosodno ministrstvo je pripravilo še razširjen seznam z 2600 imeni, ki je dostopen institucijam, za preverjanje kandidatov za zaposlitev.

Moldavsko ustavno sodišče je predsedniku Igorju Dodonu odvzelo predsedniška pooblastila. Dodon je decembra zavrnil imenovanje petih ministrov in dveh namestnikov, ki jih je obtožil nesposobnosti in vpletenosti v bančni škandal. Odločitev sodišča omogoča, da sedem kandidatov imenuje premier Pavel Filip ali predsednik parlamenta Andrian Candu. Dodon je v konfliktu z vlado zaradi različnih pogledov na zunanjo politiko. Medtem ko Dodon zaveznika vidi v Rusiji, se vlada zavzema za več stikov z Evropsko unijo.

Egiptovski predsednik Abdel-Fattah el-Sissi je za tri mesece podaljšal izredno stanje. To je bilo uvedeno aprila lani po seriji dveh bombnih napadov na koptske cerkve. Prav tako je smrtne žrtve zahteval napad na koptsko cerkev prejšnji teden. El-Sissi je generalsko uniformo za kravato zamenjal leta 2013 po državnem udaru proti Mohammedu Morsiju in se zavezal boju proti islamskim skrajnežem.

Trend odpuščanj v turški vojski se obrača v drugo smer. Državna tiskovna agencija je poročala, da namerava turška vojska v letu 2018 svoje osebje povečati za 43.000 novih pripadnikov. Spomnimo, da je bilo v čistkah po spodletelem državnem udaru julija 2016 odpuščenih več kot 8500 vojaških uradnikov zaradi povezav s klerikom Fethullahom Gülenom. Prav tako je bilo iz vojaških šol izključenih več kot 16.000 študentov.

Ob 10.05

Pozdravljeni v današnjem zgodovinskem Britoffu. Na današnji dan se je leta 1961 v regiji Baixa do Cassanje v okrožju Malanje v Angoli začel upor poljskih delavcev. Regija, bogata z bombažem, je bila takrat skoraj v celoti v rokah Splošne družbe bombaža Angole Cotonang, korporacije v večinski lasti belgijskega kapitala. Čeprav so družbo večkrat obdolžili kršenja delavskih pravic, takratne portugalske oblasti razen brezplodnih preiskav proti njej niso ukrepale.

Veliko delavcev je tako decembra leta 1960 začelo stavkati z zahtevami po izboljšanju delovnih pogojev in višjih mezdah. Nezadovoljstvo delavcev je 3. januarja preraslo v odkrit upor, ki so ga med poljskimi delavci spodbudili agitatorji kongoleške Stranke afriške solidarnosti, takrat dve leti stare socialistične stranke, ki se je zavzemala za neodvisnost afriških kolonij.

Spopadi med uporniki in portugalsko vojsko so izbruhnili v začetku februarja. Do takrat je upor zajel že celotno okrožje Malanje. Vodje upora so izkoristili vraževerje domačinov in jih prepričali, da so krogle pušk portugalskih vojakov narejene iz vode in jih ne morejo raniti. Uporniki so z mačetami in doma narejenimi šibrovkami, imenovanimi canhangulos, na odprtem terenu navalili na vojaški korpus.

Ker je bil to edini vojaški korpus v uporni regiji, se je vojaško poveljstvo regije Luanda odločilo pomagati pri zatrtju upora. Ravno ko so se odpravili v Malanje, je upor izbruhnil še v Luandi. Kljub temu so nadaljevali svojo pot in na cilj prispeli v začetku februarja, ko so začeli z operacijami proti upornikom. Pri tem jim je pomagalo tudi letalstvo, ki je po zatrjevanju protiportugalskih sil pri bombardiranju vasi uporabljalo tudi napalm. Po ocenah je bilo ubitih do 7000 prebivalcev.

Upor poljskih delavcev je, kljub zatrtju, prisilil portugalske oblasti, da so v izogib nadaljnjim uporom pritisnile na angolskega guvernerja, generala Silvo Tavaresa, naj uredi položaj delavcev Cotonanga. V začetku maja je bila res sprejeta nova delovna zakonodaja za bombažne delavce. Kljub temu, da se je uporna regija s tem pomirila, je upor - čeprav se zahteve po neodvisnosti niso pojavljale - predstavljal začetek trinajstletne vojne za neodvisnost Angole. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.