Britoff brez oljčnega olja

Aktualno-politična novica
26. 10. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Mednarodna agencija za energijo sporoča, da so kapacitete za pridobivanje elektrike z obnovljivimi viri energije presegle kapacitete termoelektrarn v lanskem letu. Slednje še vedno proizvedejo levji delež energije, saj lahko delujejo ne glede na okoliščine, kakršna je na primer sončna svetloba ali vodna gladina rek. 40 odstotkov svetovne rasti obnovljivih virov energije je agencija zabeležila na Kitajskem.

Soproga priprte vodje narkokartela Sinaloa, “El Chapo” Guzmana se je pritožila mehiškemu nacionalnemu odboru za človekove pravice. V zaporu naj bi kršili El Chapove osnovne človekove pravice, še posebej pa jo skrbi stalni nadzor moža. Kar trije zamaskirani varnostniki ga ne spustijo izpred oči: tudi kadar opravlja malo ali veliko potrebo. El Chapo je soprogi Emmi Cornoel zatrdil, da bo do konca leta znorel, če se totalni nadzor ne ustavi. Sam je sicer iz zapora pobegnil že dvakrat, nazadnje preko wc školjke.

Venezuelski parlament, v katerem ima večino desnosredinska opozicija, je podprl proces za odstavitev levičarskega predsednika Nicolasa Madura. Resolucijo, ki za Madura predlaga "politično in kazensko sojenje", je podprla večina poslancev. Ni jasno, kakšen učinek bo imelo današnje glasovanje v parlamentu. Vrhovno sodišče, ki ga nadzira predsednik Maduro, je odločitve parlamenta doslej zavračalo kot neveljavne.

10:05

Pravkar prebujenim dobro jutro, vsem preostalim pa lep pozdrav v “Že videnem, že slišanem BritOffu”, v katerem z recikliranjem starih vesti osvetljujemo aktualne.

Izraelske nezakonite naselbine se v nasprotju z mednarodnimi pričakovanji na okupiranem ozemlju še naprej širijo. Čez sto jih je že in tudi ta mesec ni minil brez postavitve temeljnega kamna za novo nezakonito naselbino na Zahodnem bregu. V duhu ustrahovanja in preprečevanja pa poteka tudi tokratna sezona obiranja oljk. Izraelska vojska Palestincem omejuje dostop do kmetovalnih površin, ki obdajajo nekatere nezakonite naselbine, medtem ko prebivalci naselbin skozi leto uničujejo oljčnike, poroča človekoljubna B’Tselem. Tako je nek kmetovalec v oljčniku obral le za 30 kil oliv, medtem ko je doprinos pred zasedbo štel čez tono. Dovolj o škodoželjnosti danes, privošimo si škodoželjnost preteklih dni. Iz Slovenca, 24. decembra 1878:

Judje hočejo potegniti v Palestino

V Frankfurtu nastalo je društvo, kojemu načelo je, pridobiti si v Palestini zemljišč, ter jih oddajati samo Judom v obdelovanje. Razvidno je iz delovanja, da se hote zopet naseliti v Palestino. Ali menda za-nje ne bo ta “Kšeft”. Saj pravi njih Talmud: Vloži sto penezov v kupčijo, in jel boš meso pa vino bodeš pil; vloži jih pa v polje ali v kmetijo, in še zelja se ne naješ!”

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness