Britoff brez blefiranja

Aktualno-politična novica
25. 4. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Maršalovo otočje v Pacifiku bo pričelo z mednarodno tožbo proti jedrskim velesilam, saj naj bi slednje kršile dogovor o neširitvi jedrskega orožja podpisan 1968. Zaradi starosti opreme bodo vse večje jedrske velesile, torej ZDA, Rusija, Francija, Velika Britanija in Kitajska v naslednjem desetletju porabile več kot 1 bilijon dolarjev za posodobitev. Čemu se ljudje iz Maršalovih otokov ukvarjajo s tematiko? Ker so občutili posledice jedrskega orožja na lastnih telesih. V 60tih je bila njihova regija poligon za ameriške jedrske poskuse.

V Parizu se je v bridko smrt vrgla prva ženska že dlje časa trajajoče epidemije bankirskih samomorov. Pred dejanjem naj bi obenem izrazila nestrinjanje svojim nadrejenim glede delovanja banke. Njena smrt je od letošnjega januarja že 14. samomor pripadnikov bankirske kaste.

Britanska policija je nagovorila muslimanske matere in jih prosila, da jim vnaprej sporočijo, če njihovi otroci planirajo udeležbo v sirski vojni. Optimistična razlaga je, da se želi materam in dotičnim otrokom pomagati ter morebitni odhod preprečiti. Realistična razlaga je ustanovitev baze potencialno radikaliziranih posameznikov, v primeru da preživijo in se vrnejo v Veliko britanijo.

 

0800

V Bahrajnu se je pričela gradnja 16.6 milijonov dolarjev vredne centrale za britansko vojaško mornarico. Nove zgradbe bodo zajemale poveljniški štab in logistično centralo, nahajale pa se bodo zraven vojaškega pristanišča Salman. Žviljenjska doba zgrajenega se ocenjuje na 30 let, s čimer se neposredno kaže namere Birtancev glede ohranjanja svoje prezence in vpliva na Bližnjem vzhodu.

Zvezni sodnik v New Yorku je ovrgel zakon, ki je narekoval dovoljeno količino denarja zbranega od “Super PACov”. Slednji so kvazi neodvisni politični komiteji, ki podpirajo nekega kandidata na volitvah, vendar, vsaj na papirju, ne smejo svojega delovanja usklajevati neposredno z osebjem od kandidata. Se sliši neumno? Amerika pač. Sodnik se sicer ne strinja z situacijo, vendar je moral zakon ovreči, ker je vrhovno sodišče na zvezni ravni razveljavilo omejitve.

Glede na raziskavo kitajske agencije za pokrajino in naravne vire, je več kot 60 odstotkov podtalne vode neprimerne za neposredno pitje. Številke se z leti slabšajo, kljub temu, da si centralna oblast prizadeva za izboljšanje stanja prek financiranja različnih ekoloških iniciativ in višanja glob za onsenaževanje.

 

0900

Konflikt na vzhodu Ukrajine eskalira. Število potrjenih smrtnih žrtev med protestniki je naraslo na pet. V posredovanju v vzhodnem mestu Slavjansk so kijevski uzurpatorji poslali bojna vozila, artilerijo in vojaške helikopterje. Po dosedanjih podatkih ukrajinska vojska še ni neposredno udeležena, saj so napadalci ukrajinske specialne sile. Obenem se na medmrežju govori o napadih skupin pod vodstom nacistov iz Desnega sektorja.

Ruski odposlanec v Združenih narodih je v luči dogodkov napovedal sklic kriznega srečanja varnostnega sveta, kjer se bo diskutiralo o kijevksem posredovanju na vzhodu. Obenem je glede na pretekle izkušnje, torej impotentnost sveta pri razreševanju konfliktov, izpostavil pravico Rusije do posredovanja v primeru nadaljnih napadih na civiliste. Ruski obmrabni minister je obelodanil premike zahodnega in južnega vojaškega distrikta v smeri Ukrajine. Točen obseg sil ni znan, očitno pa je, da ruska stran ne blefira. V primeru večje eskalacije, ali morebitnega napada ukrajinske vojske na vzhodna mesta, bo vojna neizogibna.

Slike izdane v ponedeljek s strani ameriškega notranjega ministrstva in objavljene v New York Timesu, ki naj bi prikazovale ruske vojaške sile na ukrajinskih tleh, niso resnične. Maxim Dondyuk, avtor fotografij, je razčistil situacijo. Slike so bile posnete v ukrajinskem Slavjansku in uporabljene brez njegovega dovoljenja. Ali potek dogodkov in obnašanje amerov še koga spominja na čas pred iraško invazijo?

 

1000

V Afganistanu se po preštetju 80 odstotkov glasovnic obeta drugi krog volitev. Bivši zunanji minister Abdullah Abdullah ima 34.8 odstotkov, na drugem mestu pa je Ashraf Ghani z 32.9 odstotki. Med samimi volitvami je bilo seveda mnoštvo obtožb nepravilnosti, obenem so vidni tudi rezultati dekade takoimenovane gradnje demokracije … v državi 29 milijonov ljudi je bilo oddanih 7 milijonov glasovnic.

Bolivijski predsednik Evo Morales je na južnoameriški mladinski konferenci izrazil svoje mnenje glede trenutnih venezuelskih notranjepolitičnih težav. Večji del krivde za nastalo situacijo je pripisal Združenim državam Amerike, ki kakor drugod po svetu ter glede na zgodovinske iskušnje, poskušajo izvajati državne udare. Še posebej v primeru, kadar ima ozemlje veliko naravnih surovin.

Urugvaj nadaljuje z oblikovanjem zakonodaje povezane z legalizirano konopljo. V izogib ilegalnim preprodajam po legalni pridobitvi slednje, bo posamezniku dovoljen nakup desetih gramov trave na teden. Sledenje pravilom bo omogočeno s centralno bazo in elektronskimi karticami za uporabnike. V vsakem primeru bodo urugvajske iskušnje ponudile izsledke drugim državam po svetu. Predsednik José “Pepe” Mujica pa je bil zaradi legalizacije, februarja že drugič predlagan za nobelovo nagrado za mir.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.