Britoff brez nič ni nič

Aktualno-politična novica
30. 10. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ljubljana

V drugem petkovem BritOFFu, v katerem se oziramo po domačih logih Ljubljanske kotline, si bomo tokrat ogledali naslednji del nesrečne zgodbe o gradnji kanala C0. Ta je del več kot 111 milijonov evrov težkega projekta Čisto zate, ki se financira večinoma iz evropskih kohezijskih sredstev. Z njim se bo na javno kanalizacijo in posledično na čistilno napravo v Zalogu priključilo 22 tisoč gospodinjstev, ki so do sedaj uporabljala greznice. Del tega projekta je kanal C0, 12 kilometrov dolg povezovalni kanal, lahko rečemo fekalna avtocesta, med Medvodami in Zalogom.

C0 je večinoma že zgrajen, zataknilo pa se je na odseku med Brodom in Črnučami. Tu kanal prečka ravnico ob Savi, kjer se nahaja opusteli del šentviške vojašnice in kmetijske površine. Hkrati je to del vodonosnega območja za črpalni postaji Šentvid in Kleče, ki se napajata iz toka podzemne vode ob strugi Save. Edini prebivalci v neposredni bližini so romska družina Strojan, ki jo je država pred leti nastanila v zapuščeni vojašnici.

Najvztrajnejši nasprotniki gradnje kanala so lastniki kmetijskih površin med Rojami in Ježico. Večina trase tu poteka po makadamski cesti, ki vodi čez polja. Kanalizacijski kanal, torej dober meter široka cev, je zakopan tri do štiri metre pod to cesto, ki je v lasti občine. A med gradnjo morata biti cesta in še precej materiala pod njo izkopana in začasno odložena na zemljišča ob občinski cesti. Po njih prav tako vodi začasna cesta, ki jo uporabljajo gradbeni stroji. Zemljišča, na katerih se vse to počne, so privatna in njihovi lastniki močno nasprotujejo posegom, ki jih povzroča gradnja.

Mestna občina se z nekaterimi lastniki zemljišč ni uspela dogovoriti glede pridobitve pravice do začasne uporabe njihovih zemljišč. Po principu če ne zlepa, pa zgrda je maja letos mestni svet na predlog mestne uprave sklenil, da je gradnja kanala C0 potrebna in v javno korist. Ta sklep je pravna podlaga za postopek začasne omejitve lastninske pravice na zemljiščih, ki jih potrebuje gradbišče.

Lastniki zemljišč so nato na sklep mestnega sveta vložili ustavno pritožbo, zdaj pa je ustavno sodišče njihovo zahtevo zavrglo. Razlogi so, kot je značilno za spore glede kanala C0, tehnične narave. Po eni strani sklep mestnega sveta ni predpis ali splošni akt, za katerega bi sodišče opravilo oceno njegove ustavnosti in zakonitosti. Po drugi strani pa ta sklep kot posamičen akt še ni bil podlaga za kakršenkoli specifičen poseg na katerem izmed zemljišč.

Ves razvoj dogodkov v tej umazani zgodbi pa ne gre na roko MOL-u. Na začetku oktobra je Agencija za okolje presodila, da bo morala občina za dvokilometrski, še nedokončani del kanala C0 pridobiti okoljevarstveno soglasje. Za ta odsek je ARSO v preteklosti že dvakrat odločil, da soglasje ni potrebno. A projekt se je medtem spremenil. Da bi pomirili strahove pred razlitjem ljubljanskih in medvoških nečednosti v podtalnico, so se na Snagi odločili, da bodo cevi na tem delu trase umestili v betonsko kineto. Gre za neke vrste vkopan tunelček iz armiranega betona, v katerega so položene cevi in ki naj bi preprečil razlitje, če bi cevi počile. ARSO je sedaj odločil, da kanal v tej obliki, torej z betonsko kineto, vendarle potrebuje okoljevarstveno dovoljenje. Na občini so povedali, da se na sklep ne bodo pritožili in bodo predložili vso potrebno dokumentacijo za pridobitev tega dovoljenja. Oktobrska bilanca je torej MOL proti kmetom, ena ena.

 

Novice

Premier Janez Janša je po večernem posvetu ožje vladne ekipe na Twitterju sporočil, da bo vlada trenutne ukrepe za ustavitev epidemije podaljšala za še en teden. Kot je povedal Janša, napovedi kažejo, da bo število obolelih za covidom-19 še vsaj nekaj časa naraščalo; če bodo ukrepi uspešni, pa pričakuje, da se bodo čez 7 do 10 dni lahko začeli sproščati.

Kitajska komunistična partija je zaključila s petim plenumom trenutne sestave partijskega vodstva. Tokratni plenum je nekoliko pomembnejši kot običajno, saj je na njem partija sprejela naslednji petletni načrt gospodarskega razvoja ali petletko. Kot je v navadi, partija ni razkrila podrobnosti načrta takoj po sprejetju, temveč bo dokument natančneje predstavila v naslednjih tednih in mesecih. Plan je usmerjen predvsem k povečanju gospodarske neodvisnosti Kitajske, tudi pri najbolj visokotehnoloških gospodarskih panogah, hkrati pa želi Kitajska obdržati vlogo največje izvozne industrijske sile.

Britanska laburistična stranka je suspendirala svojega nekdanjega voditelja Jeremyja Corbyna, ker je kritiziral poročilo o antisemitizmu v laburistični stranki v času njegovega vodstva. Poročilo je pripravila Komisija za enakost in človekove pravice, ki je neodvisni državni organ, in sicer na pobudo judovskega krila laburistične stranke. V njem Corbyna obtožuje odgovornosti za neustrezen odziv na pritožbe zaradi antisemitizma v stranki in nezadovoljivo urjenje osebja, ki naj bi obravnavalo te pritožbe. Corbyn je v odzivu zapisal, da poročilo v svojih zaključkih zaradi politično motiviranih razlogov močno pretirava. Strankin organ za disciplino je nato Corbyna suspendiral in odprl preiskavo njegovega odziva na poročilo ter mu odvzel parlamentarne funkcije.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness